Granica?!?

Evo da vas pitam, jer meni nije jasno, gdje je granica između frontenda i backenda?

Da se nadovežem na konkretan primjer, recimo Ajax ili klasično punjenje

  liste materijalima iz baze. Ako radim frontend i jQuery.ajax-om želim “dodavat” stvari (PHP mySql) ja moram znat di su te stvari (fajlovi), kojeg su oblika (jasenko) i što se u njima nalazi.

  Recimo napravim HTML i CSS

  , recimo da je
 • “display: block” i da su u njemu h3, p, img elementi. Ajmo reć da se prikazuje samo 5
 • elemenata dok se drugi prikažu tek na klik (jQuery), recimo da ih ima 30.

  Dali je frontend posao u ovom primjeru i jQUery mehanika izmjene

   ovisno o količini
  • elemenata (koji dolaze iz baze), “[1][2][3][4] … [next] … [last]” ?

   -Pretpostavljam da je.

   Dali je frontend posao slanje i obrada(prikaz) Ajax zahtjeva (ili PHP foreach petlje)?

   Što više radim s tim to više granice nestaju, ili ih u stvari niti nema?

Front and back ends - Wikipedia, the free encyclopedia

Granica, barem pisanih, nema. Svatko to shvaća na svoj način, ja mislim da danas to više i nije bitno, ali ja dijelim posao “web majstora” na tri dijela:

 1. dizajn: psd, UI, UX, UA itd. itd. - dakle nikakvo kodiranje, samo crtanje
  zatim imamo jednog
 2. front end developera: HTML/CSS/JavaScript/AJAX - dakle kodiranje i “obrada korisničkog sučelja” kodom sve one fancy schmency stvarčice koje korisnik vidi na stranici su dio Front end developera
  i na kraju imamo jednog
 3. back end developera: PHP/C#/ROR/Python/Perl itd. itd.: Dakle sve ono što treba napraviti i isprogramirati, a korisnik ne vidi direktno na stranici koju posjećuje, komuniciranje s bazom, priprema podataka za ispis i dohvaćanje, spremanje podataka u bazu, itd. itd. you get the point.

Iz ovoga gornjeg proizlazi da jedan front end developer mora znati kako će pripremljene podatke na serveru dohvatiti AJAXom i njih prikazati na sučelju, ali ne mora znati kako su ti podaci pripremljeni za njega na back end strani. Bitno mu je samo da zna da će sa pozivom na funkciju npr. GetSubscribers() dobiti sve pretplatnike na nešto. I to je sve. Naravno ovo vrijedi ako radiš u nekoj firmi, a ako radiš kao freelancer, all in one, onda za tebe te granice ionako nisu bitne jer sve moraš sam izvesti.

Najveći je problem što se danas kada gledaš oglase na nekoj od stranica kada upišeš pojam HTML/CSS za taj oglas veže i dizajn, a kada upišeš PHP za taj oglas se veže i HTML CSS. Ni sami poslodavci više nisu sigurni šta traže i šta očekuju od zaposlenika. Jedan dio krivnje snose i sami posloprimci i freelanceri jer nisu u samom startu jasno odvojili ono što rade i ono što jesu, te ono što spada u opis njihovog radnog mjesta nego su po defaultu sjeli za komp i štrikali od dizajna do back enda.

My 2 cents.

Mene sam zanima gdje budu uskoro spadali dizajneri sa obzirom da kodirat neznaju, a zbog resposive web designa neznam koliko ce nekom bit isplativo radit 25 layouta u photoshopu i sl… naravno adaptive je tu za sada neko privremene rjesenje… samo kak je krenulo… jos malo pa bumo surfali i na vratima od hladnjaka …


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact