HR paušalni obrti poslovanje

Ako je vjerovati natpisima većine HR portala u posljednje vrijeme postoji podosta obrta paušalaca koji zapravo rade samo za jednu firmu i tako vješto izbjegavaju, kako oni tako i poslodavac za kojega zaista rade, plaćanje većih davanja državi.

Kreću izmjene paušalne porezne politike koje će sankcionirati i mozebitno zabraniti djelatnosti koje su nama webmajstorima bliske.

Moj slučaj;
Obrtnik paušalac
Pun želje i elana raditi i ostati u HR
Imam samo primanja od Adsensea

Sada bih na temelju ovoga trebao plaćati kazne ili tražiti da me Google zaposli jer samo na njima surađujem ili zatvoriti obrt te primati novce na crno ili gibati van?! Za ovo smo se borili! Priput hura!

Kakvi su vaši slučaji, razmišljanja, znam da vas sigurno puno ima ovaj problem, a vrlo vjerojatno da tu ima i dosta vas koji su ovo i zakuhali.

Ti ne bi trebao biti u prekršaju jer koristiš usluge od drugih na kojima zarađuješ.

Na adsense gledam kao preprodaju.

Pitaj ministarstvo koje.:smile::smile::smile:

Glavna djelatnost obrta mi je web programiranje, plaćanja od strane samo jedne firme i eto me… jedan od onih koji naizgled iskorištavaju paušal.

Mislim da je problem samo u slučaju da radiš u toj firmi na njihovoj opremi i slično. To je bilo iskorištavanje paušalnog oporezivanja, jer su ljudi dobivali “otkaz”, osnivali paušalni i primali plaću preko njega i za sebe plaćali onaj minimalac od 1200kn za zdravstveno mirovinsko, a normalno nastavili raditi na istom radnom mjestu.

Radna skupina kaže kaže da paušalne obrte treba vratiti izvornim načelima i povlastice da plaćaju manje poreze omogućiti samo tradicijskim i proizvodnim obrtima. Njihov broj se ne povećava. U tradicijske obrte ubrajaju se cvjećari, bravari, dimnjačari, užari, medari,… a u proizvodne alatničari, licitari, filigranski majstori, drvotokari…

Dakle, nema budućnosti za IT u paušalu.

Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/vijesti/pausalci-ostaju-ali-ne-kao-zamjena-za-radni-odnos-1345970 - m.vecernji.hr

Ovo je samo prijedlog. Isto tako kazna ide poslodavcu koji izbjegava plaćanje poreza ne tebi. Ne trebaš se brinuti, neće automatski svakog kažnjavati bez da pogledaju o čemu je riječ, a druga stvar mislim da im ovi zakon neće proći, ali živi bili pa vidjeli.

Edit: koliko sam razumio ovo vrijedi samo za domaće tvrtke, ne ako radiš za inozemne tvrtke.

Kakva panika se digla oko toga, kao da ce sutra zabranit obrt za cijeli IT. Jedino tko se mora brinuti su informaticari koji rade samo za 1 klijenta iz Hrvatske, pogotovo ako rade u prostoru tog “klijenta” tj. poslodavca. A to su se trebali brinut i prije ove hajke jer je to oduvijek bilo zabranjeno. Znaci ti si siguran posto primas pare izvana.

2 Likes

Država je troma kada treba napraviti nešto korisno, a vrlo ažurna kada puni blagajnu.
Moj je dojam da je Monika u pravu - rad u prostoru HR tvrtke je sporan.

1 Like

Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja