Facebook uvodi nove promjene [mindblown]

Facebook May Host News

In recent months, Facebook has been quietly holding talks with at least
half a dozen media companies about hosting their content inside Facebook
rather than making users tap a link to go to an external site.

U prijevodu, ne žele više uopće slati traffic publisherima na njihove website-ove nego žele sav promet zadržati sebi a sa vama podjeliti profit.

Loše za:
Oni koji imaju website gube vrijedne podatke o posjetiteljima kroz analitike, ne grade brand niti usere niti mailing listu niti više zarađuju od adsense-a niti vlastitih reklama. Od njih se očekuje da svoje članke “daju” facebook-u u zamjenu za novce.

Dobro za:
Oni koji imaju bezvezne masivne fb stranice će moći nešto i zaraditi od njih.

What’s your move?

Ako to znači da će mi oživit Facebook stranice i da reach neće biti ovako usran, onda mi se ideja sviđa. Nije problem dijelit sadržaj na Fejsu, dapače, ako ćemo dijelit zaradu fer, to mi se stvarno sviđa. I dalje ću imat posjetu i zaradu sa Googlea, a njoj bi mogao dodati onu s Fejsa.

Pitanje je samo kakvi su uvjeti da se postane njihov partner (ako postoje)

PS Iako i dalje mislim da nije fer način na koji Facebook posluje, jer ako si već platio fana (ili te on lajko samovoljno da ti prati objave), kako mogu oni odlučivat o tome šta će ko vidjet, a šta ne).

Mislim da nece pretjerano ti povecat reach ili aktivnost jer i dalje imaju logiku da je newsfeed prezatrpan. Dakle oglasivaci placaju i dalje da se njihove objave vide kroz boostanje na newsfeedu i tu lovu od oglasivaca dijelis sa fb-om. Uglavnom pusiona.

U prijevodu placat ces i dalje boost da bi ti vidjeli objavu i mozda pobrat nesto sitno love nazad. A svoj website, mailing listu, usere i analikitku izgubit te sav sadrzaj i rad prakticki poklonit fejsbuku.

Facebook je krajnje nefer prema kreatorima sadrzaja. Google sve kreatore sadrzaja na svim svojim platformama nagradjuje. Facebook ti uzme sve pod svoje.