Grafika na ASP.NET web stranicama

Bok svima.
Novi sam tu pa prvo svima lijepi pozdrav pa ćemo onda dalje

Dobio sam temu za diplomski naslova kao što je i naslov posta.
Nisam web dizajner, niti znam ASP.NET. Znam nešto jako malo općenito, ali to je jako malo.

  1. Zanima me da li netko zna ili ima neku literaturu za gornju temu? Skinuo sam već dosta knjiga ali ni jedna ne govori o grafici.

  2. Zanima me koju vrstu grafike uopće koristi ASP.NET? Da li je to raster, vektor, flash animacija, ili…

Hvala svima na pomoći

Krešo

Naslov teme je totalno besmislen. Slicno kao “Grafika u SQL jeziku”. ASP.NET je framework (skup funkcija, klasa) za generiranje web stranica, a ne grafike. On odgovara na Http Request upite, i koristi Http Response za izlaz. Nema tu nikakve grafike.
Eventualno mozes pisati o grafickom izgledu aspx kontrola, odnosno modifikaciji istih putem promjene svojstava i css klasa. Tu se radi o generiranom HTMLu i CSSu, pa treba provjeriti dali to spada pod zadanu temu.

A sto se tice grafike, ASP.NET je dio .NET frameworka koji sadrzi biblioteku funkcija za rad s grafikom u namespaceu System.Drawing (rasterskom, vektorskom, fontovi, boje, konverzije, printanje…), ali to je potpuno neovisne stvar od asp.net-a.

Treba precizirati bolje temu.

Iskreno i meni je bio čudan naslov teme, ali opet tko sam ja da proturiječim profesoru koji to predaje.
Hvala na odgovoru, a ja ću provjeriti da li navedeno spada pod temu pa ako spada pisat ćemo o tome. :slight_smile:

ASP.NET generira html, znači ista stvar skoro ko s php-om, ili bilo kojim jezikom koji se koristi za web, output je na kraju html, css ili ostale stvari koje browser razumije, grafika i ASP.NET nope…
stvar s ASP.NETom je što večina ljudi radi s kontrolama i ono drag and drop, naštela par opcija i voila, tak da puno ASP.NET developera nit nezna što se odvija u pozadini…

Mozda pocetnici ne znaju… ali ako se iko imalo profesionalno bavi asp.net programiranjem, ne moze se osloniti samo na koristenje kontrola.

P.S. mogu zamisliti koliko je znanje ovog profesora kad je dao ovakvu temu za diplomski cccc…

složio bih se s kolegama.

ili ti je profesor totalna neznalica ili je krivo prepisana/definirana tema.

nema treće.

Tema nije kriva.
Moja prva ideja je bila da mi tema bude “Izrada web aplikacija pomoću ASP.NET-a”, ali mi je na to profesor rekao da tema bude ova gore. :frowning:
Kako sad doć tom istom profesoru i reć da se zeznuo kad je očito on uvjeren da je u pravu.
Mislim da ću ja njemu lijepo napisat malo Uvod u ASP.NET, malo osnove ASP.NET-a, pa malo o grafici u .NET Frameworku pa ćemo vidit što on zapravo hoće kad to vidi.

Hvala vam svima, ako netko ima još neku ideju neka viče. :slight_smile:

Nemoj reci profesoru da je kriva ili losa tema (ioako mozda je), nego ga zamoli da ti precizira malo o cemu tocno da pises, jer reci da si proucavao literaturu ali nisi siguran oko pravog odabira. Or something.

A ako oces bas pisat o grafici i asp.netu, jedino sto meni pada na pamet je izrada hendlera (HttpHandler), koji generira sliku (poput resizea postojece, iscrtavanja fontova, barkodova, neke foto manipulacije) i ispljune ju u response stream kao array bajtova :wink:

[quote=“hudo”]Nemoj reci profesoru da je kriva ili losa tema (ioako mozda je), nego ga zamoli da ti precizira malo o cemu tocno da pises, jer reci da si proucavao literaturu ali nisi siguran oko pravog odabira. Or something.

A ako oces bas pisat o grafici i asp.netu, jedino sto meni pada na pamet je izrada hendlera (HttpHandler), koji generira sliku (poput resizea postojece, iscrtavanja fontova, barkodova, neke foto manipulacije) i ispljune ju u response stream kao array bajtova ;)[/quote]

da ali to nije stvar asp.NET, već općenito .NETa

to je jasno. Ali to je jedini promjer koji je meni pao na pamet, gdje asp.net intenzivno koristi grafiku, odnosno nesto iz system.drawing namespacea.

Iako, mislim da je profesor mislio da se opise kako asp.net koristi grafiku kroz upotrebu asp:image, asp:imagebutton, asp:imagemap i slicnih kontrola, ili upravlja izgledom stranice kroz CssClass propertye kontrola. Takodzer, tu je i Chart kontrola, koja bi isto mogla spadati pod grafiku, malo nategnuto, ali ipak se u konacnici generira jpg/png slila.

treba on malo bolje popričati s profesorom

budem ja profesora tražio da malo specificira temu kako je to i hudo rekao.
Pa onda ako zatrebam pomoć čujemo se.
Hvala vam

Pozdrav, ponovno.
Evo uspio sam popričati sa profesorom u vezi teme pa je ispalo da je on mislio na grafiku koju koristi .NET tehnologija tako da mi je promjenjen naslov u Grafika u .NET tehnologiji.
Ako bi mi sad malo pomogli i preporučili neku literaturu gdje bih mogao naći o tome bio bih Vam svima zahvalan.

prvo i osnovno uzmi neki .NET object browser i vidi System.Drawing, a im i ovdje podosta o tome, naravno neke osnove programiranja trebaš znati

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.drawing.aspx

Imas dvije glavne podjele, pa pisi o tome:

  • GDI+ kao glavni C/C++ API od windowsa za crtanje, wrappan u .net klase (System.Drawing namespace, sa tri glavna dijela: vektori - S.D.Drawing2D, bitmape - S.D.Imaging, text - S.D.Text).
  • sa .NET 3 dosao je WPF kao zamjena za GDI+. A taj je kompleksan, velik i vrlo mocan :slight_smile: Osnova za Silverlight, WinMo7, UI novih aplikacija i kozna sta jos ubuduce. Uglavnom, biti ce osnova svih grafickih funkcija .net frameworka i buducih verzija Windowsa.

Ok, hvala.
Budem se bacio na proučavanje toga. Bit će ovo vrlo veselo, već vidim. :slight_smile:
Ako se netko sjeti još kojeg sourca nek slobodno šikne link tu.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja