FOI fakultet :D

Pozdrav forumaši…

Dal ide ko od vas na ovaj fakultet i jel ima sta tamo u vezi programiranja i webova… Koliko sam cuo tamo skoro da se nista neradi samo marketing nekakav i da ima na 3 godini 1 predmet vezan za programiranja ako je to tako onda taj fakultet nije nesto

Ja sam ti završio foi ali vanredno u sisku.

Nula bodova.

Jel radis sad dje sa tim :smiley:

Radi u svojoj firmi :slight_smile:

Ako te zanima sve to upisi neki faks koji ce ti dati vise slobodnog vremena i onda doma deri svaki dan po tome, tako bih ja napravio (odnosno jesam).

Al šta danas nije ‘nula bodova’… ni ferovci niti doktori nisu sigurni, eventualno s njima trenutno dobro stoje arhitekti i građevinari zbog ovih trenutnih legalizacija, no to ima vijek trjanja…

pa nema posla za stomatologe pobogu…

uglavnom, želim reć, možda fakultet i nije loš, kriza je jbg…

A sto kazete na ono računalstvo u algebri jel zo bolje od 3 godine uci se asp.net java oracle php javascript

Radim u svojem obrtu :smiley:

Ali mislim, gle ti ak ideš za doktora ili stomatologa, na faksu učiš anatomiju tijela ili zubi, a na foi-u ne učiš anatomiju web stranice ili aplikacije.

Isto tako te razno razne edukacije su ti ko foi. Možeš završit Algebrinu ili neku drugu edukaciju za web dizajnera, ali ti nisi ni blizu toga da budeš web dizajner.

2 Likeova

Ja sam upiso skroz krivu srednju skolu xD i od 1 razreda sam poceo polako webove i ps ucit al onako u prestancima tek sam sad ovu zadnju godinu svakodneno poceo ucit

Maydayy kak ti se zove firma i jel se nalazi u sisku

PurpleMedia (www.purplemedia.hr)

Da u Sisku sam.

1 Like

Ako misliš ići na faks da bi naučio programiranje ili nešto slično onda si na krivom mjestu. Čak i tečajevi za to su promašaj jer možeš naučiti samo osnove. Jedini način da naučiš programiranje je sam doma preko interneta.

Meni je cilj ici na nesto da ucim vezano za to doma svakako ucim glupo mi je ic na faks da tam sjedim pol dana nije veznao za komp…

To sam htio rec

Maydayy ti si blizu mene :smiley: odlicno da je neko iz sk

Nijedan faks te nece nauciti ako se sam ne potrudis, tako da ti je nebitno sta upises, jedino je lepo sto ti na diplomi pise da si to i to, ali ovako sto se znanja tice, 80 posto ces morati sam da postignes :slight_smile:

2 Likeova

Znam prijatelju glupo mi je ic recimo na fax koji se bavi recimo graditeljstvom il medicinom kad znam da me to nezanima i sta za to vrijeme dok sam na faksu da onda ucim :smiley: bolje mi je ovako neki informaticki to slusam neku sitnicu naucim i doma radim

Žalosno ali istinito.

Možda ti jedino pomogne neki fax vezan s dizajnom, i slično.
Možda graf fakultet dizajna, dizajn na arh i vidim nešto novo se pojavilo za vizaulni marketing , ne znam da li je tečaj ili što.

Zar nije jedno vrijeme upravo u Varaždinu bilo nešto za Multimediju neki faks, odsjek?

Kako god okreneš, samo tvoj rad doma, ili negdje u toj tematici će ti dati što tražiš, znači samo tvoj angažman.
E sada bilo to preko nekih tečajeva, pa online, pa prijatelji, ono što na kraju ti treba je godine iskustva.

A kao u svakoj struci, inžinjeri, doktori da ne pričam, moraš stalno se usavršavati i pratiti tehnologiju struku.

Evo danas vidim oglas za posao i navode OOCSS.
??
Tek sam pokupio less a sad netko gura Object oriented CSS, i naši magovi poslodavci, traže da radiš OOCSS;)

U web pomoći će ti jedino neki dizajn, umjetnost faks, a za programiranje, možda jedino neki faks koji te uvede u tematiku programiranja, C, PHP daj bože ili JAVA, no to je rijetkos.

Išao sam u ALgebru jednom za web dizajn. HTML,css, Adobe i slično.
Došao sam tamo napravio sam nešto web stranica, u čistom htmlu, znao sam sve od photoshopa i fireworksa koliko mi treba, i popunilo je rupe, možda ne u tehnici, već u workflowu, neke stvari sam radio do tada drugačije.

Nakon toga izađeš i idemo…pola godine da postaviš sve na svojem mjesto.
Pa tek onda dotaknuo ozbiljnije PHP, pa recimo par mjeseci muke, a kad dođeš do nekih stvari kao OO, MVc, dođeš na zid s velikim usponom, barem je meni bilo.

Tako da dobro je imati faks diplomu, meni graf.dizajn pomoć u DTPu i sličnom, ali opet svodi se samo na iskustvo i koliko si sebe uložio u taj posao.

Faks nažalost osim diplome u svijetu weba, programiranja ti neće dati mnogo, nakon što obiješ diplomu.
Moraš jednostavno sam raditi, ili u kombinaciji s tečajevima upočetku, pa prijatelji, pa pitanja na forum itd, a opet to je samo tvoja inicijativa.

Nadam se da će kroz neko vrijeme se pojaviti kakav jači tečaj ili recimo fax (isprika ako već ima), no nekako sumnjam da će čovjek i nakon toga biti 100% spreman za biznis odmah nakon diplome, svjedožbe, certifikata.

OOCSS uopce nije nov i taj termin postoji vec duze vrijeme. https://github.com/stubbornella/oocss/wiki, a medu prvima ga je pocela korisititi ova teta: https://twitter.com/stubbornella

Procitaj malo o tome na njenoj stranici http://www.stubbornella.org/content/2010/06/25/the-media-object-saves-hundreds-of-lines-of-code/

Po menije to primjenjivo samo u large scale aplikacijama, a samo donekle na malim projektima.

Faksevi (općenito) su ti dobri jer će ti dati strukturirano znanje, otvoriti ti oči da zapaziš neke stvari, izgradititi poželjan način razmišljanja i podlogu za prihvaćanje ostalog znanja, ali samo ako se stvarno uživiš u to gradivo i ako sa strane još čitaš knjige i hvataš informacije.

Ali ako se ti sam nećeš potruditi, onda si još jedan izgubljen slučaj na burzi…

Da tako je postoji već odavno , ali to nije neki bauk, to je nešto što je dovoljno samo se upoznat s principom.
Postoje još i SMACSS i BEM metotologije ,po meni je SMACSS nekako najbolji ,BEM je otišao malo predaleko po mom mišljenju s onim nazivima klasa.
@wampir faks je dobar pogotovo nešto vezano uz informatiku, ali to ti je samo ulazna točka, sve ostalo je na tebi.

Naravno cilj me je ic na fax i doma jos radit :smiley: ovaj foi nije nesto koliko cujem samo neki menadzment i ekonomija tu bi roknuo vec na 1 godini jer ekonomiju nevolim :smiley: