Elm - diskusija

http://elm-lang.org/

Cuo sam prije za Elm, ali tek sinoc sam bacio se na citanje dokumentacije i mogu reci da mi se cini jako zanimljivim, i dopada mi se.Naravno nisam presao uopste mnogo dokumentacije, ali trenutno sto sam procitao - nice :slight_smile:

Inace svi poznati JS Frameworci (Angular, React, Vue itd) su “pokrali” fore iz Elm-a, i slicnih Funkcionalnih programskih jezika (reactivity, virtual dom, itd itd)

Misljenja ? Iskustva ?

Zanimljiva tema, samo pogresan forum :slight_smile: kolko vidim sintaksa je neka kobinacija rubya i javascripta.

Mene vise zanima kolka je potraznja za elm programerima?

Nekoliko puta sam bacao pogled na dokumentaciju i čini se pravo zanimljiv. Koliko sam do sada shvatio, trenutno nema neke potražnje za developerima što ne znači da neće biti.

Zanimljivo, neke tehnologije kao Angular, React, Angular, Vue,… budu prihvaćene poprilično brzo, Elm je tu već dugo, a i dalje se koristi za TODO aplikacije, i rijetki ga koriste u produkciji. Možda zbog toga što je drastično drugačiji od konkurenata. Ja sam React, nakon korištenja Angulara, pokupio za 2 sedmice. Vjerujem da bi mi za Elm trebalo mnogo više jer je radikalno drugačiji od svega što sam koristio.

Slična stvar je zadesila googleov Dart koji je tu već godinama, ali se uopšte ne koristi. Neki su čak predviđali da će Google potpuno ugasiti projekat, ali prošle godine su u njemu su uradili neke temeljne servise tipa Adwords.

Možda Elmovo i Dartovo vrijeme tek dolazi. Vidjet ćemo.

Možda, ako ćemo predviđati budućnost moj glas ide za glasovno programiranje…iako trenutno nema još igrača na tom području…tehnologija je praktički tu.

Prvo će to izgledati jako primitivno sa nekim osnovnim glasovnim naredbama…ali brzo će se pokazati koliko je brže i lakše rječima usmjeriti rad računala.
Danas text-editori nude nekakve snipete ovo ono…nebi li se ponavljajući obrasci “kalupili”. Isto tako osnove programiranja se svode na to da se isti obrasci logičkog ponašanja koriste pod istim nazivima funkcijama (sa promjenjivim parametrima).
A i razvoj ovakvih programskih alata poput Elma i ostalih, također pokušavaju iste obrasce ponašanja ukalupiti…i olakšati njihovu ponovnu upotrebu.

No kako god se okrene…pravo kalupljenje prvo postoji na misaonoj razini (ideja) …koja se u svojoj prvoj transformaciji pretvara u riječ. Sav code koji tipkamo da tu riječ prenesemo u sintaksu je zapravo suvišan. Riječ može direktno ići u jedinice i nule…kroz određene parsere.

Uglavnom, kada krenemo zadavati bilo kakve inpute riječima, doći do još ubrzanijeg razvoja programskih jezika …do točke kada ćemo sa računalima razgovarati na potpuno intuitivan način kao što to činimo sa ljudima. …i daljnji razvoj računala će više naličiti odgoju djece.

Funkcija evolucije programskih jezika već jeste eksponencijalna, a kako se može vidjeti, ni ne naslućujemo do kuda taj eksponent može doseći.

Danas već puno ljudi mogu biti programeri s obzirom na dostupnost znanja i jednostavnost tehnologije…a svakim danom to postaje jednostavnije. Nebo je granica i zato ne sumnjam da će se iskristalizirati potpuno intuitivni alati poput računala s kojima razgovaramo i na taj način oblikujemo njihovo ponašanje.

Pa potraznja je skoro nikakva, trenutno da kazes nekome da znas Elm vjerovatno mu ta cinjenica ne bi mnogo znacila :slight_smile:

@nightcomer nije prihvacen iz tog razloga sto si naveo - drasticno drugaciji.S druge strane Javascript je OOP i Funkcionalni programski jezik, i samim tim neki developeri su uvidjeli da Elm, Haskell itd imaju neke interesante stvari i te stvari prebacili u JS Frameworke.

Koliko sam ja mogao vidjeti, funcktionalno programiranje u JS-u nije bilo toliko popularno prije pojave silnih JS Frameworka - vecina se vise bazirala na OOP.Pojavom frameworka pocinje promocija tog Funkcionalnog programiranja u JS-u.Jednostavno OOP sa JS-om uvijek je bio cudan - problemi i glavobolje sa this, classical ili prototypal inheritance i slicno - na svu srecu ES6 je pruzio neke zanimljive stvari poput class keyworda koji u biti ispod haube radi istu stvar koja se radila sa ES5, ali developeru je lakse (lakse je definisati klasu, extendati je i slicno).

Inace interesantno predavnje, al sam vise vremena gledao u ovu djevojku nego slusao sta prica :smiley:

1 Like