Email od web stranice

Radim redizajn web stranice jednoj firmi i selim ga na svoj hosting. Problem je što me oni uvjeravaju da koriste email [email protected] no ja ne vidim taj email aktivan u cPanelu. Koji još način postoji da oni imaju email preko domene a ja ga iz cpanela ne vidim?

Pogledaj gdje ide a zapis u zone editoru za mail.domena.xy usmjeren.
Mozda imaju mail na nekom drugom serveru.

1 Like

Record broj je isti na svima, ako misliš pod to.

Nema niti jedan email account aktivan osim defaultnog za koji kaže:
“The default email account catches unrouted mail. The default account’s username and password are the same as your cPanel account’s login. The default account can’t be deleted and has no quota.”

Ima još kakav prijedlog. Sad već polako ispadam kao da ne znam posao za koji sam plaćen…

Oni naravno pišu sa gmaila i uvjeravaju da [email protected] email koriste aktivno.

cPanel sa kojih ih selim kaže email accounts 0 / 1000.

To mi trenutno stopira sav posao a stari hosting im ističe ovaj petak…

Ja bi trazio da mi posalju testni mail sa tog naloga. Cisto da se uvjerim prije nego sto pocnem dalje provjeravati…

1 Like

Volio bih istražiti sve opcije prije no što ih još jednom počnem uvjeravati da taj email nemaju. Čisto da ne riskiram ispasti glup ako stvarno imaju taj email.

Po tome sto si rekao zauzetost na disku starog njihovog paketa je 0 MB jer nemaju ni jedan nalog?

Iduce sto bi provjerio ako nemaju mailova na hostu je da nije slucajno POP3 podesen u programu koji koriste, pa ih zbog toga nema na hostu. Dok to budes provjeravao imat ces neku remote konekciju na njihov PC pa mozes i sam vidjeti bez pitanja da li je nalog aktivan kako oni kazu.
Izmjena: Mada i u ovom slucaju na hostu bi morao biti vidljiv nalog da je kreiran.

Mozes i sa nekog bezveznog naloga poslati neki kao spam mail koji nema veze sa tobom, cisto da vidis da li ce im proci. Ako je ne postojeci mail trebao bi dobiti povratnu informaciju da nije isporucen…

Da, to mi je palo na pamet poslati im sam email, pa vidjeti što će biti… Hvala na pomoći. Već sam mislio da sam ja nešto falio koliko me uvjeravaju da imaju email.

Jos da dodam, stavi u outlooku ili sta vec koristis, kada se procita mail da dobijes povratnu informaciju o tome. Tako ces biti sigurniji.

1 Like

Provjeri MX recorde da li su pointani na taj cpanel ip.

na koji nacin ga tacno koriste, to ih mozes pitati da li oni bas salju emailove ili se email salje sa servera, pa su to rekli kao da imaju taj email , jer php ima funkciju da sam kreira email i salje ga iako nije ovako kreiran

naravno da može biti mimo cpanela … dovoljno je da dns zapis okrenu ka željenom servisu i da koriste potpuno odvojeni mail servis kao što je npr. zoho

ja svima preporučujem da koriste neki eksterni mail servis … ako ništa zbog sigurnosti i zbog IP reputacije

Najsigurnije je uvijek razdvojiti web i email na različite mašine, topla preporuka!

1 Like