Dobio server :D

Nemam pametnih pitanja, smo se hvalim :smiley: …jer mi draga ne razumije što je to server, pa se nemrem njoj pohvalit xd

Dobio sam serverić, nije virtual nego cijela mašina, jedno 8GB RAM, neznam točno koliko TB, i CPU-a…ali sumnjam da će mi falit pošto će jedino vrtiti samo jedan projekt na kojem radim. A fora je u tome da taj projekt i nije nešto zahtjevan.
Druga je fora da morem slobodno stavljat na taj serverić i svoje stvari. (Fileove i computing procese…no nisam siguran i za domene)

A da nije samo da se hvalim, imam i pitanja. Kakva ovlaštenja (pristupne podatke) bi ja trebao imati nad serverom da bi mu mogao prikopčati novu domenu?

Hmmm, lol?

Pa jel imas server ili nemas? Ako imas onda mozes raditi sto hoces, ako nemas onda pitaj onog koji ima server da ti da ovlastenja.

Ukratko možeš raditi šta hoćeš (jer je tvoj, kupio si ga), ali ćeš i odgovarati za sve samo ti. Jedino što ne možeš i što je dobro kada te nešto iznervira, sašutat’ ga nogama.

Ocke, da budem precizniji…nisam ja dobio server kao osoba, nego projekt na kojem radim je dobio server. Namjena servera je prvenstveno za projekt, ali mentor projekta mi je rekao da si slobodno stavim gore što god želim od fileova ili baza podataka…pa da mogu rasteretit svoje hostane servere tako što ću rad s bazama prenest na ovaj server.
Pored mentora postoji osoba koja održava taj server…no ja nit znam tu osobu, nit imam fizički pristup serveru…nit želim gnjavit ikoga da tražim da mi se sređuju neke domene na serveru…

Čisto me zanima što ja trebam osobno imati da bi mogao prenesti domenu na taj server? Neku šifru, fizički pristup? …mislim, glup sam po tom pitanju sto posto :slight_smile:

root acess ako imas onda si na konju.

Što bi to točno značilo? :slight_smile:

Password neki?

…ili bolje pitanje, što sve nekoj domeni govori da je na nekom serveru?

DNS zona. No bolje ti je da ostaviš taj posao nekom tko se zapravo razumije u to, recimo system administrator, jer s ovakvim pitanjima i root accessom možeš napraviti više štete nego koristi,

P.S. Reci mu da ti neka stavi neki control panel, virtualmin/webmin, što već.

Prvo trebaš zati što uopče ti imaš instalirano na tom serveru.
Ako nema baš ništa onda trebaš dosta instalirati i podesiti
da bi imao funkcionalan server.

Nemaš se čega plašiti, sa samim instalacijama ne možeš naštetit
hardveru. Ako nešto zaj, jednostavno to onda obrišeš sa diska i gotovo.

Trebati će ti dosta živaca i znanja da to sve složiš.
Ima tutora na webu. Meni je proše godine trebalo oko tjedan
dana da naučim od nule instalirati sve što mi treba na server.

Imam ti ja neke tutore za instalaciju Linuy Debian, Nginx, Virualmin.
(ostavi mail u PM, pa ču ti ih poslati)

Prvi uvjet je da imaš potpuni SSH pristup serveru, bez ograničenja.
Preko SSH instaliravaš sve.

Znači prvo ti treba SSH klijent (za wine je najbolji Putty SSH)
sa njim se spajaš na server i instaliravaš sve dugo.

Po sjećanju moje instalacije su iše ovako nekako:

1.) SSH klijent
2.) OS (Linux Debian)
2.) PHP
3.) MySQL
4.) DNS server (to ti je za domene)
5.) Webmail server
6.) Neki panel za upravljanje hostingom (Virtualmin, vebmin, Plesk itd.)

Kako si uspio instalirati SSH klijent prije instalacije OS-a? Treba ti SSH, odnosno openssh server. DNS server ne postoji, trebaš bindx i dnsutils za početak.

Zapravo postoji osoba koja održava taj server.
Fora je u tome da bi ja volio znati dodati domenu na server bez da ikog gnjavim…simple as that. Al nemam pojma što mi treba za to…jel to jednostavna radnja(meni očito nije xd)…na kojoj razini ovlaštenje moram imati…itd…itd…

Moras imat root SSH access na svom serveru.
Imas zakupljenu domenu, pretpostavljam da tvoj registar ima DNS server kojeg mozes podesit da domena pokazuje na IP tvog novog servercica.
Na svom serveru, ovisno o tome koji web server imas (apache, nginx), ces dodat virtual host za domenu koju ocekujes hostat. Ovisno o tome koji je webserver gore ce taj postupak bit drugaciji. Svakako je jako jednostavna radnja, i na netu ima hrpu tutorijala.

S obzirom na pitanja postavljena od OP-a, ja toplo preporucam da se ne zajebavas s time. Istina je da nije tesko nekom tko se muva po serverima, ali nekom tko je nov u tome to ti je kao science fiction. A s obzirom na pitanja, predpostavljam da je to jako tesko za tebe.

Bit će da je dadaas u pravu :slight_smile:
Čisto me zanimalo jel se to može preko nekakvog cpanela samo dodat uz nekakvu sifru …ili je nešto treće po srijedi. U to treće mi se neda petljat…

Vjerovatno da taj neko ko održava server koristi Cpanel, Plesk ili nešto slično, tako da on tebi to može podesiti u roku od 2,3 minuta. Može ti kreirati račun odvojeno, pa ti radi šta hoćeš onda. Jedan unlimited račun, i dobar si.

1 Like