Dobra praksa u osiguravanju računala i online kupovine

Pozdrav svima,

Želim da svi članovi portala izjasne svoje mišljenje u vezi antivirusa koji koristite(ukoliko koristite), da li ga koriste u kombinaciji sa jos nekim programima, prednosti nad ostalima…

Posebno bi volio da izjasne svoje mišljenje oni koji koriste interent za online kupovinu (na koji način zaštićujete svoj računar tj. svoje lične podatke broj kartice i sl.)

Unaprijed hvala svima :bljesak:

MSE + MS firewall. Za moje potrebe je sasvim dobar (u biti mi se ne da instalirati neki drugi firewall i konfigurirati ga :smiley: ).

Isti programi kao i Ivan, nema problema i nema dodatnih zaštita, jako zadovoljan. Što se tiče zaštite podataka prilikom kupovine ne radim ništa posebno, moram priznati da ne koristim IE nego Operu, ako ti to igra kakvu ulogu, osim da pazim i provjeravam stranice na kojima kupujem, ali to je to. Mislim da prevelika pranoja vlada među ljudima što se tiče online kupovine i sličnih procedura.

Eset Smart Security, sve sam radi program.

NOD 32 + COMODO Firewall

Korisitim ESET Smart Security u kombinaciji s limitiranim korisničkim računom. Također imam i uobičajeni “router firewall” kakav svi sada imamo spajajući se na ADSL preko ADSL-routera.

Kada primjetim neočekivanu mrežnu aktivnost na računalu ili neobično usporenje računala, bacim oko na “netstats -a” da vidim kakve su mi veze otvorene prema van.

Kao “Administrator”, odn. “Power User” se prijavljujem samo kada trebam instalirati novi program ili obaviti kakve sistemske poslove. Ovo već unaprijed spriječava mnoge zlonamjerne programe, jer kada su pokrenuti kroz limitirani korisnički račun znatno je manja vjerojatnost da mogu modificirati dijelove operacijskog sustava kojim si omogućuju da ostanu “trajno useljeni”.

Podatke svih online računa zapisujem u teku i u kriptiranom obliku u programu KeePass, pri čemu kao lozinku koristim vrlo dugačku frazu.

Za online kupovinu koristim kreditnu karticu za koju sam provjerio da mi vrše odobravanje u slučaju neautoriziranog zaduživanja, i tu karticu koristim isključivo za online kupovinu - s njom ne plaćam ništa “offline”, a račun podmirim odmah kada dođe u cjelosti. Tako nastojim ostaviti prepoznatljiv uzorak. Također mi je i limit takav da ga mogu “pretrpjeti”.

Karticu koristim isključivo na siteovima u koje imam povjerenja i uvijek brišem podatke o kartici iz tih siteova nakon obavljene transakcije ili tražim da se podaci obrišu ako ne postoji mogućnost kroz sučelje. Da bih imao povjerenje u online dućan, SSL nije dovoljan - on samo garantira enkripciju konekcije između mog preglednika i servera; potrebno je da pregledavajući stranicu naprosto steknem povjerenje. Stoga kupujem samo u “ozbiljnim” dućanima - dućanima koji su dobro poznati i profilirani, ali teško mi je reći što točno treba dućan imati da bi zadovoljio te kriterije.

Prijavio sam se i na PayPal s tom karticom, pa gdje je moguće kupujem kroz PayPal stvarajući tako još jedan sloj zaštite između dućana i kartice. Za PayPal koristim dugačku i snažnu zaporku koju redovito mijenjam.

Kada god i gdje god kreiram korisnički račun na nekim web-stranicama, u teku ubilježim site, datum, korisničku oznaku, te popišem koje sam sve podatke ostavio. To sve isto zabilježim i u KeePass. Nemam niti jedan identitet na internetu, a da nije zapisan u malu crnu bilježnicu.

Dijagnosticiran teži oblik paranoje ili možda way to much filmova o teorijama zavjere, urotama, itd.? :slight_smile:

Avast Internet Security…

Upravo pre par dana produžio licencu, 12€ nikad povoljnije.

Super sam zadovoljan.

Ako nije tajna, o kojoj se kartici radi?
Ako je tajna, može i na PM.

Koristim NOD32.

Blue od Amexa. Za što mi je Šljaker davno rekao da je samo prodajni štos. Ali sam ih nazvao i pitao i rekli su da “odobriti” u ugovoru znači da vrate novac. Kasnije sam vidio da zapravo sve kartice garantiraju odobravanje u slučaju prijevare. Samo što su ovi iz Bluea u svojedobnoj kampanji istakli internetsku kupovinu i dijelili čitače s karticama.

[quote=“CreatifCode”]Dijagnosticiran teži oblik paranoje ili možda way to much filmova o teorijama zavjere, urotama, itd.? :)[/quote]Paranoja u početnoj, akutnoj fazi. Kasnije, u kroničnoj fazi, samodisciplina i vježba. :smiley:

Nikako nisam podložan teorijama zavjere, baš suprotno.

Čitač koji si spomenuo, to koristiš u online kupovini s tom blue karticom ili ne?
To pitam jer ja kod online kupovine samo ukucam brojčeka i nadam se najboljem :slight_smile:

[quote=“tsereg”]
Kada god i gdje god kreiram korisnički račun na nekim web-stranicama, u teku ubilježim site, datum, korisničku oznaku, te popišem koje sam sve podatke ostavio. To sve isto zabilježim i u KeePass. Nemam niti jedan identitet na internetu, a da nije zapisan u malu crnu bilježnicu.[/quote]

Čuj, a ako ti netko provali u stan i ukrade tu bilježnicu? Nadam se da ne pišeš ovako obično nego sve u šiframa. A je Ž, B je Z…itd

[quote=“neki_frajer”] Nadam se da ne pišeš ovako obično nego sve u šiframa. A je Ž, B je Z…itd[/quote]Ima staro izviđačko šifriranje GERMANIKUS. Svakom slovu pridružiš brojeve od 0 do 9 i mijenjaš. Naravno kad se u tekstu pojave brojevi mjenjaš adekvatnim slovom.

Što se tiče online kupovine koristim OTP-ovu web karticu,na koju stavljam otpr koliko mislim potrošiti…https://www.otpbanka.hr/html/g_visawebprepaid.htm

nemožeš biti sigurniji…ako staviš 500 kn toliko imaš na njoj tako i ako se nešto desi 500 kn možeš preživjeti,ali manje-više stavljam novac na nju prije nego imam namjeru nešto kupiti, igrat poker itd…
avast Internet Security

[quote=“trnac”]Čitač koji si spomenuo, to koristiš u online kupovini s tom blue karticom ili ne?[/quote]Čitač je marketinški trik. Ta kreditna je čip-kartica, a uz čitač je došao programčić kojim možeš na čip pohranjivati passworde.

Tehnički, to je posve valjana stvar, jer su tako pohranjeni passwordi stvarno sigurni, pošto su (nadam se) kriptirani tajnim ključem koji se nalazi na čipu i to od strane samog čipa.

Marketinški, to je bio trik jer se iz reklama nekako stekao dojam (barem sam ga ja stekao) da autorizaciju plaćanja vršiš pomoću te kreditne smart-kartice.

Međutim, stvarno, kreditne kuće, paradoskalno, kroz to što ne vrše nikakvu autorizaciju plaćanja zapravo pružaju najveću sigurnost: njihova logika je da im obujam prometa takav da su u debelom plusu i ako odobre sve prijave svojih kupaca. Pretpostavljam da tako manje izgube nego što bi izgubili da plaćaju razvoj i održavanje elaboriranih sustava autentifikacije, ispada tih sustava i bugova u tim sustavima.[quote=“neki_frajer”]Čuj, a ako ti netko provali u stan i ukrade tu bilježnicu?[/quote]Eh, da… Ali koji izbor imam? No lopovi koji upadaju u stan su obično tipovi koji uzmu tehniku i prekopaju tipična mjesta za skrivanje love. Teško da će listati razne bilježnice.

Ali, na tragu ove paranoičnosti, kada sam vidio da zakup sefa u banci košta svega par stotina kuna godišnje, razmišljam unajmiti jedan za dokumente i vrijedni backup općenito.

Razmišljao sam čak da bi bilo zgodno staviti i rezervni ključ od stana u njega, ali nemaš sefa na šifru - svi koje banke iznajmljuju su na ključ, tako da to…[quote=“Gigolo”]Ima staro izviđačko šifriranje GERMANIKUS.[/quote]

[quote=“jason410”]Što se tiče online kupovine koristim OTP-ovu web karticu,na koju stavljam otpr koliko mislim potrošiti[/quote]To se čini kao super rješenje. Kolika je članarina?

Bez antivirusa, kupujem svašta sa paypalom. Nikad nisam imao problema s virusima, gubljenjem nekih accounteva ili takvim stvarima. Badava svi antivirusi svijeta korisniku koji pokreće sve što stigne i klikće kud god stigne.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja