DigitalOcean cloud hosting

da li koristite www.digitalocean.com hosting, moze li mi neko nesto vise o ovome reci, da li je ovo isti hosting kao recimo hostgator ili ne, ne razumijem se bas pa ako moze ko da objasni kakva je razlika izmedju obicnog shared hostinga i ovog

Glavna razlika je to što su DigitalOcean serveri “unmanaged”. Kod kreiranja VPS dropleta odabereš koju verziju linuxa želiš i to je to od njih. Dobiješ root access i dalje sam moraš instalirati Apache, PHP, MySQL i ostali softver koji želiš.
Također nemaš cPanel ako ga sam ne kupiš i instaliraš, uglavnom sve konfiguriraš preko terminala.

Ako ne želiš gubiti vrijeme na konfiguraciju servera, možeš koristiti https://serverpilot.io/

Najveća prednost DigitalOcean-a je perfomanse servera koje su neusporedivo bolje od svih obicnih shared hostinga. Čak bih rekao da ćeš sa $10/month VPS serverom na DO imati veće performanse nego sa npr. $90/month VPS serverom na Hostgatoru.

znaci razlika je u tome sto moras individualno instalirati Apache, PHP, MySQL, cPanel, postoji li kakva free verzija za Panel koja ima potrebne funkcije za upravljanje sajtom, da li bi sa ovim $10/month VPS serverom mogao pokretati vise sajtova, te da li bi recimo mogao podnijeti 2-3mil posjetioca na mjesecnom nivou (ukupna posjeta sa 4 sajta) unaprijed hvala

Pozdrav,

Mozes kupiti taj server i nakon toga spojiti se na terminal preko Putty-a ili vec koji program zelis za spajanje na terminal (Shell) i instalirat Kolxo-MR panel. Kada instaliras Kloxo-MR s njim se instalira sve navedeno “Apache, PHP. MySQL”. U kratkim crtama sve potrebno za web server. Znaci jedino sto trebas nakon kupovine servera (VPS servera) kod DigitalOcean-a je instalirati “Kloxo-MR” i s tim si zavrsio pricu za web server.

Kloxo-MR je “free opensource” web panel, znaci besplatni panel (jedan od alternativa CPanel-a). Ostavljam ti link gdje mozes vidjeti na koji nacin instalirati Kloxo-MR preko terminala (Putty):

Za sve ostalo sto te interesira u vezi tog panela mozes pitati na njihovom oficijalnom forumu potpuno besplatno:
http://forum.mratwork.com/

Lp,
ServerExpert

veliko hvala za odgovore :slight_smile:

Samo jedna kratka opaska vezano za Digital Ocean: :slight_smile:

Naravno, ako ćeš apsorbirati sve ovo što je rekao Server Expert, tada je Digital Ocean za svaku preporuku i pohvalu. Tu si na pravom mjestu. :slight_smile:

Teško je reći jesu li (više) profesionalniji, povoljniji ili friendly sa svojim mušterijama. Naime, često mi se dogodi slijedeće:
Kada pošaljem upit podršci, i stigne mi mail; obično mislim da je to automatski odgovor sa servera, ali ne: to je najčešče odgovor podrške sa Digital Oceana. :slight_smile:

Serveri stabilni i skoro 100% uptime.
A posebno je to da račun plačaš - unazad, ono što si potrošio. Suprotno od uobičajene praxe, to nisam vidio nigdje. :slight_smile:

Dakle, prava stvar.

Imao sam losa iskustva sa Digital Ocean sto se ti ce DDOS napada, odma mi ugasili server iako nisam ni znao ko me napada.

Najbolje iskustvo imam www.OVH.com desio mi se jednom DDOS napad, ljudi mi poslali email kao izvinjavaju se sto je server malo zatrokiro. Ja ono wtf o.O

Što se tiče mene lično, sve 5.

Kada ti zatreba više performance, jednim klikom nadogradiš na više i po potrebi opet smanjuješ.

Jedino što moraš sve ručno podesiti i pratiti. Nema iza Administratora tvog hostinga, da ti podesi backupe, cron, bazu, appache i sl. Znači ti dobiješ računar i radi sa njim šta ti je mila volja.

Evo godinu dana VPS, isprobah vise razlicitih i ni jedan nije ni prisao Digital Oceanu.
Potrazi negdje Promo Kod dobices bar 2 mjeseca dzaba pa vidi kako ti odgovara.

Sada u svom ref programu daju 25$ po novom klijentu.

Normalno da ce ti ugasit server ako im ugrozavas infrastrukturu. Unmanaged VPS znaci da si odgovoran za taj server. Hakerski napadi pocinju od prvog dana otkad dobijes IP, i ne staju. Unmanaged stvarno nije za onog tko ne zna sta radi. Dogodilo mi se i da mi je neko bruteforcea SSH sa drugog DigitalOcean servera. Prijavio sam, i liku su ugasili server. Naravno da jesu, jer neznanje ugrozava druge.

Nemam iskustva sa digital ocean ali po svemu ovome sto sam procitao od vas koji imate iskustva izgleda mi da oni imaju “openVZ” virtualizaciju. Inace kada bi kupovao server vps morao bi biti “KVM”.

Digital ocean je prava stvar samo ako radis razvoj na njemu :slight_smile: Za nekakav ozbiljan business i produkciju … nema sanse. Bio sam uzeo kod njih VPS prije jedno godinu i pol … taman setupirao server za test, migrirao 2 accounta na njega. … i nakon 2-3 dana mi bez razloga zatvorili VPS s objasnjenjm da sam prekrsio uvjete da dolaze razne konekcije na vps s nepoznatih IP-ova te kako ih napadaju?! A da ne govorim kako sam response cekao po par sati. Da je na tom serveru bila produkcija od recimo 100-200 accounta, vjerovatno bi se zaputio puškom u njihov headquaters. ■■■■■ jeftino, bitno da je pouzdano i dai mas koga telefonom gnjaviti i da ima dobar SLA. Ježim se od te jeftinjave kakvu svako malo netko reklamira … sve FLAT, za 2 dolara mjesecno… yeah my ass.

Jeli ima nesto kao hostgator u evropi, znaci da je server 100% managed i da 24 sata mogu cimat support?