HRT pristojba

Jel van pun ku…fer hrt-a i njihove pristojbe? Meni je i nikad ih ne gledan. Zoven nekidan službu pretplate i kažen in da su hdzov servis i da in ne želin davati moju lovu. Odgovaraju da su oni europskog ranga i nisu ničji servis (malo sutra), a nemogu se osloboditi pretplate jer iman oči i bubrige. Pitan, a da bacin TV prijamnik? Odgovor - imaš komp i moraš plaćati. Pa ja neznan dokle će ovo? Šta se tu da napraviti?

Mogu ti reci da mi je pun q ovih pristojbi samo ih salju j sve da im j… evo sad otvaram postu i 5 kuverti samo njihove nek ideu zate gdje vec

a sto je najgore nikad ne gledam niti koristim radio u autu nego bacim cd i slusam

Ja nisam platio, evo, ima nekih 3-4-5 godina :slight_smile:

Ni ne dolaze mi racuni za HRT

I baš se osjećam dobro !

Možda jednog dana smanje pristojbe kad odpuste ljude. Al to će biti vrlo teško jer je HRT čista “obiteljska firma” i neće biti lako odpustiti kčer ili sina.

Guglanjen naiđoh na ovo:

[quote=“Gigolo”]Guglanjen naiđoh na ovo:


[/quote]Za početak, googleanjem nađi je li se što u zakonodavstvu promijenilo od 2008. kada je taj članak napisan.

Taj članak je bio bezvezan i još 2008. a pravilan prikaz temelja kojim si dužan plaćati pretplatu, te slijedom toga i prikaz načina na koji si mogao složiti okolnosti da više nisi dužan plaćati pretplatu možeš pogledati u diskusiji na ovom forumu, posebno od posta #33.

Međutim i ovdje je bitno pogledati datum diskusije.

Od prosinca 2010. je na snazi novi zakon o HRT-u gdje je osnova za plaćanje pretplate značajno izmijenjena. Naime, osnova za plaćanje više nije samo vlasništvo, već i posjedovanje. Ovdje je link na objašnjenje nove zakonske regulacije:

http://www.iusinfo.hr/DailyContent/Topical.aspx?id=8603

Da ne bi plaćao pretplatu, trebao bi tvrditi da nisi vlasnik niti jednog, ta da u svome posjedu (iako je vlasnik netko drugi) nemaš niti jedan uređaj koji omogućuje prijam radijskog ili audioviuzalnog programa. Pa niti računalo i priključak na internet, jer HRT emitira svoj program i putem web-streama. Pa niti mobitel s radiom. Ili auto s istim. Ništa od toga. Niti u posudbi.

Naravno, ovi drugi su ti koji moraju dokazati suprotno, ali to i nije tako teško, ovisno kako bi sudovi prihvaćali svjedočanstvo njihovih inspektora. (Već su, po nekim novinskim izvještajima, prakticirali davati izjave da su čuli iz stubišta, kroz vrata stanova, zvuk HRT-ovog TV-programa ili sl.)

Ovdje napominjem da kada čitam baš zakon, nalazim vrlo upitnim da bi računalo s pristupom na internet bilo prijemnik po slovu zakona, ali sam čitao da su s HRT-a davali izjave koje idu u tom smjeru tumačenja. Stoga bi trebalo pričekati da HRT nekoga pričepi po toj osnovi, pa vidjeti za koju će se praksu zauzeti Vrhovni sud.

Tsereg lip post. Kad je zakonodavstvo u pitanju uvik se obraćan bivšoj ženi sutkinji. A ima zanimljivost o njoj i listu koji sam gore linkao:
http://pollitika.com/tag/maja-supe
Ta maja Šupe je jedno vrime bila Maja Bergam.

Hajde, ako ćeš je pitati, ispipaj njeno mišljenje o toj gluposti da je računalo s kojim mogu gledati video-materijale objavljene na internetu samim time i prijemnik u smislu čl. 34 Zakona o HRT-u (uz pod-pojašnjenje da HRT na svoje internetske stranice stavlja emisije, a ima i live stream programa).

Pitati ću je, ali je neću kontaktirati samo zbog toga. Kad se vidimo zbog nečeg konkretnijeg valjda ću se sititi ovoga.

O pristojbi kod iznajmljivača apartmana koji imaju prijamnik.

To ti je tako, idete u Europu a tamo je jos i gore.
Mene je baba pitala kad sam ovdje htio odjaviti tv imam li radio u autu…

Ma da, ali pretpostavljam barem da u Europi ljudi imaju toliko da mogu servisirati svoje poreze. Kod nas smo poput pijanaca - zakoni se donose kao da imamo trostruki standard, a kako nemamo, onda se jednostavno ne provode, što nas nagrize točno po pola, jer oni koji se mogu nategnuti toliko da žive po slovu zakona pucaju po šavovima kada vide za koliko se pretežu zbog onih koji se ne mogu dovljno nategnuti ili se možda ne žele nategnuti.

Samo ilustrativno - nitko nije ponudi Davoru da plaća pola pretplate, pa da ja plaćam 10 kuna manju pretplatu. Bolje je da Davor prestane plaćati, a u slijedećem obračunskom razdoblju ja plaćam 10 kuna veću pretplatu.

I tako sve.

Pa samo na ovom zakonu apsurdima nema kraja - ne znam koliko, oko barem pola prihoda države dolazi od malih poduzeća. A istovremeno takva mala poduzeća moraju plaćati HRT-pristojbu za svaki prijemnik. To znači, za svaki auto, za svako računalo u firmi??? I što se onda desi? Nitko ne plaća, dok se ne nekome u HRT-u ne digne neka stvar i ne ode i ne poglobi par njih. Koji onda puknu po šavovima i proklinju ovu državu.

Umjesto da svaka firma plaća 10 kn za svaki dodatni prijemnik, a da inspektori lijepo jednom godišnje naprave masovnu akciju. Ili da prodavači automobila automatski uvode radio-aparate u registar.

Mi se nadamo da će se to nekom nuždom regulirati ulaskom u Europu.

[quote=“tsereg”]

Mi se nadamo da će se to nekom nuždom regulirati ulaskom u Europu.[/quote]

hehe nuzdom, da i to jedino ako neko povuce vodu na sve to :slight_smile:

Dali je i u Europi odredjeno da se mora placat TV pretplata bez obzira na sve?

U skoro svim europskim zemljama postoje javne televizije i, pošto ih država ne smije financirati (odnosno ne bi smjela, inače ne bi bila javna nego državna televizija), svi moraju plaćati Television licence

Hmm javna ali drzavna. Joj koje je to sranje i kako je to sve samo ne pravo na izbor.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja