Fiskalizacija i internetsko poslovanje

Danas sam naletio na clanak Damira Sabola gdje komentira utjecaj uvođenja fiskalizacije na internet poslovanje.
Fokus je uglavnom na e-commerce ducane u Hrvatskoj i njihovu obvezu prijave racuna, no ako sam ja to dobro shvatio nitko nije pošteđen.

U zakonu, kako prenosi, stoji:

[quote=""]
Promet gotovinom je plaćanje za isporučena dobra ili obavljene usluge novčanicama ili kovanicama koje se smatraju platežnim sredstvom, karticama, čekom ili drugim sličnim načinima plaćanja…[/quote]

Cijeli clanak je objavljen na Netokraciji:
Fiskalizacijom protiv razvoja internetske trgovine u Hrvata | Netokracija

Spominje se gore i ček, jeli bi to znacilo da recimo i čekovi od adsensa, affiliate mreza i slicno spadaju pod obvezu fiskalizacije?!?

Internet usluge/prodaja proizvoda (izvoz - npr. prodaja templejta na Theme Forrestu) i naplata preko paypala (opet prebacivanje na ŽR) = fiskalizacija??

Sta mislite?

[quote=“costanza”]
Spominje se gore i ček, jeli bi to znacilo da recimo i čekovi od adsensa, affiliate mreza i slicno spadaju pod obvezu fiskalizacije?!?[/quote]
Sad ću ja reći - ?!?!?
Ček dobivaš, izdaje ti ga strana firma, strana firma nije obveznik hrvatske fiskalizacije :wink:

[quote=“costanza”]
Spominje se gore i ček, jeli bi to znacilo da recimo i čekovi od adsensa, affiliate mreza i slicno spadaju pod obvezu fiskalizacije?!?[/quote]
U slučaju adsensa, affiliatea i sl. ti ne prodaješ ni proizvod ni uslugu, tako da ništa od fiskalizacije.
Ti radiš.
Posreduješ.

Samo prijaviš na kraju godine u poreznoj prijavi, ima u obrascu mjesto predviđeno za dohodak iz inozemstva, priložiš kopije izvoda iz banke (ili u ovom slučaju čekova) i to ti je to.

Ukoliko plaćaš porez na dobit ili porez na dohodak od obavljanja samostalne djelatnosti (porez na dohodak možeš plaćati po različitim osnovama), onda si obveznih fiskalizacije. Inače nisi. Ako ne plaćaš porez uopće, iako bi trebao, onda si obveznik fiskalizacije baš u istoj mjeri u kojoj (ne) plaćaš porez.

da, zanimalo me za obveznike poreza na dobit (pravne osobe)

Onda svakako jesi obveznik fiskalizacije (trebaš račune uskladiti s time - već si trebao - izdati interni akt, itd.), a fiskalizirati moraš sve gotovinske račune. Izravne uplate na žiro-račun ne trebaš. Ako ti dobiješ ček na ruku, pa si to gotovinski uplatiš na žiro račun… ja bih rekao da se to ne treba fiskalizirati, jer se radi o uplati virmanom na žiro račun. PU tu transakciju može vidjeti. Ali bolje neka ti netko drugi odgovori.

Vidi i ovu temu:

http://www.webmajstori.net/forum/38156-web-trgovina-i-fiskalne-blagajne

da, za gotovinske mi je jasno
al i oni koji primaju kartice su obveznici

polog čeka na ŽR te prijenos sa paypala na ŽR mi nisu posve jasni
i ja sam tumačio kao što navodiš, al malo me zabrinuo članak

hvala ti u svakom slučaju
javim ovdje ako saznam stogod pouzdanije

Mislim da su oni razgovarali o internetski dućanima. Ti ovdje nisi pitao za web shop - ti se baviš pružanjem usluge marketinga. Mogao si si Googleov oglas nalijepiti i na čelo, što se toga tiče – ne bi imalo efekta na opis tvoje djelatnosti.


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact