Hoću imati kakvih problema sa carinom?

Ovo nema veze sa izradom weba, ali u opisu boarda piše “i ostalim stvarima gdje se igra po pravilima i zakonima naše države.” a ovo spada definitivno ovdje.

Prije sam naručivao stvari online (ali svaki puta je bilo DO 200kn u totalu) i nikada nisam nikakvih problema imao sa carinom. Zanima me što ako napravim narudžbu na nekom online shopu u vrijednosti od više stotina kuna, recimo 500-600?

Hoću imati kakvih problema sa carinom? Ako da, kakvih?

Problema nećeš imati osim ako ne naručuješ stvari zabranjene zakonom ili one koje podliježu posebnoj regulativi.

Carinu ćeš morati platiti (osim za informatičku opremu) kao i PDV. Nažalost sama carina se ne ponaša konzistentno tako da ćeš nekad platiti carinu i PDV, nekad nećeo, ovisno o tome u kojem se gradu (carinskom uredu) nalaziš, na koju se nogu ustao službenik taj dan i slično.

Službeni je limit na koji se ne plaća carina i PDV za stvari koje stižu poštom oko 160 kuna, što uključuje i troškove dostave.

Ako ti iz gornjeg nije možda jasno, PDV se plaća na cjelokupnu sumu - koja uključuje i troškove poštarine.

Carina se ne plaća za puno stvari, ali i kada se plaća nije toliko velika. PDV je šaka u trbuh.

Da li bi mi bilo onda pametnije da naručujem u “dijelovima”? Konkretnije, radi se o nekoj odjeći curi za rođendan idući mjesec, pa ima par stvari po 20ak eura (dostava besplatna) pa onda pretpostavljam da bi mi bilo pametnije naručiti svaku posebno a ne sve odjednom u istom paketu kada je već dostava besplatna?

Iz mojeg iskustva u Zagrebu nisu nikad naplatili carinu i PDV za odjeću, dok u Rijeci jesu i to svaki put.

Evo da podijelim svoje iskustvo iz BIH. Naplate ti 10 % carine na robu, onda PDV 17%, onda ti OCARINE SHIPPING sa 10% i jos na njega naplate PDV 17%, naplate i neke taxe, postarine lokalne, skladistenje ponekad o.O U principu, ako si narucio nesto sto vrijedio 100 KM carine ce biti 70 KM. Alternativa ti je da kazes “dear John, would you please write that those ray ban sunglasses cost 20 $ and that they are gift” :smiley:

Evo naručio sam odjeće u iznosu ukupno oko 50ak eura u 3 puta a ne sve zajedno u paketu (tenisice, majicu i hlače) pa ako želite javim vam za nekih 10ak dana kako sam prošao.

Evo ga, stigli su svi paketi odvojeno i ni na šta nisam platio poštarinu (svaki paket je koštao do 300kn doduše).

Zanima me kakva je procedura sa mobitelima? Konkretnije, našao sam iPhone 4 za nekih 250 dolara na ebayu pa bih si kupio, a kod nas on košta preko 2500kn pa me zanima da me da li se to carini, i koliko (pretpostavljam da je riječ o postotcima)?

Ne znam koliko ima veze, ali meni je za ovu Novu godinu stigao Amazon Kindle bez carine, PDV-a i ostalih naknada.
Naplaćena je samo cijena uređaja + poštarina unaprijed plaćena Amazonu. Dostavna služba je bila DHL.

[color=“White”].[/color]

[quote=“toniperic”]Zanima me kakva je procedura sa mobitelima? [/quote]Zamoliš da ga rastave i dijelove pošalju zasebno? :smiley:

Super da je fora s odvojenim slanjem prošla. Tnx for the tip.

[quote=“mile”]Ne znam koliko ima veze, ali meni je za ovu Novu godinu stigao Amazon Kindle bez carine, PDV-a i ostalih naknada.
Naplaćena je samo cijena uređaja + poštarina unaprijed plaćena Amazonu. Dostavna služba je bila DHL.

[color=“White”].[/color][/quote]

Izgleda da rade kak im se sprdne :smiley:
Meni su uredno naplatili ovako: cijena uredjaja + amazon shipment -> pa carina na to sve (slao sam mail i zalio se al mos se slikat evidentno). Nejasno mi je koja budala vidi da je cijena XXX a shipment XX pa naplati carinu na oboje. Ugl - neugodno iskustvo, platio sam sve da ih se rijesim na kraju.

I onda jos nekih 300+ kn za sve njihovo. Carina + dostava. Ugl - kindle me izasao duplo.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja