Hr domene u EU

Evo pitanje, ova informacija još nije došla u Sloveniju. Sada, kad je i Hrvatska u EU bi trebalo da se može i hrvatske domene kupiti na prostom trgu, bez svih ovih ograničenja. Dali se zna, kada če biti ova promjena?
Hvala!

mislim da ne još… barem nisam čuo

Ne postoji odredba EK da se nacionalne domene moraju dati u slobodnu prodaju.
Da postoji takva odredba, .hr domene bi bile u slobodnoj prodaji bez ograničenja odmah od 1.7.
Uostalom, ima još zemalja članica EU koje ne prodaju nacionalne domene strancima.

Da, ne postoji odredba, ali postoji generalno pravilo, da jest tree trade na istim pravilima za vse. To za mene znači, da bi isto kot domena trebalo imati istih pravila. Da, znam da ima iznimke, ali domene nisu iznimka, ali?

Što znači da postoji generalno pravilo? RH smatra domene limitiranim resursom i ograničava njihovu upotrebu relativno visokim cijenama, tj. želi imati uređeni domenski prostor (o-tom-po-tom koliko jest “uređen”). Pravo na njihovu registraciju ima svatko s prebivalištem u RH ili tko se bavi nekim poslom ovdje. A tzv. domene niže razine (.com.hr) su slobodne za registraciju svima, pa i onima koji ne prebivaju ovdje…

U drugim EU članicama je ovako:

.bg - “Must be in Bulgaria or have a representative there”

.cy - “Limited to Cyprus residents and registered companies/organizations”

.fi - “Limited to companies and organizations registered in Finland and Finnish nationals”

.ie - “All applicants applying for a .ie domain name who are not situated in the 32 counties of Ireland, must demonstrate a real and substantive connection with Ireland (with the exception of those applying by means of Community Trademark).”

.de - “Must have administrative contact resident in Germany”

.sk - “Must be Slovak citizen or company registered in Slovakia.”

Domene .com.hr su u slobodnoj prodaji svima, tako da je u Hrvatskoj prodaja domena liberalnija nego u nekim EU članicama.

tako je