Duplicate Content - Trebam pomoć oko rješenja

SITUACIJA:
Početna stranica ima sadržaj koji na dnu ima opciju da se klikne na neki broj i izmjeni se sadržaj stranice a u URL se promjeni tako da se pojavi "…/page/2 " a zapravo se još uvijek nalazimo na početnoj stranici.

I sad se javlja problem da kad odem na neki SEO software koji analizira web stranicu prema Google algoritmu i kaže mi da moja početna stranica ima “duplicate page content”. Ti duplikati su “/page2/”, “/page3/”, “/page4/”, “/page5/” itd…

Pa sad me zanima, da li netko ima konkretno riješenje za to.

Hvala unaprijed na svakom savjetu

Promijeni li se url adresa kad kliknes na brojeve ?

I have only two words for you: Canonical URL-s

Ako iams wordpress to lako rijesis sa pluginom, ako nemas, e onda neznam, ovisi sto imas.

Da, URL tada postane: www.mojastranica.com/page2

Ako koristiš wordpres, vjerovatno imaš neki plugin koji kreira duplikat stranice. Ako ti ne trebaju izbriši ih i promjeni setinge na plugin.
Ako to ne možeš ubaci slijedeći kod na stranice page2 page3…itd
<link rel="canonical" href="http://mojastranica.com/">

Imam wordpress i pokušao sam sa tim canonical ali ti duplicate contenti se stalno javljaju, ne znam baš kako da to napravim ispravno.

Ovo su primjeri url-ova koje se vide kao dupllicate:

www.mojastranica.com/page2
www.mojastranica.com/page2/view=list
www.mojastranica.com/page2/view=grid

koje plugine koristiš i u koje svrhe? Imaš neki višak ili pogrešne setinge

All in one SEO pack ti je moja preporuka.

Koristim Premium SEO plugin…koji ima mogućnost dodavanja canonical URL-a. Ali ne znam jel ja dodam taj URL ispravno. To je ono što me muči.

To ne bih znao dok ne pogledam koko si postavio setinge, ali ako plugin kreira nove stranice bez potrebe onda sigurno treba nešto promjeniti.

Ja koristim taj plugin tako da odem na uređivanje recimo HOME stranice i dolje u plugin stavim da canonical URL bude www.mojastranica.com

Da li se na taj način stavlja canonical url?

Ako je glavna stranica www.mojastranica.com, onda tu ne stavljaš canonical URL pošto je to canonical stranica, to jest glavna stranica.
Html kodove za canonincal url stavljas u duplikat stranice. Taj kod pokazuje pretraživačima da je www.mojastranica.com glavna stranica i da ne indexiraju page2, page3 i tako dalje. Canonical html kode se može koristi ne samo između tvojih stranica već i između različitih web sajtova. Na primejer, tebi se svidi neki prilog sa moje web stranice i želiš da ga prikažeš svojim posjeticioma. Umjesto da samo linkuješ na moju stranicu, možeš iskopirati moj tekst i staviti na svoju web stranicu. Normalno, Google vidi ovo kao dupli tekst i može da kazni tvoju stranicu za korištenje ili te mogu ja optužiti za krađu materijala. Ako koristiš canonical html kodiranje, gdje jasno pokažeš da originalni tekst dolazi sa moje stranice, izbjegavaš sve te probleme. Ovo je sve generalno objašnjenje i istinito je vjerovatno u 90% slučaja.
Meni još uvijek nije jasno koja ti je svrha page2 page3 i tako dalje. Ako to ne trebaju izbriši ih i riješi problem.

Jesi siguran, ja sam negdje cita da canonical ne vrijedi izmedu dvije razlicite domene.

U svijetu interneta i pretraživaća sigurne su samo dvije stvari. Da Google i Facebook prave ogromne pare i kreiraju pravila kako im se navije.

Što se tice canonical url izmedju dva web sajta, poprilično sam siguran.
Ako znaš engleski, ovdje je dobro objašnjeno https://yoast.com/rel-canonical/
Spusti se dole na naslov Cross-domain canonical URLs

1 Like

Kakav je to premium seo plugin koji po defaultu ne rijesavat page 1 2 3… Problem?

Na tvojem mjestu pitao bi kreatora plugina s veliki Slovima WTF?

Ovako piše na Mozu. Možda si u pravu, bolje ako jesi.

A tag can only point to a canonical URL form within the same domain and not across domains. For example, a tag on http://test.example.com can point to a URL on http://www.example.com but not on http://yahoo.com or any other domain.

1 Like

Imas li link za moz prilog o tome da vidim šta oni kažu… Ovaj koji sam ja našao ne pominje ništa između raličitih web sajtova.

Evo direktno od Googla jos of 2009. da podržavaju canonocal tags između različitih web sajtova.
https://webmasters.googleblog.com/2009/12/handling-legitimate-cross-domain.html

Vidiš kako znaju davati krive informacije. I ja mislim da radi među domenama, logično je. Ne treba vjerovati svemu što piše.

Točno, radi među domenama. To je nažalost vidljivo kada ste affiliate neke booking agencije pa imate sadržaj sa njihova weba na svome (a records ili drugačije). Tada će vam uvaliti nofollow i canonical url. :frowning: