GDPR i prijave na newsletter

Česta je situacija da prilikom registracije na neki web, stranice automatski prijave korisnika na newsletter bez njegove privole. Ovo je očigledno kršenje privatnih podataka. Zanima me kako vi reagirate na to i koliko držite do vaše privatnosti?

Gdje god sam se registrirao u zadnje vrijeme uvijek je za newsletter postojao checkbox koji nije obavezan za registraciju. Koje to stranice to rade automatski, bez da se izričito odabere ta opcija?

Ima ih vjerojatno na tisuće, nisu svima updateane stranice a ne pridržava se svako toga sa checkboxom. Npr. ujutro sam baš gledal similarweb.com, registracija te odmah prijavi na njihov newsletter. Nije mi toliko bitno za sam mail kad ionako za takve stvari koristim fake adresu ali mi je zanimljivo to sve.

Inače uvijek postoji link za unsubscribe i to radi ali do toga ne bi ni smjelo doći. Prije koji tjedan mi je jedna poznata firma počela slati promo poruke ali u footeru tog newslettera na mjestu teksta gdje piše “unsubscribe” to uopće nije link, već samo estetski podcrtano da izgleda tako https://i.imgur.com/WXv4c3w.png Pošaljem im mail i pitam ih za to, odgovori lik na lošem engleskom nešto… nisam siguran što je odgovoril https://i.imgur.com/9MCIIyr.png :smiley: Nije im to bilo u tom jednom mailu već sam provjeril i njihove prethodne, ista je varka.

Likovi se bave s “Improve your website’s quality with the Ryte Suite” i svasta nesto, ali ne znaju napravit unsubscribe u mailu, ne znam gdje se to prijavljuje na razini EU, al ove definitivno treba prijaviti za obmanu. :smiley:
Gdje to uopce prijaviti u RH, EU ili drugim drzavama, tko se uopce s tim bavi?
Fino na papiru, ali ni ja ne znam sto bi s tim kad nadem takve slucajeve!

U Hrvatskoj se to prijavljuje kod https://azop.hr/, za van ne znam. Čitam na netu da isto kod nas (lokalno) pa možda oni dalje djeluju? Znam da je kod nas zakon o neželjenoj pošti već godinama aktualan mada se on možda odnosi na one klasične spamere koji ciljaju random adrese, nisam siguran. Ovaj GDPR je relativno nova stvar.
Ryte je njemačka firma pa pretpostavljam da je tamo rigoroznije. Inače Ryte ima taj checkbox koji treba označiti ako želiš primati spam ali ga ne poštuju, to je samo fasada. Takvim firmama bi trebalo poslat inspekciju da ih prečešlja i lupi im sočne kazne da se postavi primjer drugima.

1 Like