Fotke - filmografija, serijali itd

Pozdrav svima,

Radim na jednom portalu za koji će mi redovno trebati fotke iz tv serija - službene fotografije serijala, glumačke postave i zasebno o pojedinim glumcima, nešto što koriste časopisi poput primjerice Glorie i Storyja(oni čini mi se koriste Getty images) i njima sličnih ili portal MojTv.

Zna li netko od kolega na Forumu postoje li osim spomenutog Gettyja još neki izvori ovakvog tipa fotki i na kojem principu ovakve agencije obično funkcioniraju? Možda neki tip ili trick kako proći što povoljnije jer je riječ o frekventnom izmjenjivanju fotografija, stalnoj potrebi za novima. da li netko koristi nešto slično i što biste mi preporučili iz vlastitog iskustva ili ako se općenito kužite u legalnu nabavu fotki s interneta ? Svaka pomoć dobrodošla.

Hvala!

Google Images upišeš željeno ime (filma,serije) klikni na sliku koju želiš kad se otvori desni klik na sliku zatim kopiraj url slike , jednostavno i besplatno

Iako ovo što kaže Krešo, doslovno shvaćeno, može dovesti do desetaka ili stotina tisuća kuna duga kada se skinu krivi materijali, blagom okusu čega su svjedočili i mnogi webmasteri u nas koji su nedavno imali posla s Getty Imagesima, načelno te tzv. “movie stills” fotografije se i rade od strane studija (a vjerujem i TV produkcijskih kuća) kako bi se besplatno i široke ruke dijelili svima zainteresiranima. Ovdje u ovoj temi se čini da postoji neka smislena konverzacija o tome:

Oni preporučaju javiti se e-mailom produkcijskim kućama, koje će jedva dočekati da ti inbox zatrpaju promo materijalima.

Što se Gettyja tiče, moram priznati da mi nije jasno gdje su takve fotke kategorizirane na Getty Imagesu? Gledao sam, ali nisam uopće našao takav sadržaj. Našao sam pod terminom “editorial” fotografije vezanih događanja, s ceste, “red carpet” stvari i sl. Ali to nisu promo materijali filmova i serija.

Meni je, primjerice, pao na pamet IMDB kao potencijalni izvor informacija, i stvarno u njihovim općim uvjetima stoji mogućnost licenciranja njihovog sadržaja. Naravno, taj sadržaj su možda samo njihovi tekstovi, ali s druge strane tu su i galerije:

Dakle, čini se da su promo materijali zapravo slobodni za upotrebu (ali ih nvj. najbolje nabaviti direktno od izvora, tj. biti na mailing listi produkcijskih kuća, jer sigurno im nije svejedno u kojem se kontekstu koriste njihovim materijali), dok je tzv. “editoral” materijal djelo privatnih fotografa, agencija (poput našeg Pixsella) i paparazzija, pa se mora baš kupiti (gdje nvj. Getty danas predstavlja prvi i zadnji izbor).

Nešto što nije tebi potrebno, ali spada u tu načelnu kategoriju:

Vezana literatura što sam našao malo tražeći po googolju.

https://www.cameraguild.com/

https://cmstudies.site-ym.com/

Krešo, hvala na odgovoru i ideji :slight_smile:

Tsereg - hvala na isrcpnom, edukativnom i prosvjetljujućem odgovoru :doki:
Ovo su mi sve potrebne informacije - sad znam odakle krenuti - thanks još jednom!


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja