Gaming Portal-Zarada?

Pozdrav, zanima me misljenje clanova ovog foruma…
Dali je moguce zaraditi na gamerskom portalu/forumu ciji su posetioci konkretno sa balkana i dali mozete da mi navedete primer nekih gamerskih portala/foruma koji dobro zaradjuju i ako nije tajna koliko? :slight_smile:

Vidim da gamers.ba jedan od najvecih ako ne i najveci gamerski portal na balkana zaradjuje jako malu svotu novca…

Naravno da moze. Skoro u svkaom niche-u mozes zaradjivati lepo, cak i na nasim prostorima ako odradis jako dobar posao.

Onako na blic sto mi odmah pada na pamet vezano za gaming portal / forum je:

 1. zarada od oglasavaca iz it tech gaming sveta
 2. zarada od prodaje nekih igrica ili nekog affiliate-a vezanog za igrice
 3. neka manja zarada od eTagreta na primer kasnije
 4. zarada od naplate nekih vip clanstava isto kasnije kada bude jako puno clanova itd

Znaci, prvo se baci na nenormalno dovodjenje poseta i stalnih clanova na portal ili forum, ili i jedno i drugo, dobar seo i marketing, pa tek kad dostignes dosta posete stalne na dnevnom nivou onda polako mozes razmisljati o monetizaciji, do tada ima jako puno posla.

[quote=“DavidVictor”]Naravno da moze. Skoro u svkaom niche-u mozes zaradjivati lepo, cak i na nasim prostorima ako odradis jako dobar posao.

Onako na blic sto mi odmah pada na pamet vezano za gaming portal / forum je:

 1. zarada od oglasavaca iz it tech gaming sveta
 2. zarada od prodaje nekih igrica ili nekog affiliate-a vezanog za igrice
 3. neka manja zarada od eTagreta na primer kasnije
 4. zarada od naplate nekih vip clanstava isto kasnije kada bude jako puno clanova itd

Znaci, prvo se baci na nenormalno dovodjenje poseta i stalnih clanova na portal ili forum, ili i jedno i drugo, dobar seo i marketing, pa tek kad dostignes dosta posete stalne na dnevnom nivou onda polako mozes razmisljati o monetizaciji, do tada ima jako puno posla.[/quote]

POGREŠNO!

Ja sam (prije) isto mislio da je to tako ali na žalost nije.

O monetizaciji se mora PRVO voditi računa, a sve ostalo dolazi kasnije. Ako se ide pogrešnim putem (prvo posjeti pa onda lova) može se lako dogoditi da imaš web sajt sa hrpom posjeta koji ne donose očekivanu zaradu.

Prije sam kupovao domene ako sam “osjetio” da bi moglo biti puno posjeta. Sada kupujem ako procjenim da niša domene može donijeti lovicu.

Hehehe pa podrazumeva se da uopšte nećeš ni kretati u nešto ako već pre toga ne smisliš kako ga želiš monetizovati i videti koliko je to realno, koliko je potrebno vremena za to itd…
Nego sam samo rekao da o monetizaciji ne može razmišljati (čitati: očekivati je) dok se ne stvori dovoljan broj kvalitetnih poseta da bi njih mogao unovčiti na pravi način :wink:

Ja imam jedan gejmerski portal i evo od čega možeš zarađivati.

Ako imaš osrednju posetu, možeš prodavati reklame lokalnim prodavnicama igara i prateće opreme. Naravno za to ćeš sam morati da se pobrineš. Pozoveš ih, dogovoriš se da im pošalješ ponudu, napraviš media kit, pošalješ… To ti je najbolje, jer od Adsense-a i ostalog nećeš mnogo profitirati kod nas. Na gejmerskom portalu će ti se objavljivati reklame za traktore i slično i niko ti neće kliknuti :smiley:

Ja sam na 60.000 prikaza oglasa imao 16 klikova.

Ako imaš veoma dobro posećen gejmerski portal, onda ćeš moći da prodaješ reklame svakome kome su ciljna grupa mladi. Tako je
http://www.pcigre.com
nekada oglašavao koka kolu, smoki, telenor, vip mobile, telekom srbija, nokia, nestle, nescafe… Pogledaj ovde:
http://www.pcigre.com/content/view/9536/76/

Taj sajt nažalost već dugo nije aktivan, tako da sada tamo stoje samo affiliate baneri kameleon shopa, od kojih nema ništa.

Evo ti i malo da upoznaš konkurenciju, ako hoćeš da se baciš na gaming :slight_smile:

http://www.klanrur.rs

 • dobro posećen, jedan od prvih gaming sajtova u srbiji. Povremeno imaju oglašivače, mada mislim da to ne koriste kako treba.

http://www.emuglx.org

 • solidno posećena gejmerska zajednica, srpska, koja postoji već više od 10 godina. Nemaju nikakve ambicije da zarađuju, mada bi mogli.

Gamers Space - to sam ja :smiley: ako računam i ono kada sam počeo na free hostu, postojimo oko 2 i po godine. Zarađivao sam do sada u nekoliko navrata, imao sam nekoliko kampanja, ali slaba mi je poseta trenutno, tako da zbog toga nema ništa. Redovno dobijamo promo kopije igara od lokalnih distributera, tako da mi to dosta znači. Ako inače kupuješ video igre, onda će ti to predstavljati uštedu, odnosno zaradu :smiley:

 • solidno posećen sajt, odnosno to je više zajednica sa jako aktivnim forumom. Skoro su imali prvu kampanju, vlasnik se ne zalaže baš mnogo da prodaje reklame, ali mislim da će i oni uskoro dobro raditi :slight_smile:
 • novi portal, skoro počeo sa radom. Lepo su krenuli, ali prave neke greške koje sam i ja pravio, samo što to rade još 3 puta gore :smiley: tako da ne znam šta će biti.

http://www.playsomnia.com

 • takođe novi portal, pokrenuli su ga iskusni pisci koji su ranije radili za pcigre.com, ipak oni su iskusni pisci, a ne i webmasteri. Trudili su se neko vreme i vidim da su sada stali sa radom.

To je to što se tiče Srbije.

U Hrvatskoj je najjači


. To je jako kvalitetno napravljen, ažuran portal. Koriste google adsense već dugo, samo sklone te oglase kada im “utrči” neka kampanja. Imaju kampanje, rekao bih, jednom mesečno, tako da pretpostavljam da je zarada solidna.

http://www.gamebox.hr

 • portal koji dugo postoji i ima jako puno posetilaca. Pretrpani su reklamama partnerskih portala, ne znam tačno da li uopšte zarađuju. Pretpostavljam da, čak i da imaju zaradu, to je nešto malo.


i
http://www.gaming.hr
su dva portala sa jako kreativnim imenima :smiley: :stuck_out_tongue: imaju osrednju posetu i ne zarađuju ništa, s tim što je gamer.hr prošle godine imao jednu kampanju, ako se ne varam.

Potencijalni oglašivači (govorim samo o ovima iz gaming industrije) su ti u Srbiji: ComTrade, gameS, Computer Land, Games Guru, Big Bang, Tehnomanija… a za Hrvatsku se i nisam interesovao, jer sam iz Srbije, ali pretpostavljam, Algoritam i ostale radnje tog tipa bi mogle da budu oglašivači.

Ono što je bitno da shvatiš, što više gejmerskih portala ima, biće nama bolje. Do sada sam upoznao možda jednog ili dva webmastera koji su na druge gejmerske portale gledali kao na konkurenciju. To ne valja. Ja znam većinu vlasnika ovih navedenih sajtova i sa svima sam ok, to predlažem i tebi :slight_smile:

Srećno! :slight_smile:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja