Fizicka osoba i portal

Pozdrav svima,

nisam nasao informaciju medju starijim temama pa se nadam da ce mi netko odgovoriti. Dakle, imam web portal, .com domena glasi na mene kao fizicku osobu, na portalu pisem clanke na hrvatskome jeziku, nemam nikakve oglase niti profit, samo pisem i nadam se da ce netko to procitati :).

Da li postoje neka pravila, sto bi trebao navesti na tom webu (podatke o vlasniku, OIB…)? Znam da za tvrtke i obrte treba navesti svu silu podataka o poduzecu tj. obrtu, sto je s fizickom osobom?

Da li fizicka osoba uopce smije imati web stranice u obliku portala?

Naravno da smije, pa što su drugo blogovi nego neka vrsta portala. Ali ako zarađuješ lovu onda ti se to oporezuje kao dohodak (što u Hrvatskoj znači da će te država oharačiti ko malog majmuna)

BTW: e da, ne smiješ kršiti zakone (piratluk, rasizam etc…)

Baš ništa ne moraš imati napisano. Ne postoji baš nikakav zakon koji bi zahtjevao da se ti identificiraš na svojim osobnim web-stranicama na bilo koji način, niti da registriraš svoje osobne web-stranice bilo kome, pa stoga ne moraš. Ovdje je irelevantno kako ćeš ti zvati svoje osobne web-stranice ili imaš li na njima oglase pravnih osoba, npr. Googleove oglase (dakle i zarađuješ novac na takav način).

Druga je stvar kada bi kroz te web-stranice počeo davati tzv. usluge informacijskog društva (to je svaka usluga koju uz naknadu pružaš elektroničkim putem na individualni zahtjev korisnika - potrošača). Tada se moraš identificirati čak i ako to činiš kao fizička osoba.

Imaš opciju svoj portal, ako ga redovito obnavljaš, registrirati kao serijsku publikaciju - zbog, recimo, upisa u svjetski registar serijskih publikacija. Tu se onda preporučuje da navedeš tko je odgovorna osoba, ali to je stvar pravila i standarda ISSN mreže. Primjerice, Webmajstori.Net portal je nekada imao redoviti newsletter koji je slan korisnicima i koji je imao svoj ISSN. Čak se spominje i u jednom stručnom radu djelatnika NSK iz 2003. kao primjer mrežne publikacije koja ima dodijeljen ISSN.


Smiješ imati web-stranice u obliku kruga, kvadrata, križaljke, romana, bloga, novina, portala (što god to bilo, ne postoji zakon koji bi definirao što je to, dakle pravno to uopće ne postoji), pjesmarice, direktorija, indeksa, kataloga, registratora, … Što god hoćeš. :slight_smile:

Heh, ja sam dobio ISSN istog dana kada i webmajstori :zub:
ISSN nije vrijedan truda. Sada ga je teško dobiti, a za fizičku osobu nema nikakve vrijednosti.

Hvala vam na odgovorima.


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact