Hrvatska ipak ima smrtnu kaznu (za sve koji se ne bore protiv toga)

Ponukan ovom temom odlučio sam potražiti savjet za sebe i možda nekome otvoriti oći

http://www.webmajstori.net/forum/tema/37062-Otvaranje-obrta-Birokracija-i-kako-Hrvatska-potiče-mlade-poduzetnike

Pri otvaranju obrta 2007 došao sam na liječnički pregled sa još jednom kolegicom koja je otvarala Obrt i bez ikakvog dokumenta dobio potvrdu. Taj dan zakasnili samo u medicinu rada i zaputili se u drugu udaljenu 35km kada smo stigli shvatio sam da sam u žurbi ostavio novčanik doma i nisam imao vremena vračati se, smišljao sam što napraviti već sam nazvao roditelje zamolio ih da nađu novčanik i budu u pripravnosti da odu na poštu faksirati dokumente dok saznam broj faksa. Dolazimo, i na redu smo bez čekanja, čudno. Nema veze još bolje, poziva nas starija doktorica koja je sjedila za kompjuterom. I tada slijedi nešto što nisam mogao povjerovati da postoji i to mi je trebao biti znak da odustanem od tog ludog pothvata. Ali nije.

[quote=""]Doktorica: Zašto ste došli?
Ja: (Objašnjavam kako smo došli napraviti potvrde jer smo zakasnili u bliži dom zdravlja)
Doktorica: Obadvoje trebate potvrde, svatko za sebe?
Ja i kolegica u glas: Da!
Doktorica(odmjeri nas): Izgledate mi zdravo, Posjedujete li vozačku?
Ja i kolegica u glas zbunjeno: Da!
Doktorica: (Otvara obrazac na računalu i pita me): Za koju djelatnost trebate, ime oca, JMBG
…[/quote]

Nikakav dokument ništa nije tražila, nikakav pregled nije napravila… Mi smo dvoje skužili o čemu se radi i da nam neće trebati ništa više od 20 minuta i 220 kn za glavi. Nismo se bunili jer je bar nešto išlo brzo… u ovoj truloj državi.

Kasnije od mogućih 80.000 kn odobreno mi je 2.500 kn poticaja. Opet jedna Velika bruka obzirom da je jedan dio te odluke otvaranja obrta bio baziran na toj činjenici. Poticaj za kupnju nekih stvari za start obrta koje je prezentirao jedan državni službenik, kojem sam u tom trenutku vjerovao također me uvjerio da je to dobar korak za mene. Kupio sam laserski printer za posao još sam dodao 1000 kn na poticaj. Jer sam tehničke struke i završio web design mogao sam registrirati čitavu lepezu djelatnosti. Između ostalog promocija i reklama za što mi je trebao laser.

Napokon radim, sam zarađujem kruh. U međuvremenu oženio se dobijem kćer, nema sretnijeg čovjeka od mene. Bio sam ono pravo sretan sa svime mislim si krenulo me u životu… skromno smo živjeli ali imali smo dovoljno.

Dižem kredit kako bi proširio posao, samo u banci traže potvrdu iz porezne da nisam ništa dužan. Dobijem potvrdu, dobijem kredit 16.000 kn, uložim sav novac u alat, strojeve itd… za nepunih mjesec dana stiže dug iz porezne 20.000 kn. Opa saznam da je to bio zbroj davanja prema poreznoj izračunat za prošlu godinu ali pošto je sada osmi mjesec zbrajaju sve od prvog i to je oko 20.000

Skužim da je bila moja pogreška u obračunu i na savjet voditelja porezne predam novo izvješće i neka nastavim raditi to bi trebalo biti u redu. Međutim nije u redu nikako da mi obračunaju novo stanje, odlazim tamo on mi odgovori kako to ne ide tako brzo. Neka radim i dalje. U to vrijeme je moj stari koji se dobro razumije u pravne stvari završio u bolnici na nekoliko mjeseci tako da je ovaj mene mazao kao malu budalu. (opet ja vjerujem voditelju porezne koji mi gura nož u vrat i polako klima.)
Zovu me iz banke da moraju blokirati moj račun jer su dobili ovrhu iz porezne… Nešto ne štima i odlazim malo ljut kod istog voditelja porezne sa papirima o ovrsi i lik mi kaže (blagim sa smiješkom) prošao ti je rok za žalbu po članku Nr.xx. Suzdržavao sam se do maksimuma da ne napravim eksces.
Sljedeće moje pitanje njemu je Kako da zatvorim obrt? Naravno on kaže tamo gdje sam ga i otvorio.

Opet odlazim tamo gdje sam krivo savjetovan o poticajima, dobijem informaciju da obrt ne mogu zatvoriti da prvo zatvorim račun u banci. Opet LAŽ! Izgubio sam dane obilazeći banke i pokušati ih uvjeriti da trebam zatvoriti račune, odgovor je Vrati dug za poreznu i kredit od jednom i zatvorit ćemo ti račun. Nemam tolike novce i zapošljavam se u velikoj firmi u kojoj je satnica 9 sati uz dodatnih 3 i pol sati vožnje svaki dan i vračam dugove, heh nešto se mora u fušu radim još neke poslove da bi preživjeli kojih je sve manje. mjesečna kamata na dug mi je veća nego uspijevam vratiti. Nakon što se u firmi širi vijest da su izgubili velik posao i da nama koji smo na ugovore neće dati nove.

Odem se prijaviti na burzu oni mi kažu: Ne možeš dobivati naknadu jer si automatski prijavljen na obrt i dužan si sam u to vrijeme plaćati doprinose i poreze. Skužim da mi se dug prema državi povećava za oko 4.000Kn/ mjesec kada sam nezaposlen, umjesto da dobijem neku naknadu sa burze.

Kako se moj stari dosta dugo oporavljao i nakon dolaska iz bolnice i počeo proučavati papire, aktualne zakone.
Shvatio je koliko je tu prljavih Laži i počeo obilaziti sve one prljave igrače i upozorio ih na činjenice i propuste koje su napravili u svojim prljavim lažima. Uplašili su se i zvali ministarstvo pisali kumili i u jednom danu zatvorili obrt u nazad dvije godine riješili svu papirologiju i izbrisali dvogodišnji dug koji se nagomilao na ukupnih 45.000 kuna.

Sada mi je ponovno ostalo oko 22.000kn duga za to nemam potkrijepljivih dokaza o prijevari sa tim da su kako sam prestao raditi u obrtu još neki računi bili plaćeni i to su si uzeli oko 8.000 kn

Zadnje sam kod državnog pravobranitelja poslao žalbu od nekoliko stranica središnjoj upravi.

Svaki pravni savjet je dobrodošao, to sve predugo traje.

Ovo mi tako poznato zvuči (nažalost). Gotovo identična priča samo što ja još nisam uspio zatvoriti, a dug i dalje “polako” raste.
Ali dobro, nemojmo dozvoliti da ovo obeshrabri mlade snage i da im ubije entuzijazam, po statistikama 10% opstaje u prve 2 godine, mi smo u onih 90.

Naravno da mi je jasno da do takvih situacija može doći i dolazi. Sve je to faktor ljudske pogreške. Ja otvaram obrt i on mi nije primarna djelatnost. Nakon nekog vremena svakako planiram preći u d.o.o. vrijeme će najbolje pokazati kada će se to desiti.

Ja nemam velike investicije za početak, do 10 000kn kredit mi nije nikada u životu pao na pamet, nadam se da ni neće. Tako da jedino što mogu ostati dužan proizlazi iz mog dohotka. Kroz neko vrijeme ću biti pametniji, prema iskustvu do sada, sve bi trebalo biti ok. Ako budem u plusu iti malo svaki mjesec, pored plaće koju imam biti ću sretan.

Pišem ovo jer si potaknut mojom temom i jer si preporučio da ne idem u to :slight_smile:

Odgovorit i ja ovdje iako sam počeo temu sa drugim problemima.

Junior svako dobro ti želim, ali ne otvaraj obrt nego d.o.o. i ne ako nemaš godinu dana u naprijed sigurno tržište. Nije sve faktor ljudske pogreške, a i da je možeš li biti siguran da si nepogrešiv? Da ne možeš dobiti otkaz u firmi i biti prepušten sam sebi i svom obrtu? Imaš li dobrog knjigovođu? Jesi li spreman na davanja državi za poreze za koje nikad nisi čuo(osim ako nisi duboko pravu i zakonima.) da postoje? Eto jer ako ne daj bože odeš u minus, jamac obrtu je vlasnik obrta i sva dugovanja prelaze na vlasnika dok firma ode u stečaj. Treba spremno ući u posao i pripremit se na sve moguće scenarije. Biti korak ispred.

Svako dobro i puno uspjeha poslu.

Preselio sam ostatak rasprave tamo gdje joj je i mjesto.

Možeš li dati malo više argumenata? O kakvim se porezima radi? Po kojoj osnovi se obračunavaju? Vjerojatno će pomoći mnogima da dobe kristalniju sliku problema.

A jel se uopće isplati pokrenuti obrt za djelatnost koja će mozda biti isplativa kada ste vi na kraju ostali u tolikom dugovanju…

U Hrvatskoj u biti moraš posao “uhodati” na crno a tek onda ga legalizirati kad za to imaš uvijete. Mislim da se to dobro zna ali zbog onih ili ovih razloga u to se ne dira, bolje neka stvari funkcioniraju kako jesu pa makar i loše radile.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja