eBay kupio Magento

Jucer su eBay i Magento objavili da eBay kupuje Magento. Ovdje imate video izjave CEO-a Magenta i CEO-a eBaya, objasnjenje sto to znaci za eCommerce zajednicu i naravno objasnjenje sto je to X.commerce:

Nize u komentarima imate i komentar CEO-a Magenta, Roy Rubina gdje daje dodatno pojasnjenje za community.

Sto mislite o najavljenom X.Commerceu kao ideji? :smiley:

Onako neupućen bih ‘reko’ kupila velika malu ribu, i što će s njom nego njam, kroz želudac i probavni trakt, eto velika riba postala još veća.

Eto nekako dobio dojam o tome i mislim da će se Magento još više udaljiti od “običnih smrtnika” i da će postati software koji će koristiti isključivo oni koji trebaju puno i spremi su to platiti.

Odlazak pod okrilje eBaya će sigurno taj web shop približiti još više enterprise korisnicima i web shop će postati prekompleksan/neisplativ za nezahtjevna web shop rješenja (ako to već i nije).

Radeći malo u tom web shopu vidio sam da je lako implementirati različita front end rješenja (uzmimo kao front end i onaj dio koji na server strani služi kod prezentacijske logike) ali čim se kreće u ozbiljnu nadogradnju potrebno je detaljnije poznavanje ovog web shopa.

Recimo za moju “E to mi treba” komponentu nedavno sam saznao da podešavajući Magento na određeni način ta komponenta se jednostavno zaobiđe u sustavu naplate.
Znao sam da za rad u tom web shopu treba biti prilično uskospecializiran no ovo me je ipak iznenadilo i ako Magento već sada zahtjeva veliku upućenost za rad u njemu bojim se da sa upletenošću eBaya u “Magento priču” može biti samo gore.

Sad dali je to loše ili ne, vjerovatno za krajnjeg korisnika ne.

[quote=“gorrc”]Eto nekako dobio dojam o tome i mislim da će se Magento još više udaljiti od “običnih smrtnika” i da će postati software koji će koristiti isključivo oni koji trebaju puno i spremi su to platiti.
[/quote]

To w00t-u i paše, hehe

Ja sam baš nešto “petljao” po Magentu neki dan i naletio na inchoo stranicu za tutorial i vidim tamo mk.kolektiva u Magentu.
A baš bilo nedavno na netokracija neki članak o pregledu hrvatskih rješenja i kako je hr.kolektiva izgrađena na hrvatskom CMS.

hr.kolektiva je svakako odlično izgrađena ali za daljnje širenje je ipak odabran specijalizirano enterpreise rješenje. Koliko sam uspio poloviti izvedba nije napravljena u open source verziji Magento.
Kolike su prednosti ili mane mk.kolektiva vs hr.kolektiva bilo bi zanimljivo saznati i zašto je to urađeno baš tako ali bojim se da to ipak mora ostati obavijeno tajnošću.

Moj neki lucky guess bi bio pošto je u kolektivu upumpan strani novac, vjerovatno se tražila i određena kontrola nad budućim softwareom i da je baš zbog tog utjecaja odabran Magento.

Trenutno 4 kolektivine države su na našem Magentu. Radi se još.

I sta sad da radim… ako se bacim na proucavanje literature o magentu, ebay ce nesto fuzionirat i onda cu opet kasnit :jaooo:

@w00t - Jedno off topic pitanje, mislim koliko sam skuzio magento i wp su ti podrucje pa me zanima, da li ti je tehnicki potrebno znanje php-a za izradu predlozaka za magento i wp? Striktno mislim na prebacivanje gotovog dizajna / html-css u magento ili wp temu?

[quote=“orca”]I sta sad da radim… ako se bacim na proucavanje literature o magentu, ebay ce nesto fuzionirat i onda cu opet kasnit :jaooo:

@w00t - Jedno off topic pitanje, mislim koliko sam skuzio magento i wp su ti podrucje pa me zanima, da li ti je tehnicki potrebno znanje php-a za izradu predlozaka za magento i wp? Striktno mislim na prebacivanje gotovog dizajna / html-css u magento ili wp temu?[/quote]

Ne bi to dvoje stavljao u isti koš. Temu za WP mogu ja napravit kojem je znanje PHP-a profesionalna deformacija te ga natucam koliko i Njemacki (jako loše), dok za Magento je ipak potrebno znati objektno orijentirano programiranje u php-u.

Ako moras znat objektno programirat za napraviti temu onda to i nije dobar theming engine.

A što po tebi spada pod dobar theming engine, pa da iskodiraš themu za WP trebaš barem elementarno znanje PHP-a, za Joomlu trebaš malo više od elementranog znanja, Drupal i on, da ne idem dalje sa ezPublish, concrete5, OpenCart, Typo, ExpressionEngine, itd, itd.

problem je u tome što bi svi je***i, a niko ne bi k***a umočio. Da bogda su barem svi takvi kao magento, barem tržite ne bi bilo zagađeno razno raznim wannabe “programerima” koji ne znaju konfigurirati običnu lokalnu dev mašinu, a prodaju pamet naokolo kao da su veliki programeri koji, čak znaju instalirati i WP i prilagoditi mu poneki footer ili header, a kad dođe red na sidebar, e onda već tu malo zapinju.

Ako pogledaš za bilo koji template u nekom OOP rješenju ti treba poznavanje OOP, samo što na puno jednostavnijoj razini nego kod Magenta.
U stvari mislim da kod Magenta template engine nije moguće napraviti bez osobe koja poznaje “infrastrukturu” Magenta a ne samo da ima poznavanje OOP.

Ne da osoba izgrađuje template već da ga implementira. Realno gledajući daj mi bilo koji dizajn za gotovim HTML/CSS i “ubacim” ti ga u Joomlu ili Magento.
To je posao developara.

Zato mi zabavno čitati oglase u kojima se traže Joomla template dizajneri.
WTF? Svaki Joomla developer može uzeti apsolutni bilo koji dizajn na kugli zemaljskoj i prebaciti ga u Joomlu, ako ne može onda treba još malo učiti.

[quote=“gorrc”]Realno gledajući daj mi bilo koji dizajn za gotovim HTML/CSS i “ubacim” ti ga u Joomlu ili Magento.
To je posao developara[/quote]
Realno gledajući web developer mora znati i PSD predložak prebaciti u funkcionalnu HTML/CSS web stranicu skupa sa svim JS efektima i ostalim điđa miđama.

E to je posao za developere koji su front end orijentirani.

No ovo ne stoji jer mene nije briga PSD, niti me nije HTML/CSS.
Ja ću uzeti statično stanje i implementirati ga u živi organizam:)

Meni a niti bilo kojem web developeru nije problem napraviti ovo što si gore naveo no tokom rada radi se o velikom odstupanju od prakse.
Tek nedavno sam naletio na rijeć important! u CSS, pitam lika šta će vam to???
Puno sam sporiji u izradi sučelju ali u mojim sučeljima što sam radio nisu bila premrežena kompromisima. Ali izgleda da stvari tako trebaju ići.

No, otiđemo korak dalje, uhvatimo se Flash player i komponent frameworka zvanog Flex. Vrti se unutar virtual mašine, neovisan o okruženju. Absolute layout je za “babice sa placa” ajmo izgraditi fluid layout.
A jel!?
Onda shvatiš da trošiš puno previše vremena na layout nego na samu logiku sučelja.
Posao front end developera i server/front end developera je isključivo vezan uz manipulaciju statičnih elemenata ali ne i “stiliranje” tih statičnih elementa.

Nisam fashion guru:)
Ali stiliranje ide danas puno dalje, tu su mobiteli, tu su razni dodaci, tu je ovo, tu je ono…


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja