Diskovi u računalu, praksa

Prije dosta vremena sam čuo da u nekoj firmi (više se ne sjećam koja) rade zamjenu diskova u svojim računalima kada disk bude star 3 godine.
Logika je da proizvođači daju garanciju 3 godine na diskove i nakon toga šansa za kvar se rapidno povećava.

Mijenjati li vi svoje diskove prije nego što kihnu ili ipak čekate samrtni hropac da stavite novi disk?

TNX

Igrači s RAID poljima me ne zanimaju. :slight_smile:

Mi radimo backup nasih office computera svaki dan te jednostavno cekamo da rikne :slight_smile: u principu nije nam se previse dogadjalo no imamo harddiskove uvijek u pripremi tj. na lageru, tako da u najgorem slucaju racunalo je maximalo 45 min. off, imamo jedan strasan ali jeftin komad softa za backup a zove se acronis true image, nije skup ali odradjuje svoj posao strasno “tiho” mislim na I/O

ovo cudo od 20$ ja to imam i odlican ej

Radite image svih računala svako jutro (ili večer) na neki mrežni disk ili svako računalo ima dva harda?

Napravili smo si NAS od jednog starijeg racunala nabazi freenas.org, to nam je samo za backup zamisljeno nista vise

:zub:
NAS … čarobna riječ. Idući tjedan mi dolazi jedan QNAP u pomoć jer su se podaci oteli kontroli. :slight_smile:

U praksi ja radim backup svakih 10ak dana na drugi disk.

Taj drugi disk je aktivan samo u vrijeme Backupa te nakon toga se isključuje napajanje.

Još u 20 godina koliko koristim pc nikad mi nije otišao HD.

Hard Disk mijenjam svakih 6-8 mjeseci i nikad veliki kapacitet max 500 GB.

Aha :slight_smile:
Ipak se radi zamjena diska dok je još ispravan.

Ovo s gašenjem diska je zanimljivo i nisam se toga sjetio.
Na serveru imam postavljeno da diskovi idu u nekakav sleep mode nakon par sati neaktivnosti ali za backup se nisam sjetio.

Radio sam malo s acronis-om(Acronis Disk Director Suite), uglavnom particoniranje(‘rastezanje particija’) pod windozama i mogu reći da je solidan program za malo para.
također razmišljam o backup-u i za sada imam eksterni hard na koji povremeno prebacim podatke (cca jednom mjesečno), odnosno po odrađenom projektu prebacujem na eksterni.
Što se tiče ‘rikavanja’ hardova ispravnost im definitivno opada kad pređu svoj garantni rok od tri godine.
Mene interesira opcija SMART na hard diskovima koliko ima smisla ju aktivirati ili ne i da li to uopće pomaže prilikom kvara na hardu?

[quote=“mikibm”]Radio sam malo s acronis-om(Acronis Disk Director Suite), uglavnom particoniranje(‘rastezanje particija’) pod windozama i mogu reći da je solidan program za malo para.
također razmišljam o backup-u i za sada imam eksterni hard na koji povremeno prebacim podatke (cca jednom mjesečno), odnosno po odrađenom projektu prebacujem na eksterni.
Što se tiče ‘rikavanja’ hardova ispravnost im definitivno opada kad pređu svoj garantni rok od tri godine.
Mene interesira opcija SMART na hard diskovima koliko ima smisla ju aktivirati ili ne i da li to uopće pomaže prilikom kvara na hardu?[/quote]

Netko je na news grupi rekao da je uvijek spreman ukoliko mu crkne disk u idućih 20 minuta.
I ja imam plan ići njegovim putem jer je opekotina dosta velika :slight_smile:
Radim plan pohrane.

Redovni backup podataka ulazi u elementarnu IT kulturu. Osobno (i firma), koristim Backup4all…
Image diska nema prevelikog smisla (s moje točke gledišta) obzirom da takav postupak radi samo ako disk ode. Što će biti ako nastane neka greška u OS-u (kernelu), npr. obična oštećena datoteka? Tada se s restoreom imagea vraća i oštećena datoteka pa se problem i dalje ponavlja…

Na desktop računalu mi nikad nije otišao disk. Volim si umišljati da je to radi toga jer već dulje od 20 godina koristim isključivo provjerene Seagate serije.

U vlastitom računalu mijenjam diskove na kojima držim podatke svakih cca godinu i pol do dvije. Stare diskove stavim u druga računala koja mi nisu toliko bitna, a najstarije čuvam u kartonskim kutijama zajedno s backup DVD-ima.

Što se tiče sistemskog diska, on mi je manje bitan pa ga mijenjam s nekim od starijih diskova onog trenutka kad zamijetim bad sector. Inače, svaka 2 dana automatski mi se radi defragmentacija svih particija (volumea), a u tom procesu se provjerava i stanje diska…

Nakon isprobavanja nekoliko komercijalnih programa, na kraju sa uzeo onaj koji dolazi sa Win7. Odradti posao: ima inkrementalni backup, kompresira fajlove, mogu birati foldere.
Zanimljivo je kako sam taj alat prvi put poceo koristiti u WinXP, a prelaskom na Vistu vise nisam mogao jer su ga bili totalno unistili. Sada je ponovo ok - radi isto sto i onaj stari na winXp, ali sa user friendly seceljem u kojemu se jedva snalazim;).

U zadnjih par godina niti ne razmisljam toliko o backupu, posto sve projekte sada drzim u nekoj online source kontroli (SVN, TFS, Git, Mercurial) koja ima svoj backup.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja