Diskusija o domaćem i stranom tržištu, mogućnošću uspjeha i zarada

Tijekom godina sam probao različite vrste zarade, pri tom ne mislim na zaradu tipa: affiliate, kasino ili AdSense. Bili su u pitanju projekti/aplikacije/web stranice koje bi trebale donijeti zaradu nakon nekog vremena, kraćeg ili dužeg.

Bili su projekti na duže vrijeme koji su trebali generirati zaradu na duže vrijeme bilo to preko pretplata (SaaS) projekti, social projekti koji su trebali dobiti nekakavu pažnju medija, privući korisnike pa i investitore.
Bili su projekti na kraće vrijeme tipa svima poznata Million Dollar Home Page, gdje prodaješ fixnu količinu nečeg i nakon toga projekt umre (više manje). Čim se napravi iole slično tome ili se spomene “million dollar”, “million nešta”, čim se spomene prodaja oglasnog prostora s linkom do nečije web stranice svima odmah zvoni original i to pada u vodu.

Probao sam kontaktirati novinare, domaće i strane. To sam se baš jebački potrudio, dobio sam 0 ogovora

Ni o čemu želim diskutirati je koliko je to sve učinkovito. Želim reći svoje viđenje situacije zašto stvari nisu dobro prošle, pa me zanima i vaše viđenje.

  1. Hrvatska je premalo tržište, Balkan isto tako, kupovna moć je mala, monopol drže velike Američke ili nacionalne tvrtke te je dosta teško dobiti pažnju. Čak i kad bi se dobila, vrlo teško bi bilo zaraditi, proširiti se van domaćeg tržišta… To sam baš istraživao domaće velike tvrtke koje su fokusirane na domaće tržište.
  2. Odlazak na tržište van Hrvatske opet donosi više konkurencije ali zato je i potražnja veća. Veliki problem koji tu vidim je na koje tržište se fokusirati.
    Fokus na EU tržište je jako tricky, puno različitih jezika, mentaliteta, nacija, nepoznatih konkurenata itd.
  3. Nekako logičan potez bi bio probat se fokusirati na USA ili UK. Jezik znamo, lako se informirati kako tržište tamo funkcionira, veliko je i kupovna moć je velika. No kao stranac probati na tuđem tržištu je noćna mora. Od HR tvrtki znam Bellabeat, Rimac, Nanobeat… Možda još koja?
    Naravno treba i puno više novaca da se probije na to tržište a mi novca nemam

Koje su nama opcije na Balkanu što se tiče projekata i načina zarade koji nisu tipa oni koje sam spomenio na početku teme? Može li se van Hrvatske? Ima li smisla probavat samo na Hr tržištu?

Dobar primjer je cityexpert. rs Malo inovativnije pristupiti i eto :slight_smile: A u Hr nisam vidio slican servis.

Šta je posebno u tom sajtu? Što je inovativno?

Uzeli lovu za “inovaciju” i zabole ih :slight_smile: Oglasnik ko oglasnik.

Ajde nadji i jedam oglasnik, koji funkcionise ovako?!

Šta podrazumijevaš pod ovim “ovako”? Svaki oglasnik funkcioniše na istom principu, jedna strana potražuje - druga nudi. Tako i ovaj sajt :slight_smile:

Ja bih rekao da je situacija malo drugacija. Kada se trziste gleda, ne gleda se nominalna velicina trzista, nego odnos “velicina trzista” i konkurencija. Znaci ako na manjem trzistu imas veci udio, bolje je nego imati skoro nikakav udio na vecem trzistu. Naravno tu je pitanje skaliranja, ali za neke prihode od 10-15k mjesecno, mislim da je nase trziste dovoljno dobro.

Evo probacu kroz par licnih primjera da pokazem. Reklame za US publiku su jako jako skupe, i ROAS je nerijetko malan. S druge strane, kod nas i ne ciljas posebno publiku, a ROAS bude bogovski. Primjera radi, prodavao sam one pametne satove… Kupi se za 13km, prodaje se za 35/40km (bez postarine) a za svaki prodani sat u prosjeku ode 3-6km, sto znaci da je ROAS otprilike do 10… Za 1st tier zemlje bi to bilo gotovo nemoguce tek tako pogoditi…

Druga stvar kad su trzista u pitanju jeste- nova pravila, restrickecije itd… Opet cu uzet za primjer drustvene mreze. Napadaju clickbait i lazne vijesti kad su pisane na engleskom, ali mnogo manje kad su na domacem jeziku, i tako mozes radit sa domacim sajtom i clickbaitom i ostvarit dobru zaradu dok bi ti na stranim stranicama smanjili domet na 0 dok se “ne popravis”.

Ja na to gledam ovako, (s obzirom da “gledam” na to cesto, jer imam nekih planova za DS pored onog sto vec radim sa amazon-ebay)- na Hrvatskom trzistu rade uglavnom Hrvati, na Njemackom oni koji znaju Njemacki… a na Americkom rade svi! Pratio sam rad jednog prodavca koji radi u Japanu. Ide mu jako dobro jer zna japanski, a strane konkurencije je dosta manje nego recimo na US trzistu, dok je kupovna moc tu negdje.

Ako postoji ideja koja “■■■■ keve” za hrvatskog trziste, vjerovatno se prodavanjem/radom s tom idejom moze zaraditi neki kapital na domacem trzistu i onda sa tim pokusati se pogurati na strano trziste. Na kraju krajeva ako si uspjesan kod kuce vece su i sanse da ce te nego pogurati da ides vani- naravno uz neki procenat ili sta vec. Opet, zavisi o cemu se radi al nikad nije bilo lakse izac na strano trziste zahvaljajuci Amazonu i slicnima (kad su u pitanju fizicki proizvodi)

4 Likeova

Ovdje je objašnjeno.

Inače, preporučujem pojačalo, jako zanimljivih epizoda ima.

1 Like

Malo ste previše ušli u zonu oglasnika, to je druga tema gdje je čovjek tražio da mu se napravi Njuškalo

Posto ti je tesko pogledati, da ti nacrtam. Funkcionise kao online agencija za nekretnine. Dakle, da se izdavac/prodavac ne bi cimao, oni preuzimaju sve, nacrt stana, profi slike, video (360). Klijent zove njih i oni pokazuku nekretninu… Uzimaju prvu kiriju sebi…

Ako neko ne moze nista napraviti na balkanu gdje sve poznaje onda ne treba da pokusava za EU ili USA jer nema nikakve sanse