Discourse kako ga instalirati

Pozdrav svima, sviđa mi se ovaj forum na Discourse skripti a pošto imam u planu za svoj blog otvarati forum odlučio sam se za Discourse. No problem je što neznam odakle krenuti tj. kako ga instalirati. Mislio sam da je to nešto kao wordpress instalacija ali nije niti približno. Dakle kako insalirati Discourse na običnom hostingu. Zahvaljujem!

Evo upute kako ga instalirati na Ubuntu:
https://github.com/discourse/discourse/blob/master/docs/INSTALL-ubuntu.md

Računaj da ga ne možeš instalirati na shared hostu, nego to mora biti na VPS-u ili dedicated serveru. Discourse je vrlo teško instalirati u ovoj fazi, kada izađu iz bete biti će puno jednostavnije. U biti nije toliki problem instalirati sam Discourse, koliko je problem server sučelje prilagoditi njemu. Ako si već instalirao Ruby aplikacije, onda će ti stvari biti puno jednostavnije.

Hvala na ovome, ipak ću onda pričekati kada izađe iz bete, a i zasada sam još na sharedu :blush:

Pa sta ovaj discourge zdere memorije i server kao da igrate Battlefield. Ili to oni samo tako napisu pa da budu sigurni. Nevidim gdje bi se ta memorija trebala trositi.

vbulletin jede jos podosta vise ako imas ogromnu bazu…

na nginxu sa mariadb i bazom od 2,5gb jede oko 4gb memorije minimalno i 20-ak% od i7 980… s tim da je stalno oko 200 korisnika online…

ovo i nije tako strasno…

Da, ali oni ne kazu kakva baza niti koliko korisnika nego su odmah izbacili brojke i to ogromne. 2GB ram i 2GB swap i 2 jezgre pa to je 40$ mjesecno VPS. Nije taj discourse za siromasne.

A i nije ono da imas sad 10 blogova pa im dodas forum discourse.

Ovo je jedan od razloga:

https://github.com/discourse/discourse/blob/master/docs/SOFTWARE.md

Jos treba naglasiti da Discourse za sad radi samo na Nginxu, dok na Apache-u nije testiran. Radi samo na određenim Linux platformama kao što su Ubuntu, Debian i CentOS, dok Windowsi nisu uopce testirani. Također potrebni su Postgresql i još neki dodatci na samom serveru.

Discourse nije puno drugaciji od prosjecne Ruby aplikacije, problem je sto smo mi svi navikli na PHP/MySQL sucelje, dok ovo radi u sasvim drugacijem okruzju. Dakle preko npr. cPanel-a ne mozete kreirati hosting za Discourse vec to treba obaviti rucno, direktno iz shell-a. Tko je radio s Pythonom, ako ne s Rubyem ce znati o cemu govorim.

No kazem, kako Discourse bude postajao zreliji i popularniji, tako ce dolaziti i razne podrske za Apache, pluginovi za cPanel i slicno.

Slazem se, Webmajstori su trosili dvostruko vise resursa dok su bili na vBulletinu, a bili su i dvostruko sporiji.

1 Like

Koliko vidim u 8 mjesecu je Discourse izašao iz bete. Ima li još netko osim Steela iskustva sa njim?

Ako nema nitko drugi, @steelmaiden kakvo je iskustvo sa određenim vremenskim odmakom sa samom skriptom? Jel WM na kombinaciji Nginex + Linux ili si testirao koju drugu kombinaciju?

Uglavnom, zanima me isplati li se sada hvatati discoursa jer vidim uz neke dorade dobar potencijal u njemu.

Jos uvijek je na Linux + Nginx, medjutim selim ga na odvojen managed hosting jer mi trosi previse resursa s obzirom da samo radi njega imam instaliran Ruby i ostale zahtjevne aplikacije koje mi ne trebaju za ostale sajtove.

Ruby se cesto i rusi zbog meni jos uvijek nepoznatog razloga.

1 Like