Elastičan hostinzi kao EC2

Može kakva preporuka za hosting. Cloud je sam po sebi lako proširiv ali mnogi su na principu uzmeš 2 GB, 2 GHZ itd pa ako oces lako nadogradis sto i nije tako velika razlika od običnog hostinga. Želim pitati za preporuke za hostinge tipa Amazon EC2 gdje platiš po promet i opeterečenju što mi ima više smisla jer uzet zvjer od 8 GB i par GHZ da podneseš spikove a ostali dio dana ti treba 10% svega mi se cini da se moze i bolje rješit (osim optimizacije servera)

  1. Dali se isplati EC2 na kraju, jeli tko koristi i kakav je račun na kraju?
  2. Dali imate kakve slične proporuke elastičnih hostinga?

Molim ispravku subjecta, greskom je ovakav :slight_smile:

Bump, i mene ovo zanima.

To je obično cloud hosting, pod tim terminom ga je lakše pronaći. Amazon.com EC2 je jedan od boljih ali i daleko najkompliciraniji, sučelje im uopće nije user-friendly.

Probao sam VPS.NET i bio sam zadovoljan s omjerom usluge i cijene ali ne toliko da bi odustao od dedicated servera koji me na kraju ispadne jeftinije za istu konfiguraciju.

Od drugih velikih tu su RackSpace.com SoftLayer.com no tamo su cijene znatno veće. Vjerujem da je i pitanje vremena kad će gugl izbaciti svoj cloud hosting za web stranice, za aplikacije ga već ima.

Cloud hosting je definitivno budućnost, no ja bih pričekao još neko vrijeme dok ne postane standard i dok cijene malo ne opadnu.

Da li je ko pogledao ovu uslugu Site5 Cloud Hosting - Shared and VPS

Ja i dalje ne vidim nista osim EC2 da ima elasticnu ponudu ovisno o potrošnji resursa. Ovi drugi imaju cloud ali i dalje biraš snagu i onda ako oces prebacis se na nesto drugo. Štoviše pitao sam ih i kažu da nemaju. Ne vidim bas neku svrhu clouda kada je i dalje sve kao i prije sa hostingom biraš neke pakete i gotovo. Jedina prava svrha clouda je ovo što ima Amazon i to će biti standard u buducnosti samo ako cijene budu prihvatljive. Zato se i pitam koliko dodje Amazon, dali ispadne skupo to jer ne mogu procjenit korištenje Rama i CPua koji oni u biti naplacaju. Možda bi mogao to izmjerit nekako na sadasnjem VPSu, zna li tko to?

Svaki cloud hosting ima “Elastic computing” funkciju, odnosno alat kojim korisnik sam, u sekundama svojoj konfiguraciji može dodati ili oduzeti resursa. Ne znam točno na što misliš, no ako misliš na uslugu autoscalling gdje ti automatski dodaju više resursa po potrebi, to imaju i ostali npr.
http://vps.net/product/elastic-vps/
. Sad da li je autoscalling na Amazonu bolje odrađen ne znam, imaš možda link na što si točno mislio?

A prednosti cloud hostinga nad klasičnim su ogromne. Kod klasičnog hosta, paket odabereš unaprijed i ako kasnije želiš jači, često moraš cekati danima da te prebace na drugi. Kod cloud hostinga to i sam korisnik može riješiti u sekundi, bez i da kontaktira support. Kod clouda nadogradnju možete uzeti i na samo određeno vrijeme, npr. jedan dan, dok kod klasičnog hostinga to nije moguće. U teoriji cloud hosting ako se dobro podesi bi trebao biti i bez downtime-a. Npr. na vps.net imate opciju da uzmete dva cloud vps-a i podesite ih tako da kad je jedan down, da vas automatski u minutama prebaci na drugi, dok se prvi ne riješi. Bolja DNS konfiguracija olakšava posao. Isto se može podesiti i s klasičnim hostingom ali ne na tako jednostavan i brz način. Još je puno prednosti cloud hostinga nad klasičnim, a za sad jedina mana koju vidim je cijena.

Svi veliki poput Googlea i Facebooka hostaju na jednoj velikoj cloud konfiguraciji sa stotinama umreženih servera. Premda oni imaju vlastite datacentre, ako vam se baš troši novac, slično možete i vi naručiti preko recimo SoftLayer-a: Private Clouds - Build and Manage Cloud Environments :slight_smile: Private cloud je bolja alternativa dedicated hostingu, gdje servere ne dijelite s drugima, a opet koristite sve prednosti cloud-a.

Mislim da ti tu nisi nešto dobro shvatio. Govorim o EC2 hostingu kod amazona gdje je to automatski i ovisi o potrosenim resursima.

Sto ce mi vps.net i slicni gdje imam promet cijeli dan sa potrebama jedan gb rama i onda mi se dogodi par spikova mjesecno i to ne mogu handlat osim ako imam 8 gb rama, dok ja to skuzim pa prebacim, pa vratim nazad to nema smisla. Također uzaludan mi je trošak imat stalno 8 gb rama a treba mi 0.5% vremena.

Elastičan hosting bi bio da sam se prilagodi spikeu, automatski, naplati mi te resurse više i vrati se nazad. Ovo ostalo ima elastičnost cigle.
Upravo to EC2 od amazona i radi cijena ovisi o potrošenim resursima po satu. Izgleda jedini ili jedan od rijetkih za sada?

[quote=“Marko_bweb”]Mislim da ti tu nisi nešto dobro shvatio. Govorim o EC2 hostingu kod amazona gdje je to automatski i ovisi o potrosenim resursima.

Sto ce mi vps.net i slicni gdje imam promet cijeli dan sa potrebama jedan gb rama i onda mi se dogodi par spikova mjesecno i to ne mogu handlat osim ako imam 8 gb rama, dok ja to skuzim pa prebacim, pa vratim nazad to nema smisla. Također uzaludan mi je trošak imat stalno 8 gb rama a treba mi 0.5% vremena.

Elastičan hosting bi bio da sam se prilagodi spikeu, automatski, naplati mi te resurse više i vrati se nazad. Ovo ostalo ima elastičnost cigle.
Upravo to EC2 od amazona i radi cijena ovisi o potrošenim resursima po satu. Izgleda jedini ili jedan od rijetkih za sada?[/quote]

Za autoscalling je potrebna samo aplikacija koja automatski doda ili oduzme resurse prema potrebi. Amazon koristi Scalr aplikaciju, a istu koristi i RackSpace. Softlayer koristi RightScale itd.

Pricao danas sa rackom i soft layerom i kada ih pitam dali to moze automatski, kazu moras sam u adminu to promjenit tj dodat.

Filipe jesi ti baš probao EC2 od Amazona?

[quote=“Marko_bweb”]Pricao danas sa rackom i soft layerom i kada ih pitam dali to moze automatski, kazu moras sam u adminu to promjenit tj dodat.

Filipe jesi ti baš probao EC2 od Amazona?[/quote]

A ne znam, možda im treba naglasiti da želiš autoscalling opciju. Priznajem da je na Amazon web stranici to malo bolje prezentirano, ali znam da i ova dva nude isto jer sam pričao s ljudima koji tamo hostaju.

Na Amazonu sam prije dvi godine imao trial od 30 dana (ne znam jel ga još nude), no kad sam vidio kako im je sučelje komplicirano, odustao sam. Tako da ga praktički nisam ni koristio, već sam samo “prosurfao” po sučelju, panelu… Možda su ga sad uredili, ne znam ali sudeći po frontend stranici, prije da nisu :slight_smile:

Evo gledam sto imaju

Cloud Computing, Hourly Pricing, Public and Private Cloud Servers

dali bi to bilo to, da ti dodje i automatski predje iz
1 Core + 1GB RAM + 100GB SAN Storage
u
2 Core + 2GB RAM + 100GB SAN Storage

i tako bude 2 h dok je load veci i oda se vrati na neki default od 1 gb?

Imaju hourly pricing i scalability onda im valjda jos samo treba napomenuti da instaliraju aplikaciju za autoscalling ako je već nemaju po defaultu.

Pogledaj npr. ovu usporedbu RackSpace-a i Amazona:
Amazon EC2 vs Rackspace in Cloud Computing Providers
Za oba piše da imaju autoscalling i to besplatno uz uslugu cloud hostinga.

Amazon EC2 je više za iskusne developere-programere, jer se više bazira na svoj API nego već gotov user-friendly control panel. S3 storage im je jednostavniji no to je već druga priča. Rackspace je u tom pogledu puno jednostavniji za običnog korisnika jer je prirodniji i koristi klasične termine dok recimo u Amazonu server nazivaju instance, server image nazivaju AMI, hard disk nazivaju EBS volume itd itd… Jest da su možda najstabilniji, ali su sve zakomplicirali do bola :smiley:

Možda nije loše pronaći neku hosting kompaniju koja nudi managed usluge, a koristi Amazon kao infrastrukturu.

Ja sam čuo za par firmi da su raspravljalje o tome ali da je neisplativo. Neznam zašto, odgovori su bili uvijek tipa, “to ti je ono neisplativo”.
Inače koristio sa rackspace cloud i vrlo jednostavno za koristiti, sa par klika mišem imaš svoj server sa odabranim OS-om.
No jedna stvar na koju treba pripaziti, a možda je i to razlog zašto je neisplativo, je promet.
Promet ima svoju cijenu. Kad bi zakupio negdje par servera vjerovatno bi dobio prometa na bacanje ali kod clouda taj promet opet dođe.

@Filip, moguce da im je support los i nedovoljno upoznat sa onim sto nude.

Da li si razmislio o ovima: Windows Azure: Microsoft’s Cloud Platform | Cloud Hosting | Cloud Services

Imaju dobar kalkulator.
A neznam kako to može biti neisplativo. Složio sam pristojnu konfiguraciju i izašlo 900$ mjesečno.