Domaći ili strani sajt mane i prednosti

Svi govore otvoriti sajt na engleskom i da je tu lova.

Ja imam solidne domace sajtove, samo jedan news sajt domaci zaradi od Facebook IA dnevno od 30 do cak 100 dolara ali treba citav dan sedet za pc.

Probao sam sa stranim sajtom i to tema recipes ali meni to nije bilo dobro.
Iskopirao sam 40-50 recepta na engleskom i domen je na engleskom i sve sredio, napravio sam fb page i objavio desetak postova i jedan boostao za 1$ i reach je bio 135 osoba i 9 like i onda sam pozvao te sto su lajkovali post da like page i dobio 4 like. Samo sam oznacio drzave: Australija, Kanada, Velika Britanija, Novi Zeland i Sjedinjene Američke Države.

Nisam imao adsense na tome sajtu pa o zaradi ne mogu da kazem ali kada na domacem sajtu na Facebook platim 1$ dobijem skoro 20.000 reach i mnogo lajkova, stavio sam sve domace drzave i sve strane gde ima nase dijaspore, sto je najvaznije zaradim od adsense i 5$ samo na tome postu koji je isto kopiran i nije unikat.

Konacno: zasto strani sajt kad se od domaceg bolje zaradi?

Od stranog se bolje zaradi. Druga stvar je što strani nećeš progurati jeftinim metodama kao ove naše…

Samo usporedi RPM stranog sajta sa domaćim. Naravno, i konkurencija je jača mnogo, pogotovo vlasnicima koji nisu English native govornici/pisci.

Sam si odgovorio. Uostalom, različita ti je tematika domaćeg i stranog.

Od stranog se sigurno bolje zaradi ukoliko domaci i strani sajt imaju sve ostale iste parametre. Kad kazem parametre, citaj posjetu.

Postoji razlog sto je teze postici ovo a to je sto kada se sajt na engleskom konkurencija ti je cijela planeta.

Svi ti kazu da ides na strano trziste da im ne bi pravio konkurenciju, a vecina razvaljuje pare sa domacim sajtovima, hahaha. A ako vec imas od 30 do 100 dolara dnevno, sta te briga sta kazu drugi…

Bit će da baš zbog konkurencija savjetuju :wink:

Kako si to zaključio. ? Baš me zanima…

Lijepo mu pišemo kako i što… ja prvi ne mogu strani progurati jer nisam odličan u engleskom a nemam trenutno ni volje ni love plaćati 20-30€ za jedan dobar članak. Da imam svakako bih plaćao jer je i povrat proporcionalan uloženom. Ne kužim tvoj odgovor jer je pun sarkazma a potpuno bespotrebno.

Naravno da je domaći lakše progurati ali nemoj očekivati RPM veći od 1€.

Svatko sa imalo pameti lako zaključiti što može a što ne…

To je ono radio bi ali neznam šta :smiley:

I kod mene je tako. Kad invite posaljem, odziv je vrlo slab. Ne znam zasto. Ljudi lajkaju ono sto boostam, ali invite ignoriraju vecina.

Nisam sarkastican, i nisam mislio na tebe, ti si jedan od clanova koji pomazu drugima, a nisam mislio samo na ovaj forum, mislio sam na ljude koji se bave internet marketingom i sajtovima generalno. Zakljucio sam tako i iz svog iskustva, kada sam ja pocinjao, svi su mi isto tako govorili - nemoj ni slucajno da gubis vreme na domace sajtove, a ja sam sa domacim napravio prvu znacajniju zaradu. A i pocetnicima je lakse da krenu sa domacim sajtom, pre svega zbog clanaka. Neka stignu do dolar, dva na dan i posle neka ulazu i u strani, sto da ne, ali ja bih svakom pocetniku preporucio da proba na domacem trzistu nesto da napravi.

Mislim da se pisalo o tome. Pozivnicu ne vide kao prije 2 mjeseca.

Ja uradio neke kampanje, na 1000 pozivnica uhvatio 6 lajkova. FB sam prekrižio za sada.

Ma bjezi od domaceg sto dalje, ako nisi ugrabio do sada neki dobar sajt sa organskom posjetom ne gubi vrijeme. RPM je sve ocajniji sto se naseg trzista tice.

Desavalo mi se na stranom da klik bude po 11e. A imas 45 posjeta i 1 klik :slight_smile:

Puno sajtova ima na balkanu koji zaradjuju mesecno preko 10.000€ i to znaci da ovo podrucje nije bas za bacanje.

@komentar cpm na fb IA je od 2.5 do 3.8 a ctr je oko 1.2 i sa time dostigne nekada i 100$ dnevno ali neki prosek je oko 50$

Ovako to ja vidim:
Za domaci sajt ja znam sta najvise nasi vole a to je tracanje, sa je rekla ceca, sta je rekla severina, one fore zavirite u kucu lepe brene, otkrili smo lek za rak ali medicina neda da se to koristi…

Puno sam puta placao za clanke ali pregleda do max 500 a za ove kopirane o “poznatima” ide i do 10k zalosno ali istinito.

Sto se tice stranog sajta ne poznajem navike i “obicaje” ljudi. Ok mozda se to sve moze vremenom istraziti ali jednostavno ne poznajem teren.

Ako domacim zaradim prosek 50$ dnevno sa fb stranicom od 100k lajkova (100% pravih) sa stranim bi zaradio max 80$ ali koliko bi mi trebalo da ulozim novca da dobijem fb page od 100k? Svatio sam da ako boostam post za Australija, Kanada, Velika Britanija, Novi Zeland i Sjedinjene Američke Države to treba vise platiti nego za domace sajtove, sigurno za 100k iz ovih drzava bi mi trebalo 10k eura

Ne zanima me zarada 1-2$ dnevno, jer sam na domacem sajtu kad sam prebacio na IA zaradio 1900$ a clanci su bili 98% kopirani

Ovo potpisujem i s ovime si sve rekao o balkancima. Zato i mogu vam proći zarade kad će svaki drugi glup** ili obrnuto otvoriti sajt da vidi šta radi ceca ili kog ljubi maja šuput i siguran sam da će vama sa jakim domaćim sajtovima zarada i dalje cvjetati i da će biti kruha bez puno motike :slight_smile:

Sa FB IA igra se čini jednostavnom ako imaš dobru podlogu :slight_smile: