ER dijagram-Bolnica

Pozdrav,
Moze li neko da mi pomogne.treba mi ER dijagram za ove inf. zahtjeve bolnice:

 • U bolnici rade lijecnici opce prakse i lijecnici specijalisti. Za svakog lijecnka se vodi evidencija o njegovom ID broju, imenu, prezimenu, visini strucne spreme, zvanju i drugim diplomama, dok se za lijcnike specijaliste vodi evidencija i o zavrsenoj specijalizaciji, mjestu specijalizacije i datumu zavrsetka specijalizacije.
 • Za svakog pacijenta vodi se evidencija o imenu, prezimenu, broju zdravstvene knjizice, adresi i kontakt telefonu, kao i odabranom lijecniku (jedan lijecnik opce prakse koji je izabrani lijecnik pacijenta).
  -Lijecnik pregleda pacijenta, postavlja dijagnozu i po potrebi propisuje terapiju. Za svaki pregled vodi se evidencija o tacnom datumu i vremenu pregleda.
  -Sve dijagnoze i terapije su sifrirane i pod svakom sifrom se vodi samo jedna dijagnoza, odnosno terapija. Za terapiju se vodi sifra i naziv terapije, dok se za dijagnozu vodi sifra i naziv bolesti i grupa bolesti.
  -Za svaku dijagnozu je odredjeno koje terapije mogu da se propisuju. Isto tako, za svaku dijagnozu je odredjeno koji lijekovi mogu da se propisuju za nju.
  -Za svaki lijek se vodi evidencija o sifri lijeka, nazivu lijeka i proizvodjacu.
  -U skladu sa postavljenom dijagnozom lijecnik propisuje lijekove koji se izdaju na recept. Na svakom receptu moze biti propisana samo jedna vrsta lijeka, ali lijecnik moze da propise vise kutija (pakovanja) iste vrste lijeka na jednom receptu.
  -Svaki pacijent ima zdravstveni karton u kom se vode podaci o pacijentu - dijagnosticka evidencija, sve propisane terapije, kao i podaci o svim pregledima koje je pacijent obavio.

Ja sam pokusao ustanoviti entitete…Molim vas pomozite, hitno mi je…
Da li sam utvrdio dobre entitete: LIJECNIK, PACIJENT, DIJAGNOZA, TERAPIJA, LIJEK, RECEPT, ZDRAVSTVENI KARTON. Treba mi vase misljenje i pomoc oko povezivanja entiteta, kardinaliteta i ER dijagrama.

stavi prvo ono što si napravio, jer ako si odlušao baze podataka, ovo bi morao znati napraviti.

Probaj dodat još i BOLNICA entitet i onda samo logično spajaj.
BOLNICA -> DOKTOR -> PACIJENT -> KARTON
PACIJENT -> TERAPIJA -> RECEPT -> LIJEK…
I ŠIBAJ PO VEZAMA. npr dokor -> pacijent 1:m
Znači jedan doktor može imati više pacijenata, al pacijent ima jednog doktora.

Uglavnom treba gledati da li je moguće napraviti SQL upit i dobit traženi izlaz. Ako je moguće onda valja :slight_smile:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja