Glasovno pretraživanje

Jel koristite glasovno pretraživanje za traženje informacija?
pokušavam koristiti na hrvatskom ali rezultati su tako tako. rijetko nalazim na odgovor na pitanje ali ipak prikaže srodne rezultate sa linkovima. vjerojatno će kod nas ići to teže dok neko vrijeme ne prođe.
kako se vama čini? optimizirate li stranice za glasovno pretraživanje, bilo domaće ili strano tržište?

usput, koristite glasovne naredbe na mobitelu općenito? što moram reći da mi aplikacija Google prikaže direkcije od sadašnjeg mjesta do npr. Ilice u Zagrebu? Kad pokušam koristiti Siri na iPhone on čini se ne kuži hrvatski ni nazive hrvatskih ulica kada pričam na engleskom pa ništa od tog.

Glasovne funkcije koristim kad sam sam doma i kad mi je jako dosadno

1 Like

Hehe da…ali vjerovao ili ne to će uskoro biti primarni način upravljanja uređajima. I to gotovo svim uređajima od friždera do veš mašine…

Usudio bi se čak prognozirat da će se ta transformacija desiti unutar sljedećih 10- 15 g.

1 Like

Meni je recimo na GoPro koristilo glasovno upravljanje…mislim zvucalo je jako prakticno da palis gasis snimanje govorom dok je cam zakacena na glavi.
No još to jadno radi…pa nije bilo praktično baš… no brzo će taj AI napredovati za prepoznavanje govora.

Kad se usavrši, svakom uređaju će biti jednostavnije ugradit samo chip i mikrofon i s time zamjeniti kompleksna user sučelja prepuna nekih hardwerskih tipki. Sad smo u fazi da te tipke mijenja touchscreen…no govorne naredbe će bit lakše i za korisnike i za proizvođače uređaja jer će u uređaj trebat stavit samo spomenuti mikrofon + chip. Dok chip ionako mora biti tamo i za varijantu touchscreena, tako da je ovo drugo puno isplativije rjesenje …a i konstrukcijski jednostavnije za uglaviti u uređaj. Ma ono…neizbježan prodor toga dolazi.

No fora je kada dođe…onda će se svi usmjeriti da te glasovne naredbe budu što intuitivnije našem nativnom govoru…i to će ići tako daleko da konačno nećemo uočavati bitnu razliku između razgovora sa ljudima i razgovora sa uređajima. Što sve sa time slijedi, može se predosjetiti. Will be fun. :slight_smile:

1 Like

Znaci treba se sto prije presaltat sa standardnog developmenta na ML/AI :grin:

Sto se tice teme, ne koristim nijedan vid glasovnih komandi, Siri mi je iskljucen.

2 Likeova

Haha :rofl:

Bice prije da se radi o dosta if statementa :laughing:

Pa pisao sam da ce to prvo doći kao izbacivanje hardwerskih user sučelja na raznim kućanskim uređajima, autima itd.

No da, svojevremeno će doći i kao opcija u developmentu. No tamo je bitniji idući korak gdje će AI ostvarivati dublju komunikativnu interakciju sa developerom. (Od pustog razumijevanja izrečenih riječi)
Znači poanta je da će se tamo AI već ponašati kao “developer junior” koji sluša svog nadređenog i uči od njega te usvaja njegove prakse i znanja. Znači ono što si jednom prošao sa nekim AI-em, drugi puta ćeš mu moći samo reći tipa: “Ponovimo ono od jučer, samo pliz neka bude neka druga paleta boja”. Gdje AI radi interakciju i samostalno nudi na odabir druge palete boja i to onda ukomponira u jucerasnji rad.

Nadalje, dobrog naučenog developera nije lako sherati sa drigima…dočim će ovdje postojati čitavi servisi koji će pomoći da se dobro istrenirani AI-evi sheraju sa drugima, što će tek podići cijelu developersku zajednicu na danas i nepojmljive razine.

Sto se tiče samog šaltanja, bit će neizbježno u dogledno vrijeme. No oni koji će biti napočetku u pravom vozu, pa tih avanturista koji prijevremeno uskaču u vozove uvijek ima. Tome sada svjedočimo kako se sa glasovnim naredbama igraju mnogi u svom kutku.

Biti stručnjak u nekoj grani koja prolazi masovnu adopciju je velik plus. No prerano uskakat i nije neka čast u profit smislu…to više uskaču avanturisti i oni kojima je to jednostavno strast koja ih gura da se žrtvuju za takav napredak.

Velim žrtvuju, jer mnogi od njih se žrtvuju pošto će malo što od toga imati…ako sjede na ogranku koji neće vidjeti uspjeha. A na takvim ograncima je većina od njih, dok će pobjednika bit malo. :slight_smile:

A kad sve zaživi, onda ćemo mi ostali samo proučit što valja i nastavit na tim ograncima razvijat sebe (al u pravom smjeru ako smo dobro odabrali. )

Dobro se pomlatiše … al sve mi pari da je to njima samo jako zanimljivo i da tu niko nije nastrojen težem ozljeđivanju nekoga. Eno onaj svog pogodi stolicom i igra ide dalje xd.
Sjećam se kad smo se mi jednom tako pofajtali ko klinci …isto na nekoj tekmi je bilo 30 na 30 xd. Samo naš asortiman oružja su bile raketice (petarde). Pa se onda zaletiš na suprotnu ekipu sa zapaljenom raketicom u ruci…naciljaš ih…pa se druga ekipa razbježi. Pa raketica odleti u PM …pa se onda njih 30 sjuri zatobom…a ti bris natrag među svoje, haha.

Ma meni se čini da svim tim navijačkim neredima…njima je sve to igra i adrenalin da se tako “provedu” ponekad.

Ne znam da li si cuo za GPT-3 model, nedavno izbacen postao veliki hit.

Ono sto je meni zanimljivo a i vecini je bilo to da je taj isti model bio u mogucnosti kreirati React componentu iz odredjenog teksta, koji ide tipa “zelim button zelene boje sa crnim tekstom koji ima border crvene boje od 2 piksela” i on ti generira gotovu komponentu.
To je samo jedna od upotreba, vidio sam primjere gdje generise SQL query-e pa cak i neki tekst o necemu.

1 Like

Davno ja pričao da to dolazi…vi mi se smijali ovdje na forumu (mogu pronać temu :P), a sad mi spominješ inačice toga. :slight_smile:

Nisam ja sumnjao ni malo da ide tim smjerom…no u budućnosti će klinci programirat da skoro neće razlikovat razgovor sa AI od razgovora sa drugim osobama. Programiranje će bit ko “odgajanje”. Gdje će bit čak uključene i naredbe poput: “Hej AI, ovo što ću ti sad reći smiješ poslušati ako ja naredim, ali ne i ako ti moj sin naredi”

…gdje će AI naravno razlikovati tko govori i uvažavati hijerarhiju naredbi, tj. znat će što koga što smije slušati.

Sve to zajedno vodi jednoj veoma kompleksnoj društvenoj situaciji. Jer će se AI nametnuti između društva kao neizbježna karika (potreban kao piti vodu, moćan kao vatra) …a društvo će se nadmetati tko će ga više moći koristiti da ga usmjeri na ostvarenje vlastitih interesa. (Slično kao što danas postoji borba oko nadmoći u razvoju bilo kojeg oružja)

No taj AI neće baš biti takvo oružje, jer od milijon inputa kojeg će primati sa svih strana društva, ono će imati nepredvidljive odluke.
Isto kao što danas svom djetetu roditelj može strogo narediti da nešto ne smije napraviti, no to dijete radi drugih utjecaja okoline zanemari ponekad važnost roditelja i postupi samoinicijativno i neposlušno.

Tako i taj AI će biti sve, samo ne 100% predvidljiv.
Mnogi će tu opet misliti da su u pozadini tog AI-a masoni i elita koji žele porobiti društvo, ali zapravo će taj AI predstavljati matematički prosječnu volju društva.

Što se tiče samog programiranja…programirat će ga svako čisto sudjelujuću u razgovoru sa njime.

Pa ne znam bas koliko je GPT-3 inacica toga sto ti opisujes :smiley: Budimo realni, software development je dosta vise od kreiranja neke dummy react komponente i jednostavnog SQL query-a ali je definitvno zanimljiva stvar za vidjeti :slight_smile:

Maozda je inačica kriva riječ… to su tek prve laste koje idu i tom smjeru. Fora je što je svaki razvoj softwera samoubrzavajuć proces za samoga sebe…tako da će i prvi primitivni alati za govorno programiranje ubrzavat razvoj te iste tehnologojie…i tome onda jednostavno nema kraja…tj.nekakvog plafona do kuda to može ići.
Jednostavno no limit…a zbog samoubrzanja će vrlo kompleksne stvari puno prije stizat nego se i usudimo pomislit.

Isto tako ima sql query buildera, pa svatko ozbiljan, rucno pise sql, osim generatora koji odrade 40-60% posla. I dalje kompleksne stvari se pisu rucno.