Flex za "obične" stranice

Interesira me da li je prikladno koristiti RIA tehnologije(u mom slučaju Flex,ali isto tako i Silverlight) za izradu nazovimo ih “običnih” stranica.

Prije par dana prijatelj me zamolio da mu izradim web,naime on se bavi izradom posebnih jarbola za jedrenje na dasci,i naravno želi imati svoju stranicu koja je u principu dosta jednostavna-prikaz proizvoda i možda mogučnost on-line kupovine(nema preko 8 proizvoda).

Razumijem da za takvu stranicu nije potreban Flex,ali pošto slabo baratam s ostalim web alatima-Php,Asp.Net…,a Flexom se bavim(učim) iz hobija u stanju sam to izvesti bez problema u Flex-u.

U biti mene zanima,da li je u redu koristiti neku RIA tehnologiju za izradu “običnih” stranica.Prije se govorilo da je problem veličina(u Flexu je minimalni release build za nekakvu normalnu aplikaciju 500-600 Kb),ali to je možda igralo ulogu prije par godina,danas skoro svi imaju pristup veoma brzom internetu.

p.s.
I ne da mi se učiti JavaScript za nekakav mouse-over efekt nad proizvodom,kad to sve fino mogu u Flex-u napraviti veoma jednostavno

a čuj nebi bilo u redu jer Flex nije tome namjenjen.
Moralna odluka je na tebi:)

Možda sam se krivo izrazio s ovim “obična”,naravno da ne mislim na statični web,napravio bi ja tu i puno rich contenta,uglavnom postao sam isto pitanje na jednom Flex forumu, svi odgovori su bili tipa-naravno da možeš.

Flex ti ne može zamjeniti PHP/.NET jer su oni serverski jezici, a RIA su većinom pogonjeni klijentskim jezicima.

Ako želiš napraviti “statičnu” stranicu, tj. stranicu koja ne radi pozive u bazu za podacima (pretpostavljam da na to misliš kada kažeš “obična” ) onda možeš i klijentski jezik primjeniti.

Ma sve je to meni jasno,možda sam se malo krivo izrazio.U biti moje pitanje je trebalo biti: koje su potrebe aplikacije koju radimo da bi je napravili u Flexu ili Silverlightu?

Zapravo kakve predispozicije treba aplikacija imati da bi bila rađena RIA alatom?

u biti stranice koje traže funkcionalnost desktop aplikacije ili stranice koje se ne mogu izvesti u html ali mogu u RIA alatima.

Iako je većina pokopala (barem ovdje) RIA alate u korist HTML 5, postoji jedna mala sitnica.
Javascript se izvađa u brosweru dok je RIA kompajlirani kod.
Pa ako brzina postane jedan od ključnih djelova mislim da HTML5 & Javascript gubi bitku.

[quote=“suludi”]Ma sve je to meni jasno,možda sam se malo krivo izrazio.U biti moje pitanje je trebalo biti: koje su potrebe aplikacije koju radimo da bi je napravili u Flexu ili Silverlightu?

Zapravo kakve predispozicije treba aplikacija imati da bi bila rađena RIA alatom?[/quote]

Iskreno, zavisi. Ja gledam svaku priliku i svaki izgovor da ne moram koristiti onaj čušpajz od “web standarda” od kojih, ruku na srce, jedino HTML radi pouzdano.

Ako baš želiš nekakav “rule of thumb” onda napravi ovako - ako je cilj tvoje stranice posluživati teskst, napravi to u HTML-u. Ukoliko ta ista stranica ovisi o hrpi Javascripta ili AJAX poziva na server, počni razmišljati o RIA.

Ne nasjedaj bajkama o HTML 5 - ako je suditi prema dosadašnjem trendu, HTML 5 neće biti dovoljno podržan barem još 10ak godina. A i kada bude, opet će biti sporiji od RIA ako zbog ničega drugoga, onda zbog toga što su ovi kompajlriani, a Javascript nije.

Čovjek je fino rekao, a ja bih se nadovezao sa svojom ranijom tezom koju sam rekao na drugim siteovima i forumima - koliko godina je trebalo da se HTML i JS “standardiziraju”, da browseri počnu JS/HTML/CSS žvakati kako treba, da se razviju JS libraryji koji su postali industrijski standardi? Pa dodamo još Flex na sve to i onda se sada pojavio HTML koji trenutno čak nema niti dovršenu specifikaciju, ali zato svaki browser svoje brege dere…

Mi na ZgFlex grupi promoviramo Flex kao tehnologiju, ali za standardne web siteove ala Wordpress ili Joomla, Flex sigurno nije pravi izbor. Za desktop look-a-like aplikacije ili aplikacije koje zahtjevaju drag&drop funkcionalnost i slično, Flex je za to dušu dao :smiley:

@LeeC Hvala na odgovoru,ako ne bio problem staviti koji link na neku aplikaciju koju si napravio,ili možda neki drugi član vaše grupe…naime na cijelom hrvatskom web prostoru samo sam vidio onu stranicu za Jutarnji list(nekakav contest je bio u pitanju) koja je napravljena u Flexu…Hvala

RIA aplikacije su u najcescem slucaju bas to, aplikacije, za internu, cesto poslovnu upotrebu, pa je puno vise flex/sl deployanih aplikacija u intranet okruzenju.
Flex, odnosno Flash, SL, ili nesto trece ima smisla jedino ako si rock band, dj, ili zastupnik victoria secret dolnjeg rublja. Za sve ostalo dovolja je “prezentacijska” tehnologija html/css/js.

A glede upotrebe html5 kao zamjene za flex ili SL, mislim da on nikako nemoze zamjeniti njihovu produktivnost. Za par godina, kada vecina browsera i budu podrzavali neki podskup html5 i imalo kompajlirani JS, SL i Flex ce otici jos par stepenica naprijed. Scenarije do sada vezane za Flash ili SL poput video straminga ce uzet HTML5, ali ne puno vise od toga.

Sve stoji gore navedeno ali vidim da nitko nije spomenuo SEO, a skim Flex slabo stoji
…napraviti web sajt bez poštenog SEO-a nema smisla,

Ne bavim se sa SEO-m ali poznajem nekoliko majstora u tom području i nikakav flash ih ne zanima

Slažem se da je Flex idealan kao dodatak stranici tj aplikacija ali Full-Flash sajtovi su po meni promašaj.

IMHO, spominjati SEO u kontekstu Flash/Flex/Silverlight/(plug-in) je bezpredmetno, marketinske gluposti. To nisu tehnologije koje sluze za prezentaciju teksta i s njima se ne rade web portali koji se moraju crowlat.

Ali raja pita “kako optimizirati moju RIA aplikaciju za google” pa su npr. iz MS napravili (ja radim u SL pa mogu samo o tome) da Silverlight izbacuje obicni tekst i ima standardne anchor linkove za kretanje kroz app, za google botove i slicno. Po meni, bespotrebno. (primjer:
http://ayende.com/Blog/archive/2010/09/26/silverlight-seo.aspx
).

Back to subjet: ako netko nauci AS3, nece mu odmoc, nego bas suprotno. Bilo to za Flash ili Flex, sigurno ce se naci koji poslic. Uz AS3, bilo bi dobro znat jos i neku drugu server-side tehnologiju (PHP, .NET, Java, Ruby, Python). Osim ako se ima nadprosjecni umjetnicki talent za raditi genijalne Flash prezentacije. Onda skoro niti AS3 nije potreban :wink:

Flash, Flex i Silverlight su napravljeni za RIA, i sjetite se sto “A” znaci!


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja