Google SERP promjene rangiranja

Pozdrav, jeste li primjetili vi na svojim webovima velike promjene u pozicijama na Googleu zadnjih mjesec dana? Meni su se stalno poboljšavale pozicije do prije mjesec dana kad su mi počele uvelike padat pozicije i ide sve na gore :confused:

Imas li poruke u WMT? Jeli vidis tamo na dijagramu oznacen neki update, i jeli se prema njemu mijenjaju tvoje pozicije?

Promjena teme? Blokirani resursi ili nesto od toga prije nego pretpostavimo da je neki google penal?

Sve normalno u WMT, nema nikakvog updatea, ali čitala sam po netu da je Google sad oko 11.mjeseca mijenjao malo algoritam pa je vjerovatno do tog. A mogla sam pretpostavit da će mi se pozicije počet kad tad pogoršavat pošto zbog nedostatka vremena uopće ne radim offsite seo heh. Al taman se odlučila bacit u to jako. Sad sam promjenila wp temu i hosting prije par dana što mi je drastično ubrzalo stranicu i stavila Https pa se nadam da će pozicije opet krenut na bolje jer mi je prije stranica bila užasno spora pa moguće i da je do toga to padanje pozicija.

Isti slucaj i kod mene za adult sajt, dodao sam sadrzaj i jos teksta na homepage i po nesto izmjenio sto sam mislio da moze bolje, neke linkove makao i tako, ubrzao sajt jos dosta, pocelo bile pozicije da se vracaju ali ponovo pocele da padaju variraju dosta svaki dan mi je druga pozicija sajta. Videcemo kako ce da ide dalje.

Pa dobro si ti toga radila, svaka cast. Moze biti da treba malo vremena da google sada to levelira.
Ja sam bio nedavno prelazio https pa se vracao na http, mijenjao hosting dva puta i temu. Ipak, ako sagledam mjesec u kojem se to sve dogadalo, nije bilo znacajnih padova od strane google.

Jesi li u wmt dodala dva nova entiteta? Sa https://? I odabrala novi (glavni) da ga indeksira. Tu ces dobiti dijagram sa starog, uzlazni, dok ce stari opadati brzim tempom…

Nisam još dodala u WMT stranicu sa https jer trebam još u Wordpressu napravit redirekcije na nove linkove sa https, novi sitemap i šta već sve treba pa ću onda. Al te sve promjene sam radila tek prije par dana tako da nije razlika u pozicijama do toga. Al sigurno će pomoć da se poboljšaju pozicije kroz koji tjedan, nadam se barem :slight_smile:

Dva puta? To je opet nešto novo?
Molim te javi mi (ovdje ili na PP) gdje si sad, ako je to opet nešto novo u odnosu na ono što znam. :blush: Hvala.

Zadnji Google algoritam update rangira stranice skoro pa u realnom vremenu i normalna su variranja pozicija na dnevnoj bazi.

Vratio se gdje sam i bio :slight_smile:

Ako zatreba detalja slobodno pitaj na pp …

Nije ni čudo da mi pada posjeta na stranicu kad je netko kopi pejstao moj članak koji mi donosi 80% posjeta i stavio ga na Instructables i sad je Instructables na 1. poziciji na Googleu a mene više nema nigdje, a mjesecima sam ja imala prvu poziciju. Google, razočarao si me. Trebao bi bit pametniji i skužit da moj članak postoji već 2 godine a ovaj tek nedavno došao. Prestrašno

Žena je čak i Youtube video napravila gdje čita moj članak xD How lame

3 Likeova

Da, steta. Takve stvari google ne prepoznaje i to mnogi SEO strucnjaci zamjeraju. Vjerojatno postoji neki googlu shvatljiv razlog pa to tako rade…

Nadam se da popravis poziciju

Jedno pitanje posto jos ucim SEO, da li google gleda drugacijim ocima sajtove koji imaju https?
Mislim da li bolje rangiranu takve sajtove?
Pitam posto su moja dva sajta http pa da znam da li da nadogradnujem ako ce da mj donese boljitak.

Ako na sajtu nemas neku vrstu placanja, premium sadrzaj isl ne treba ti https. To je moje misljenje, jer to malo sto ces dobiti za https mozes isto toliko izgubiti radi sporijeg ucitavanja

1 Like

Stranice sa https imaju malenu prednost u rangiranju ali ništa drastično. Ja sam sad prije par dana tek stavila https pa ću vidjet ako će se šta promijenit. Mislim da je dobro stavit https ako ti konkurentne stranice većinom imaju https.

Ako ima hosting koji podržava HTTP2 onda neće stranica bit sporija zbog https. Meni je sad stranica brža nego ikad kad sam prešla na hosting sa HTTP2.

Pa jedan je amazon aff sajt a drugi ribolov. Pitao sam najvise zbog affiliate sajta, mada nema nikakvih placanja direktno na sajtu tako da nema potrebe onda da se mlatim sada sa tim. Cisto cu da naucim kako ide za sledece sajtove koje imam u planu pa da od samog pocetka krenem sa https, ovako bi bas imao dosta piripetija da ga sad ispravljam. Hvala na brzom odgovoru.
@Monika.B javi ako ti ova promena donese boljitak.

Jesi mijenjala strukturu URLova i pritom odradila 301 redirect?
Da li pratis stanje backlinkova redovito (barem 1 tjedno)? Ako da, da li si primjetila neke cudne linkove (negative SEO)?
Kako stojis sa social medijom? Da li dijelis postove na fejsu, Twiteru itd?
Koje si servise (ako jesi) koristila za link building u zadnjih 3-6 mjeseci?
Da li si kupila domenu/sajt od nekog ili si krenula od nule sama?
Kakvi su ti članci, da li prepisivala, re-write ili 100% unikatni? Da li si to provjeravala?

Za početak, bilo bi najbolje da napišeš što si sve radila na sajtu u zadnjih 6 mjeseci (listu) i postaj ovdje…

Vjerovatno nije stvar u tome sta sam radila nego sto nisam :smiley: jer sam bila bas zapustila stranicu par mjeseci i nisam ni dodavala sadrzaj skoro ni nista al svejedno su redovito rasle pozicije na Googleu mjesecima do proslog mjeseca kad su pocele padat. Sadrzaj je unikatan, linkbulding nisam ni radila a ni nisam primjetila neke lose baklinkove da idu prema stranici. Tek sam sad prije mjesec dva krenula redovito objavljivat na stranici a linkbuilding tek sad krecem radit al sve sam po Google pravilima radila. Ocito je Google nesto promjenio u algoritmu

Kao sto rekoh, Google Penguin update. Rezultati u top 10 (a naravno i sire) se mijenjaju na dnevnoj bazi, vise nije potrebno cekati slijedeci algoritam update za promjenu rezultata, efekti rada (ili nerada) na stranici vidljivi su skoro pa odmah.

1 Like

Meni po ceo dan plivaju kljucne reci, cas 14, cas 22, cas 11 mesto… Nikako da uplivaju u top 10 :smiley:Zajebava se pingvince samnom samo puca :smiley: