Error u Windows: Hard disk problem

image

Može li mi neko približit šta ovo konkretno znači. Jel mi crko hard disk ili će brzo crć. I šta bi trebao učinjet

Da se to meni dogodi… mijenjao bih disk. Sigurno je sigurno.

Prvo sto trebas raditi je nista ne dirati, skinuti nekamo sve bitno na backup, usb ili cloud i onda dalje radi sto ti je volja, ali moj savjet ti je da se oprostis od diska, imao sam nedavno slucaj krepavanja diska… strasno nesto, ko da te netko osamario.

2 Likeova

Trči po novi disk. Ako možeš odmah napravi backup bitnih podataka, na bilo koji medij.

1 Like

Plus nemoj sve da kopiraš odjednom već par po par gigabajta.

1 Like

Hvala na savjetima svima. Ja skoro ništa bitno nemam na laptopu da mi je baš važno, uglavnom par ne golemih fajlova i to sam stavio u folder, rarovao, stavio šifru na rar i uploadovao na google drive. Sad dok još ovo radi bi li mi bilo pametno možda chrome profil zapamtiti pošto imam zapamćene šifre bukmark i ostale stvari. I to sam odradio prema ovom načinu https://smallbusiness.chron.com/export-chrome-profile-79321.html i zapamtio na usb

Trebam li još nešta možda korisno zapamtit a da ne znam, dok nije hard disk prestao raditi?

Još sam prema upustvima odavde https://www.diskgenius.com/how-to/windows-detected-a-hard-disk-problem.php

odradio Solution 1: Use system file checker

i nije našao ništa

odradio i Solution 2: Do a ChkDsk

i Solution 3: Check bad sectors for hard disk
sa disk geniusom i nije našao bad sektore

da li da ja ovo mjenjam odmah ili da čekam da crkne? I da li je mozda laptop sporiji zbog problema sa hard diskom?

Nece ti pomoci alati, na osnovu S.M.A.R.T. i njegovih vrijednosti sistem zakljucuje nepouzdanost hard diska. Moze raditi godinu, a moze stati veceras.

Imas na piku polovnih SSD hard diskova koji jedva da su radili. 256 gb 100njak maraka. Trazi Samsung. Kupis to i preporodices laptop po performansama.

1 Like

256gb polovni za 100 maraka? U HR u linksu novi 240gb za 340 kuna (85km) https://www.links.hr/hr/ssd-240-0-gb-kingston-a400-sa400s37-240g-sata3-2-5-maks-do-500-350-mb-s-051400460 … Ili npr ovaj ako ima m2 utor… 464kn (116km) https://www.links.hr/hr/ssd-240-0-gb-kingston-a1000-sa1000m8-240g-m-2-nvme-maks-do-1500-800-mb-s-051400588

Zašto baš samsung? Koji god da uzme preporodit će se nakon korištenja hdd-a…

Dovoljno je reći da sam svako malo radio reinstall windowsa kad sam koristio hdd jer bi s vremenom počelo usporavati i štekati, od kad sam prije 2 godine kupio ssd, nijednom nisam radio reinstall :smiley:

To su super cijene. Ne znam jesu takve kod nas nisam pratio dugo. Ali ssd je put na koji treba ici, a Samsung jer je pouzdan.

Posto pojma nemam da pitam da li se isplati to radit na laptopu starom nekih 6-7 god lenovo g570 (baterija mu je skoro skroz crkla - na punjacu je vazda i dva puta sam ga morao nosit na krpljenje zbog problema sa preklopom i pucanja plastike) i jos jedno pocetnicko pitanje moze li u moj laptop taj ssd i da li ima neke bitne razlike izmedju ssd 128gb i 256gb osim kapaciteta. Vidim po oglasima da pisi o max brzini citanja, interfejs brzina, max brzina zapisa… pa da li bi mi radio posao ssd 128gb jer mi prostora previse ne treba

To mi se desilo pre jedno 6meseci. Umro je bio hard disk i morao sam da ga menjam.

Ako mislis koristiti laptop i ne treba ti bolji ima smisla. Ako mislis mijenjat brzo onda ne.

Radio bi ti i 128 gb ok. Brzinu citanja i pisanja vjerovatno neces ni primjetiti osim ako nije neki praistorijski ssd. Taj gore spomenuti kingston u velicini od 120gb ti je na piku oko 55 km.

1 Like

Imaš novi za te novce (55km ~ 20 eur ~ 150kn)
https://www.nabava.net/ssd-disk/adata-su650-ssd-120gb-cijena-25-sata-520-450-mb-s-50042311

Mislim da nabava.net je samo za CRO trziste.

I olx.ba tj nekadasnji PIK nije samo za polovne stvari… Vecina radnji iz BiH oglasava se tamo…
https://www.olx.ba/pretraga?trazilica=+kingston+a400&stanje=0&vrstapregleda=tabela&sort_order=asc&sort_po=cijena

1 Like

140km ce me izaci novi sdd 120gb zamjena ugradnja instalacija windowsa i osnovnih programa. Coek doso na vrata po laptop. Vec mi je popravljao kad je puko na preklopu. Malo jes skuplje no sto planirah al jebiga. Razmisljao sam da li da kupujem novi laptop, al odustah od toga.

Ako zelis testirat HDD skini ovo: http://m.majorgeeks.com/files/details/victoria_for_windows.html . Sa ovim softwareom testiras hdd a moze popraviti i bad sektore. Svaki HDD ima rezervu sektora u slucaju da neki postanu bad. Samo prilikom testa stavi kvacicu na remap. Ne garantiram da ce popraviti hdd ali ce ti barem duze trajati dok ne nadjes novi.

1 Like