Ghost CMS (Bolji od WordPress-a?)

Ghost je besplatni CMS namijenjen za Blog-Platforme, napisan u JavaScript-u a pokreće se na Node.js, veoma je minimalan i lahk za koristit.

Koja su vaša mišljenja? Da li je neko od vas koristio, i da li ga preporučujete?

Samo neke poslastice:
Ima integrirane XML sitemape, canoncial tagove, optimizovane url, mikroformatni support za zwitter cards, čisti sementički markup, bez ikakvih plugina kao na Wordpressu, dobijate full SEO opremljen CMS, stim da su sve glavne funkcije najpopularnijeg SEO plugina YOAST-a (pro verzija) sa Wordpressa već integrisane od scratcha u ovom cms-u.
Čak je brži i “otporniji” od samog WordPress-a, a i brži za 1.900% kako sami autori tvrde.
Pokušajte ga i vi, pa ostavite vaše mišljenje!

https://ghost.org/

Ne izgleda lose, ali tesko da moze oboriti WP - ne radi se tu bolji ili ne, vec su tu drugi faktori u igri (marketing, prisutnost na sceni itd itd).

Nadam se iskreno da ce da zazivi medju korisnicima/developerima.

I ja kazem da je VueJS bolji od Angulara, osim sto je bolji daleko je i brzi - ali developeri opet vise biraju Angular jer je to uradjeno od strane Google-a, a VueJS od jednog covjeka.

If you know, what I mean :slight_smile:

A kakve teme ima? Dali postoji marketplace s temema?

http://marketplace.ghost.org/themes/free/

Da, malo sam bacio oko, i zakljucio da je ghost jedino dobar za bloging, cak stovise ako zelis imati blog onda je bolje uzet ghost nego wordpress, ali ako zelis nesto vise ili mislis da ces u buducnosti promjeniti site u nesto drugo tipa shop, review ili nesto onda je bolje odmah krenut s wordpressom.

Nemaju oni jos dovoljno tema, ni plugina da se mjere sa wordpressom to je jedina zamjerka. To sam ja istrazio.

Ali kao blog platforma su jako dobri ako je istina da su brzi i imaju sve to sto si naveo vec ugradjeno.

Tu se slažem sa tobom, istina je sve što sam napisao, možeš isto i na njihovom sajtu pročitat, pogledaj u footeru Ghost vs WP…

P.s
/edit

Testirao sam ja ovo sa botnetom, tj executirao sam opciju “visit” na 8k botova od jednog svog wp-a sajta podstranicu i ghost podstranice, i mogu reći da mi je veći load radio WP.

(Ovo nisu botovi, već pravi kompjuteri koji su zaraženi sa adware-om, tako je real otvaranje bilo.)

/edit 2

Ako imaš kakav VPS za testiranje, digni gore node.js i podesi si gore taj CMS, pa pogledaj šta sve imaju implentirano u vezi “SEO-a”

Ja davno kad sam ga koristio nije bio nesto stabilan i imao je dosta gresaka, sad moguce da su to sve sanirali.