HRT petplata

Da li plaćate? Da li mislite i dalje plaćat? Da li ste dobili ovrhu ako niste plaćali?

Već dugo mi je pun k HRT-a, ali danas mi je totalno prekipilo. Dinamo igra u Ligi prvaka, a nacionalna tv to ne prenosi. Nebitno jel Dinamo, Hajduk, Slaven, Rijeka, Osijek ili neki drugi hrv klub, i kakva je kvaliteta nogometa, bitno je da je sramota da HTV to nije prenosio, niti neće utorkom.

Program je svakim danom sve gori i gori. Prije 10 godina je pretplata bila duplo jeftinija, ali se moglo gledat sve bitnije sportske događaje. Danas je pretplata duplo skuplja, a eventualno prenose bacanje jebenog koplja!

na RTS-u Šurda upoznao buduću suprugu!

Samo u Bosni sva tri javna servisa prenose tekme, sa 3 različita komentatora :smiley:

U svim razvijenim zemljama u europi te utakmice su na kabelskim televizijama, tako je sad i kod nas i nema potrebe plakati i buniti se nešto za tim kad to mora biti tako jer ovi ponude više para.
Mislim da maxtv nije preskup, 60-70 kn nije puno a osim ovih utakmica dobije se i još puno više. Dok je bio samo HTV prenosio bi samo jednu utakmicu lige prvaka što bi znaćilo da ove godine možemo gledati samo dinamo a ovako na maxtvu ima 3-4 utakmice odjednom mislim. Isto je i sa HNLom, umjesto da svaki vikend gledamo dinamo ili hajduk sada za 70 kn mjesečno možeš gledati pola utakmica svakog kola.

Ne. Ne. Ne.

Imamo više nacionalnih televizija. Zašto napadaš baš javnu televiziju na kojoj ne bi ni trebalo biti nogometa, a ne komercijalne koje bi to trebale prenositi?

E da ga jebeš, nemam pojma koliko je to “duplo jeftinije”.

Prije 10 godina je i gorivo bilo 4 kune. Ako je tv pretplata poskupila samo duplo onda ne prati trend ostalih poskupljenja.

Heh, devedesetih sam mogao za 50 kuna napuniti Fiću regularom.
Jutros sam benzin platio 488 kuna.

Točno, ali ne znači da je uvijek i dobro ono što je u Europi ili u razvijenim zemljama svijeta.

Jasno mi je da je Arena ili šta su već dali više para i zato su dobili prava, ali mi se ne sviđa što ne mogu gledat tekmu, a imam cca 150 programa i cca 15 isključivo sportskih. Ne znam koliko je MaxTv mjesečno, ali imam ugovor kod drugih i ne znam niti da li mogu imat oba odjednom.

Mislim da bi HTV za cijenu pretplate MORAO prenositi barem hrvatske klubove u europskim natjecanjima. Mislim na nogomet, jer je realno to najpopularniji sport u Hrvatskoj. Na toj televiziji ja stvarno nemam što gledati. Idiotarije tipa zborovi, zvijezde pjevaju, plešu, skaču i tko zna šta još ne rade me ne zanimaju. Gledam samo reprize Mućki, reprize Milićevih putovanja, nekad Dnevnik i nogomet svakih par mjeseci kad se udostoje prenosit repku.

Dobar je ovaj HRT3, pogotovo emisija “Iz jezične riznice”. Tomislav Ladan rastura, a i voditeljica je odlična. Nepravedno je što moramo plaćati “državnu televiziju” jer bismo na isti način mogli plaćati i “državnu mesnicu” onda.

O tome smo već raspravljali.
HRT nije državna televizija. Državnim televizijama se u načelu ne plaća pretplata.
Pretplata se plaća zato da televizija ne bude državna nego javna.
Pretplata se plaća zato da na TV bude manje nogometa i manje popularnih emisija i da bude više emisija koje malo koga zanimaju.

I osim HRT-a i OiV-a, iz pretplate se financiraju još 21 televizijska i 147 radijska postaja, Fond za pluralizam, HAVC, HDS, HUZIP i ZAPRAF.

ja sam gledao tekmu na sky calcio HD kanalu uživo, čak je bila i uvodna emisija prije tekme , bio je gost zvone boban :slight_smile:
u svakom slučaju HD je fakat predobro za pratiti sport.
a dali plaćam preplatu ? da, nažalost plaćam…
max tv nemam i niti ga neću imati…
najbolja kombinacija je linux sat.reciver + cs :smiley:

[quote=“Ariosto”]Dobar je ovaj HRT3, pogotovo emisija “Iz jezične riznice”. Tomislav Ladan rastura, a i voditeljica je odlična.[/quote]Samo što je Tomislav Ladan umro prije više godina. Znači, reprize. :smiley:

[quote=“mitok”]Točno, ali ne znači da je uvijek i dobro ono što je u Europi ili u razvijenim zemljama svijeta.[/quote]Što ti je gambo rekao za javnu televiziju. To je jednostavno porez za izradu programa koji je u interesu javnosti, ali nije komercijalno isplativ.

Ovo je tipična pogreška koju rade građani, ali i bistriji pojedinci na HRT-u: potpuno je neispravno promišljati o HRT-u kao komercijalnoj televiziji, tj. pitati se zašto za “pretplatu” ne dobivamo “atraktivniji program”. Postoje dva razloga zašto je to tako:

  1. Mi smo kapitalistička država. To znači da potražnju građana zadovoljava ponuda tih istih građana - kroz privatno poduzetništvo i slobodno tržište. Kada god nešto u toj ponudi ne valja, građani se pitaju gdje je država zakazala misleći pri tome da država nije osigurala dovoljnu ili dovoljno kvalitetnu ponudu. Kao da živimo u socijalizmu s planskom ekonomijom! Upravo suprotno je točno! Država je ugušila slobodno tržište tako što je išla konkurirati privatnoj inicijativi sa svojim neiscrpnim poreznim “kapitalom” za čije neefikasno trošenje direktori tih poduzeća zapravo nikome ne odgovaraju - to je doslovno isto kao da pijani slon stane na gladnog miša. Potpuno su pravu privatne TV kuće koje traže da se HRT-u ukine pravo na reklamiranje i novac osigurava isključivo i jedino iz poreza. Slično treba razmišljati i o drugim stvarima u kojima se država svojim poduzećima ide gurati u inače slobodno tržište (npr. osiguranje? banke? - ako vam je to “sumnjivo”, zamislite da država osnuje telekomunikacijskog operatera u 100 % državnom vlasništvu, s neograničenim sredstvima iz državnog proračuna i neograničenom neodgovornošću uprave da stvara gubitke).

  2. Jednom kada je HRT izbačen s tržišta, jednom kada se HRT prestane promatrati kao u konkurenciji s privatnim kućama, tj. privatnim kapitalom i inicijativom, jednom kada HRT prestane gušiti druge igrače tako što će “injektirati” naš porezni novac u slobodno tržište, onda HRT može raditi nešto posve drugo. HRT može raditi program posve neovisan o tržišnim realnostima i zadovoljiti one kulturne, znanstvene, društvene, političke i ine programske potrebe koje nisu komercijalno isplative.

Da li bi na HRT-u trebalo biti prijenosa nogometa, pošto “plaćamo pretplatu”? Pa, tko god se to pita, neka još 5 puta pročita gornje dvije točke… nogometni prijenos je izuzetno profitabilan i komercijalno isplativ program. Nema privatnika, kapitaliste koji ga ne bi htio prenositi jer je to zlatna koka. Da li onda treba HRT ulupati novac koji nije zaradio da bi plaćao vlasniku prava basnoslovne svote i konkurirao privatnicima, te im tako oduzeo mogućnost da zarade i razvijaju svoje TV kuće i programe? Ili treba taj novac trošiti na nešto što jest od javnog interesa, ali čega se niti jedan privatnik neće taknuti jer nije profitabilno?

Znači, nije pitanje treba li HRT prenositi nogomet, već samo i jedino žele li građani javnu televiziju ili bi radije odustali i poslali i to k vragu, kao što su poslali sve drugo?

Druga je stvar (i politička stvar) što je HRT javna kuća u punom smislu te riječi - bordel političkih opcija, komercijalno-interesnih opcija, kojeg vode salonski intelektualci na vrhu, a anti-intelektualci u potrošnji. U tome smislu je on javna kuća kao “naša kuća” - dobro prikazuje razinu našeg društva, tj. koliko je nama građanima stalo do vlastitog društva, a koliko smo voljni tu brigu prepustiti prvome koji naiđe (tj. isprostituirati i društvo kao i politiku).

Stvari kojima je nemoguce izbjeci: U nekim zemljama porezi i smrt. U RH smrt i HRT pretplata.

Imam neki feeling da ce HRT biti jedna od najvecih afera u RH. Da ce tu biti najvece milijunske pronevjere. Jer toliko novca se slilo tamo tokom svih ovih godina, a tako malo se dobilo natrag.

Na sljedecim izborima glasam za one koji kazu da ce privatizirati HRT. Nek lijepo odu u privatnike i nek ne naplacuju pretplatu.Kakav god program imali, gori od ovog nemoze bit.

Aha. Dakle na komercijalnoj TV, ne na javnoj.

Ne znam kako ljudi ne mogu shvatiti da se pretplata plaća zato da javna televizija može emitirati program koji je većini gledatelja nezanimljiv? Iliti “komercijalno neisplativ”.
U postojećem sustavu pretplate puno toga nije u redu, ali u svim europskim zemljama je općeprihvaćeno da se pretplata plaća (postoje različiti modeli ubiranja pretplate) zato da javna televizija umjesto utakmica Lige prvaka može prenositi županijsko prvenstvo osnovnih škola u preskakivanju užeta.

BTW HRT-ovci se vole hvaliti da su najgledanija javna televizija u Europi. Iako, istina, taj podatak više govori o nekvaliteti komercijalnih televizija.

Gambo ja se s tobom slazem i da prenose takve neke dogadjaje iz hrvatske i samo da je to na TVeu i dalje bi placao HRT jer onda znam sto placam. A sad mi imamo Javno Komercijjalnu televiziju koja prenosi kroz dan stare serije, glupe filmove i sapunice, a na vecer na prvom jos kakva takva emisija dokumentarac tu i tamo, dok na drugom gluposti.

Ja zagovaram sustav javne televizije koja se financira od građana naplatom pretplate.
Ali uvijek napominjem kako u postojećem sustavu koji je na snazi kod nas, puno toga nije u redu.

Zaključak sa ‘HTV3 jedini opravdava pretplatu. Ne ovakav kakav je sada - nego puno bolji. A to se može napraviti!’ - mJutarnji

Ako HTV želi prikazivati utakmice Lige prvaka, isprekidane reklamama - neka ukinu pretplatu.
Ali kome ćemo onda plaćati da nam prenosi županijsko prvenstvo osnovnih škola u preskakivanju užeta?

Kad sam nedavno bio u Švedskoj, prva dva programa javne televizije, ne smiju uopće imati reklame. Jedino što mogu reklamirati i vrtiti su najave za emisije u njihovoj produkciji, i najave programa.
Tako jedan dan upalim TV kad tamo neki seoski vašar koji live odrađuju, što je najbolje nisam prebacio program, već me čak zanimalo što se događa na drugom kraju zemlje.

Isto tako je i kod nas nedavno bilo sa jadranskim igrama i prijenosom live s mora, što me je ugodno iznenadilo, s obzirom da je u isto vrijeme bio neki veći sportski događaj (zaboravio sam sad što točno).
Po meni bi bilo najbolje ukinuti skroz reklame na HTV-u, ali zato povećati udio od pretplate koji njima ide. Tim bi se poboljšao program na ostalim nacionalnim kanalima, i naravno još bi povećao njihov broj istih, pa kvalitetniji nek opstane.

[quote=“dadaas”]Imam neki feeling da ce HRT biti jedna od najvecih afera u RH. Da ce tu biti najvece milijunske pronevjere. Jer toliko novca se slilo tamo tokom svih ovih godina, a tako malo se dobilo natrag.

Na sljedecim izborima glasam za one koji kazu da ce privatizirati HRT. Nek lijepo odu u privatnike i nek ne naplacuju pretplatu.Kakav god program imali, gori od ovog nemoze bit.[/quote]Nemoj. Bilo bi šteta da prodaš naš zajednički javni interes zbog osvete kriminalcima (to je kao da odrežeš sebi prst zato što ti je lopov opljačkao kuću) ili zbog toga što većina građana ne želi gledati istu vrstu programa kao i ti (jer da želi, privatne TV-kuće bi ga emitirale).

Umjesto toga glasaj za one koji će zabraniti HRT-u da emitira reklame i bavi se gomilanjem profita. Ili glasaj za one koji će tražiti da se HRT financira iz javno objavljenih donacija građana.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja