gpiwbnwobnwšenweb

psdngsnnsegsgesdbsdgsdgd

Ja sam to radio, prikupljao sa drugih sajtova, tamo gde je bilo email adresa.
Onda sam kontaktirao vlasnike smestaja (grupna poruka) i obavestio ih da je njihov smestaj upisan na novom sajtu, da su podaci o njihovom smestaju nadjeni na netu, te ako se slazu zadrzao bih njihov upis na sajtu.
Vecina se slaze, neki pozele srecan rad i kazu ako sajt dobro radi platicemo clanarine, manji broj ne zeli da ostavi upis.
Nisam imao neke probleme jer sam upisao s nekih drugih sajtova, a to sam uradio prosle pretprosle godine.

Koristeći bilo koju web-stranicu prihvaćaš uvjete korištenja iste - radi se o ugovornom odnosu. Tipično će ovo što pitaš biti kršenje tog ugovora.

Što se zakona tiče, to je kompleksnije pitanje o kojem mi koji nismo odvjetnici možemo samo špekulirati. Primjerice, takav oglasnik apartmana objavljen na nekoj stranici bi vrlo lako mogla biti baza podataka u smislu Zakona o autorskom i srodnim pravima. Takvu bazu podataka se smije koristiti samo u svrhu i na način na koji dopušta njen sastavljač. Dok podaci u bazi podataka nisu autorska djela sama za sebe (a možda niti nisu autorska djela uopće), skupljanjem, strukturiranjem, upisivanjem autor baze podataka kao takve je stvorio djelo srodno autorskom i takav izvor podataka ima odgovarajuću pravnu zaštitu.

Druga je stvar kako bi netko mogao otkriti odakle si ti sakupio podatke.

Naravno, ako činiš ono što je opisa drmko, tj. kontaktiraš osobe čiji su apartmani oglašeni i potom objaviš samo one koji ti daju svoj pristanak, stvar se pravno komplicira, jer je to slično kao da te je ovaj uputio da prepišeš podatke odavde ili odande. No to ne znači niti da je, niti da nije legalno - jednostavno to posve izlazi iz mojih okvira. Mogu samo reći, da ja imam takav oglasnik, a ti mi skineš dobar dio podataka, čak i da imaš privole ovih oglašivača, ja bih smatrao da si me oštetio, jer si iskoristio moje radno vrijeme i novac potrošen da “iskopam” sve te oglašivače, da skupim njihove podakte (ili da isprogramiram ili platim sustav i utrošim vrijeme povrata investicije dok se dovoljan broj ljudi ne upiše) i vjerujem da bih imao osnovu za naknadu od tebe.

@tsereg, slazem se da nije bas sve po propisima, sto se tice prepiski.
Zaboravio sam da napomenem da sam neke oglase prepisao, a neke, na osnovu domena sajta koji je bio istaknut, ili iz email adrese koja je je bila istaknuta, direktno prepisivao sa samih sajtova vlasnika smestaja.
Trudio sam se da pronadjem sto vise smestaja koji imaju svoje sajtove.
Tako da @aaaaaa21 gledaj da iskoristis podatke sa stranicam samih vlasnika smestaja, i naravno da ih kontaktiras.
Tako ti je najsigurnije.
Iskreno, mora se poci od neceg, pa mora se malo i muljati, nema druge.

Jedini način koji vidim je prije svega kontaktirati ljude, onda nakon odobrenja “iskopirati”. Hvala.