Dodatni SSD disk - da li stane

Pozdrav,

kako znam jel mi u komp stane još jedan SSD disk? :slight_smile:

To bi prvo kao trebao pogledati koja mi je matična…to nešto odavde:

…mada, koliko vidim baseBoard Model nije prikazan. hmm.

I drugo pitanje, možda neka preporuka za SSD iz kategorije 128/256GB
i za neki iz kategorije 1TB?

Skini speccy pa vidi detalje koja je matična, ovo je neki shit od programa. Koliko vidim, matična je MSI H81M-P33. Imaš 2 sata-2 konektora i 2 sata-3 konektora. Da li će ti stati ovisi o tome koliko imaš diskova.
SSD Crucial od 240 GB dođe oko 320 kuna, imas ovdje: https://www.adm.hr/product.asp?product=crucial-ssd-240gb-bx500-sata3-ct240bx500ssd1&code=098.600.152
SSD od 1 TB je cca 1000 kn, isto Crucial: https://www.adm.hr/product.asp?product=crucial-ssd-1tb-mx500-sata3-ct1000mx500ssd1&code=098.600.146

1 Like

Fala :wink: …i još jedno pitanje prije nego se zaletim.
Relativno nedavno sam rješavao storage na kompu sa dodatnim klasičnim HDD-om od 1TB. Nije mi potreban bio SSD, jer to nisu neki operativni podaci koji se često koriste. Barem sam mislio da mi nije potreban SSD.

No što se dešava sa tim HDD-om …on je kao u nekakvom standby-u i kada god bi ja otvarao neki folder koji je na tom HDDu, komp bi se smrznuo na 3-4 sekunde…dok se ne starta taj HDD. Užasnooo iritirajuće. I nije to da se dešava samo kod prvog otvaranja tog HDD-a, nego bi nakon nekog vremena opet pao u taj standby…i tako ukrug.

E sad, ja sam pravio razliku između SSD i HDD po brzini kolanja informacije (i tu sam bio ok sa HDD) …ali nisam znao da će HDD imati taj inicijalni delay. (Koji kod manjeg HDD-a ranije nije postojao)

Sad me zanima:

  • jel bi se taj inicijalni delay možda mogao kako softwareski ugasiti, tako da HDD ne pada u standby?
  • da li postoji opasnost da će biti taj inicijalni delay i kod 1TB SSD-a, ili je to ipak rezervirano samo za staru tehnologiju?

Sumnjam da neki drugi HDD nije imao taj delay. Obicni HDD ima nesto sto se zove parkiranje glave. Kada se HDD neko vrijeme ne koristi glava koja cita podatke se parkira da bi se izbjeglo ostecenje podataka uslijed vibracija kao sto je padanje i slicno. Kod SSD nema toga,pristup podacima je instantan. Postojao ti je taj delay i kod manjeg HDD samo je bio kraci pa ga nisi primijecivao. To se ne moze ugasiti koliko ja znam,a nije ni pozeljno.

Već mi je malo i mutno, bilo je nešto i ranije…samo nije bio ni blizu ovoliko dugačak i iritantan. Štoviše, ja sam mislio da ću sa novim HDD-om riješiti i taj problem :smiley: , a dobio još veći delay, haha.

Onda je SSD definitivno odabir. :wink:

Definitivno, pogotovo se primijeti ubrzanje kad je OS na SSD-u.

Je, to mi je jasno…i to već imam. A za ovo sam baš mislio da mi ne treba SSD, jer to su više projekt file-ovi i nekakvi backupovi, a ne OS fileovi i slično. No kada moram otvoriti .txt file od svega par kb, a otvara mi ga 5+ sekundi (brojao sam sad xd , podcijenio sam problem sa gore navedenih 3-4 sekunde) …e onda si svaki put mislim “dokle ću ovo trpit” :slight_smile:

A da ne govorim kako se “lijepo” komp ponaša kada pravim drag-drop nekakvog foldera i usred toga on krene da se smrzne da bi aktivirao HDD. Tad izgleda kao da će se crash-at system…

…ili ako mi je u editoru otvoren samo jedan file sa tog HDD-a …isto bude raznog veselja…

Jel mozda mozes vizualno procjenit jel tu stane jos jedan ssd?

Ako treba moze i jedan hdd ici van …ako ssd moze na isti kabel :slight_smile:

Vidim na prvoj slici da je jedan sata port slobodan. SSD ti moze biti bilo gdje, cak ga ne moras ni sarafit nigdje jer on nema pokretnih dijelova. Npr. uzmes dvostranu ljepljivu traku i zalijepis ga na dno kucista.

1 Like

Hokej, hvala :wink:

I prasinu ispusi jbt…

2 Likeova