Google adwords

Pozdrav,

Javio mi se kolega sa sljedećim problemom, potpisali su ugovor s nekom tvrtkom na 2 god. koja će se brinuti oko google adwords kampanije.

Problem je sljedeći mjesećno im naplačuju i do 5000 kn. a cijena klika je fixna na 2,19 kn. bez obzira kolika je njegova stvarna vrijednost, te nema jasno određene mj. svote koju mogu potrošiti.
Postavili su oko 50 ključnih rijeći no provjerio sam ih 10-ak niti jedan oglas nisam uoćio.
Zanima me mogu li na neki naćin provjeriti dali oglasna kampanija postoji te koliko klikova zapravo ima?
Meni osobno nema smisla da jedan mj. ima 50 klikova dok drugi preko 2000, jer se radi o relativno maloj firmi koja se bavi bravarskim poslovima te kako kažu ta kampanija im nije povećala promet.

[quote=“daconix”]Pozdrav,

Javio mi se kolega sa sljedećim problemom, potpisali su ugovor s nekom tvrtkom na 2 god. koja će se brinuti oko google adwords kampanije.

Problem je sljedeći mjesećno im naplačuju i do 5000 kn. a cijena klika je fixna na 2,19 kn. bez obzira kolika je njegova stvarna vrijednost, te nema jasno određene mj. svote koju mogu potrošiti.
Postavili su oko 50 ključnih rijeći no provjerio sam ih 10-ak niti jedan oglas nisam uoćio.
Zanima me mogu li na neki naćin provjeriti dali oglasna kampanija postoji te koliko klikova zapravo ima?
Meni osobno nema smisla da jedan mj. ima 50 klikova dok drugi preko 2000, jer se radi o relativno maloj firmi koja se bavi bravarskim poslovima te kako kažu ta kampanija im nije povećala promet.[/quote]

Ak su već potpisali ugovor, tada u tom ugovoru postoje neka prava i obaveze za obje strane. Neka ga dobro prouče pa možda nađu riješenje problema. Ako se ne pridržavaju ugovora, onda postupiti sukladno toj situaciji. Jbg ne znam šta pametnije reći…

BTW kažeš nije im povećela promet, na kakav promet misliš - novčani (u smislu poslova) ili broj posjetioca? Uglavnom i to bi vjerojatno trebalo biti regulirano ugovorom.

Još jedna stvar, ako nema instaliran google analytics na siteu, nek si ga stavi pa onda se može vrlo lako pratiti koliko je došlo posjete preko adwordsa i po kojim riječima. Onda to pomnože s cijenom klika (2.19) i dobije se mjesečna cifra. Ovo je pod uvjetom da nema nekih drugih mjesečnih troškova definiranih ugovorom.

Možda se podatci iz google analyticsa neće 100% poklapati sa stvarnim brojem klikova, ali imat ćeš jako dobar uvid pa ako je bilo 100 klikova, ne može se prikazati 500 i sl.

Da Google analytics ima posebnu karticu sa svim detaljima vezanim samo za to.

Mislim da ste potpisali ugovor s krivom firmom.

Znam ja kako pratiti statistiku na sajtu i na google adwords accountu no korisnik nema pristup tim raćunima već dobiju samo PDF sa rijećima i klikovima, to im i sami mogu napisati i izmisliti kolićinu klikova. pa su me zamolili da im provijerim budući da nisu imali znatnu kolićinu posjeta na stranici (2000 klikova naplaćenih dok je posjeta nešto veća od 600).
Iskreno moje mišljenje je da su prevareni, no sada to želim dokazati pa me zanima postoji li neki naćin.

Može link nekih stranica koje mjere mjesećnu posjećenost njihovog sajta u zadnjih 6 mj. ?

pa ako vidiš posjetu, vidiš koliko je došlo preko google adwordsa, šta ne? Neka uzmu ugovor, odu kod odvjetnika po mišljenje, ovima priprijete tužbom i zahtjevaju naknadu štete itd. Ili prvo mogu kontaktirati tu tvrtku i neka im razjasne kako oni imaju 600 posjeta (a nemora biti da su svi preko adwordsa) a ovi im ispostavljaju 2000

Ne oni uopće nemogu vidjeti koliko im je korisnika došlo preko adworda jer nemaju uvid u to imaju samo uvid na svom sajtu koliko im mj. posjetitelja dođe. bilo kako bilo ogromna je razlika između plaćenog i dobivenog.

Jeste ga zakomplicirali, Ako postoji Google Analytics na sajtu nek im samo dodju račun za pračenje stranice i to je to, ako ne postoji dodaj ti novi to obično nije problem no meni se ćini da je tu neka muljaža u pitanju. Mislim da nebi bio problem ni da ti dodaš svoj na već postojeći jer već imaju svaki svoj id pa nebi trebalo doć do makljaže.

Evo da malo raskompliciram tu stvar :slight_smile:
Suradnja s tvrtkom koja je vodila kampaniju je prekinuta, dalje ju nastavljam ja vršiti i nije nikakav problem postaviti sve već navedeno, kako bi dalje mogli pratiti statistiku.

Radi se o tome da je stigao raćun od 5000 kn. za uslugu koja nije odrađena e sad nemogu provjeriti stanje kakvo je bilo prije mjesec ili 2 kad tim podacima nemamo pristup.

Ok hvala svima ionako nismo daleko stigli…

Ako ne grijesim po google TOSu firma za koju se vrsi adwords kampanja ima pravo uvida u adwords racun, bilo je o tome govora na google engageu, provjerite si te informacije.

Da neotvaram novu temu pišem ovdje.

Dobio sam Google engage kupone te otvorio kampaniju korisniku.

Sve sam podesio no automatski mi je billing podešen da automatski skida s raćuna, kada želim postaviti manualno unošenje prema potrebi i želji korisnika ispisuje mi error.

“We apologize for the inconvenience, but we are unable to process your request at this time. Our engineers have been notified of this problem and will work to resolve it.”

Sve je ok ako oni imaju problem pa će to ispraviti no mene zanima dali to ima veze s tim kuponima, da zbog njih nemogu izmjeniti metodu plaćanja već mora biti automatska, nigdje nisam bio upozoren da bi tako nešto moglo biti.

Može neki savjet, netko prošao to?

Kako zanimljivo Malo sam pretraživao njihove uvjete i naletio na ovaj dio Change your payment settings - AdWords Help

Gdje piše da sa automatskog mogu prijeći na manual nakon što uplatim na taj adwords raćun iznos koji pokriva zadnjih 7 dana troškova kampanije, budući da ne namješteno na automatsko plaćanje nemogu utjecati na to nego platiti.

poslao sam upit korisničkoj podršci vezan za ovo pa javim što su rekli.

Evo tu sve lijepo piše na hrvatskom koje su obveze agencije kada vodi kampanju za treću stranu: Pravila za treće strane tvrtke Google - AdWords pravila oglašavanja Pomoć

Proćitao sam to no nigdje nije pisalo ništa o tome što sam ja pitao.

Ponuda za engage su bili kuponi koje ponudim korisniku da može besplatno testirati uslugu AdWords, međutim sad ispada da će automatski nakon isteka sredstava biti skinut iznos s korisnikovog raćuna, bez obzira dali on želi nastaviti koristiti uslugu ili ne!
Nigdje nije pisalo niti je spomenuto da je poslje korištenja promotivnog koda korisnik dužan nastaviti koristiti uslugu.
Pa me sad to malo iznenadilo

Da ne otvaram novu temu…

Kako da povečam broj klikova?

Sve sam probao, problem je u tome što
što su pretraživanja za sve pojmove i ključne fraze ove
tematike jako mali.

Keyword ih uopče ne pokazuje, jer skoro da ih i nema.
Oglas se vrti na prvoj poziciji, nema konkurencije - ali nema niti klikova.

Proširio sam ključne riječi na sve što ima imalo veze sa tematikom stranice.
Proširo sam oglas sa SiteLinksom, lokacijom, uključio prikazivačku mrežu,
animirane bannere…

Spustio cijenu po kliku ili digno - ista stvar.

Na 17.000 prikazivanja imam 3 klika.

Šta da napravim, da postignem barem 50-ak klikova dnevno ?

Jesi li napravio ad grup? pokušaj napraviti kategorije kljućnih rijeći te za svaki segment izradi oglas zasebno npr. ja imam web dizajn i web hosting dok za njih imam postavljeno 10 razlićitih oglasa koji se vrte na osnovu tražene rijeći, tako bi mogao privući korisnike na klik. stavi dnevni buđet minimalno 30kn vjerujem da će ti se povećati klikovi.

Hm…probati ću grupirati oglase.
Dnevni budžet mi je 120,00 kn.
Oglas se vrti na exYu području.

A za istu stranicu imam odvojenu kampanju
na ENG jeziku za područje Tajlanda. Skoro
iste postavke kampanje ali tamo ide puno bolje.

Definitivno. Ovakvo šišanje klijenata još nisam vidio.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja