Flattr

[i]Ekipa koja je radila na najpoznatijem švedskom torrent portalu ThePirateBay ima novi projekt, ovog puta u potpunosti legalan. Servis Flattr je pokrenut sa zanimljivom pretpostavkom kako korisnici žele svoje najdraže web stranice nagraditi napojnicama. Flattr omogućuje svakom korisniku da uplati udređenu svotu novaca na Flattr, a koju želi svaki mjesec podijeliti svojim najdražim web stranicama i tako ih poduprijeti u daljnjem radu.

Kada korisnik naiđe na stranicu koja sadrži Flattr gumb, može klikom miša dodijeliti određenu svotu vlasnicima stranice. Flattr uzima mau proviziju od svake donacije/napojnice. Švedski Flattr nije jedina startup kompanija koja se bavi “online napojnicama”, slično radi i Rewrd. Kako piše TechCrunch, samo će jedan pobijediti, a za sada je Flattr u vodstvu.[/i]

http://flattr.com/

Ja danas prvi put čujem pa me zanima znate li nešto i imate li komentar?

Ja sam naletio pred jedno mjesec dana na njihov button na jednom siteu, a bilo mi je zanimljivo zbog nekih projekata koji funkcioniraju na volonterskoj bazi i ovise o donacijama.
Medjutim problem je sto je sadrzaj na hrvatskom, a bas ne vidim nekoga iz Hrvatske da ce dijeliti novce. Za ostalo, zanimljiva ideja, ali mi se cini da imaju puno vise onih koji ce stavljati Flattr button nego onih koji ce i kliknuti na njega. Takodjer problem je fragmetirano evropsko trziste na koje su orjentirani (pogotovo jezicno), sto je jasno cim pogledas popis sadrzaja na njihovim stranicama.

Caritasu koji me hrani stalno uplaćujem net bankarstvom male svote, HULK također ponekad doniram jako malim svotama, nedavno sam familji s bolesnim dječakom i bez primanja uplatio da mogu bar kruh kupovati 15-tak dana, humanitarne brojeve 060 redovito zivkam i po nekoliko puta svaki kad čujem za neku akciju… (ima toga, sitniš, ali ima)

Da, ali ovdje se ocekuje da doniras dobrom sadrzaju. Kod nas ne postoji svijest o placanju nematerijalnog. Govorim o iskustvima iz prve ruke, i nisam tebe osobno prozivao.

Odlicna ideja, nadam se da ce zaziviti i da ce nas rjesiti dosadnih reklama i loseg sadrzaja. :utopija: :smiley:

Opet je to komplicirano. Netko bi i dao lovu, ali mu se ne da registrirati.

Ovo je moje rješenje: (uvjet je suradnja svih telefonskih operatera na svijetu)

Registriraju se samo primatelji love, dobiju svoj broj npr. 55D3K77DA9
Tim brojem potpisuju sve svoje radove, sajtove, postove na forumima, grafite po zidovima i dr.
Onaj tko želi donirati pošalje SMS sa kodom onoga kojem želi donirati na jedan telefonski broj isti u cijelom svijetu kod svih operatera npr. 1234.
Telefonski operateri uzimaju s računa 1$ i iznos koliko košta SMS. (možda tek malo više) Onaj dolar stave na račun primatelja.

Opcija reputacije na ovom forumu tada postaje nepotrebna, kad ti netko pomogne pošalješ mu dolar.

SMS micropayment bi izvrsno funkcionirao da nije postao ekskluzivna metoda naplate za šarlatane, proricatelje budućnosti, tarot majstore i Zagreb parking. Pružatelji te usluge uzimaju oko 50% iznosa, tako da je pogodan jedino za gorenavedene scammere. :slight_smile:

Znam da uzimaju oko 50%, ali baš me zanima koliko uzmu Zagreb parkingu.
Jer prema korisniku parkiranja je pošteno. Plati koliko bi i ubacio u aparat plus SMS, a ne vjerujem da bi Zagreb parking pristao da mu previše uzmu od njegovog dijela.

Obicno “veliki” imaju i bolje ugovore sa takve usluge tako da sumnjam da im daju veliki postotak jer kao sto kazes inace nebi imali zasto uvodit sms ako im smanjuje zaradu.

To je po onoj staroj, “uzmi onima koji nemaju a daj onima koji imaju”. :slight_smile: