Google uvodi promjenu zbog lažnih vijesti

“In the news” dio koji se nalazi u vrhu pretraživača Google nakon što ukucate ključne riječi za pretragu uskoro će biti zamijenjen. Umjesto toga pisat će “Top stories”.

Na izmjeni se radi već neko vrijeme, a odjeljak će biti izmijenjen tokom narednih sedmica. Odluka je donesena kako bi korisnici bolje razlikovali top vijesti od onih koje nisu važne i nove, kazao je izbor za Bussines Insider.

Povlačenje linije između onog što je vijest i onog što nije “prava vijest”, uslijedilo je nakon što su Google i Facebook izloženi kritikama zbog “lažnih vijesti” na platformama. Lažne vijesti su bile glavna tema tokom izborne noći u SAD-u kada je Buzzfeed izvjestio da su se one više pratile i dijelile od pravih vijesti.

Google je tako prošle sedmice na pretraživanje konačnih izbornih rezultata u SAD-u nudio blog post u kojem se tvrdi da je Donald Trump osvojio glasove, a ustvari je Hillary Clinton dobila više od 1,7 miliona glasova. Google je obećao da će zabraniti lažne vijesti, a i Facebook je najavio da će učiniti isto.

“Mi se uvijek trudimo da svojim korisnicima ponudimo najbolji mogući odgovor na njihove pitanje”, kazali su iz Googlea.

Toliko dugo internetom kruze lazne vijesti i kad je trump pobjedio odjednom se svi uzjebali to je zbog toga

Mene zanima kako će to kod nas funkcionirati, da li će se napokon riješiti oni spameri po grupama sa blogovima i naslovima “poginuo šaban šaulić”, “poginula ceca” itd…kad uđeš na blog dočeka te popup reklama… idu mi na živce takvi, samo kvare posao nama poštenim ljudima koji svoj posao odrađujemo korektno i po pravilima…