HD Raid 5 zamjena

Pozdrav. U PCu je vise HDova koji su povezani u Raid 5. I sada trebam jednog zamijeniti sa novim. Kako to napraviti, da li ima neka posebna procedura?

Ništa posebno.
Izvadi van neispravan disk, stavi novi i uključi kantu. Treba određeno vrijeme da se novi disk rebuilda tako da će ti kanta raditi nešto sporije dok to ne odradi.

Vjerojatno znaš da zamjenski disk ne smije biti manjeg kapaciteta od neispravnog…

Ok, hvala. Znam da, mislim da ce biti identican. Znaci nista drugo ne treba podesavati dodatno? BIOS i slicno?

Koliko znam (samo teoretski) to je to. Samo izvadis pokvareni i ubacis novi.

1 Like

Ne, ništa čačkačti. Zamjeni disk i vozi miško…

1 Like

Prije nego krenes sa vadjenjem diska, potrazi na sajtu proizvodjaca RAID kontrolera kako se sta radi. Cisto da ne bude poslije “gdje je moja knjiga” situacija.
Mnogi proizvodjaci imaju svoje alate za upravljanje RAID kontrolerom online. Kod HP-a je to hpacucli alat i prilicno je dobra stvar!

Kod mene nije islo avtomatski. Kad sam stavio novi prijavio se kao “spare”. A rebuild je poceo tek onda kad sam ga promenio u “hot spare” … (ali ima raid controler puno godina na broju :stuck_out_tongue: )

E da, a kako saznati koji je HD neispravan?

:slight_smile: Da li na HDD ima neka svjetlosna signalazicija? Crvena LED dioda ili nesto tako?
Kako si uopste shvatio da je HDD neispravan?

Pretpostavljam da se na računalu vrti program koji ti može dati informacije o stanju RAID polja. Program detektira (na temelju monitoring informacija svakog diska) na kojem kanalu je disk neispravan, a ti moraš samo po žicama utvrditi koji je to fizički disk.
Znam, imaš ih malo više i vjerujem da ti je lagana frkica. Tako je i meni bilo kada je vrisno disk u QNAP-u - lagani hladni znoj, a ruka drhti…

Jesi li rijesio?


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Profit Monkey