Hrvatski webmasteri zanemaruju svjetske web standarde

Od 30 najposjećenijih hrvatskih internetskih stranica samo jedna zadovoljava standarde koje navodi da koristi, a čak 11 ih ima preko 200 grešaka u kodu

Zagreb, 31. kolovoz 2009. – Prema podacima istraživanja koje je proveo internetski servis za napredno pretraživanje hrvatskih domena WhoisHR (whois.com.hr), veliki broj domaćih web odredišta ne poštuje standarde koje preporučuje World Wide Web konzorcij (W3C). Spomenuta organizacija se bavi standardizacijom tehnologija koje se koriste na webu te kreira i održava standarde pod nazivom 'W3C preporuke (W3C Recommendations). Neki od najznačajnijih članova organizacije su: AOL, Adobe, Apple, IBM, Microsoft i Sun Microsystems.

Istraživanje servisa WhoisHR (whois.com.hr) napravljeno kako bi se provjerilo poštivanje ovih standarda u Hrvatskoj, a obrađeno je više od 55 tisuća hr i com.hr domena uz pomoć W3C Markup Validation Service softvera. Za obavljanje istraživanja bilo je potrebno nešto više od petnaest dana koliko je trebalo poslužitelju da uz pomoć spomenutog softvera analizira početnu stranicu svake domene. Valja napomenuti da je gotovo 25% domena obuhvaćenih istraživanjem bilo nedostupno u razdoblju testiranja.

Manje od 5% dostupnih domena u potpunosti je zadovoljavalo je (X)HTML specifikacije, a ručnim pregledavanjem tih domena utvrđeno je da se uglavnom radi o web stranicama tvrtki koje se bave izradom web stranica (i sličnim uslugama) te manjim stranicama koje tek nagovješćuju da će se na toj domeni nešto pojaviti.

Većina web stranica (90%) osvježenih barem jednom u posljednjih godinu dana koriste neki od XHTML standarda dok ostatak koristi uglavnom HTML 4.1 standarde. U ukupnoj statistici XHTML koristi 75% posto stranica, a HTML 4.0 i 4.1 nešto manje od 20% stranica.

Ispravnost HTML koda doprinosi ispravnom prikazivanju web stranica u svim internetskim preglednicima. Iako čak i
http://www.google.com
ne zadovoljava zadane HTML standarde njihovo poštivanje je poželjno i svjetska praksa sve više ukazuje na važnost ispravnog HTML koda.

Top 30 HR stranica - Broj grešaka u (X)HTML-u

 • 194
 • 21

http://www.24sata.hr

 • 18

http://www.forum.hr

 • 200

http://www.blog.hr

 • 242
 • 288

http://www.jutarnji.hr

 • 493
 • 97

http://www.vecernji.hr

 • 6
 • 161

http://www.croportal.net

 • 10

http://www.javno.hr

 • 271
 • 334

http://www.slobodnadalmacija.hr

 • 40
 • 262

http://www.cro-rss.com

 • 50
 • 241

http://www.auti.hr

 • 278
 • 14
 • 177
 • 9

http://www.karte.hr

 • 165
 • 603
 • 11

http://www.gloria.com.hr

 • 8

http://www.mojtv.hr

 • 71

O servisu WhoisHR
WhoisHR (whois.com.hr) je prvi servis za napredno pretraživanje HR domenskog prostora. Njegova posebnost leži u mogućnosti naprednog pretraživanja domena po parametrima poput: korisnika domene, adrese korisnika, datuma registracije domene, servera, name servera ili primjerice hosting tvrtke. Prvi je projekt takve vrste u Hrvatskoj i namijenjen je tvrtkama čije su glavne djelatnosti web hosting, prodaja domena, web design i web development, te svim ostalim korisnicima koji imaju potrebu za detaljnim tehničkim informacijama o hrvatskim domenama. WhoisHR pruža i uvid u kvalitetu usluga koje pružaju hosting tvrtke u Hrvatskoj pomoću top ljestvice hosting tvrtki koju kreiraju korisnici.
Projekt WhoisHR razvila je tvrtka Grejp.d.o.o. (
http://www.grejp.com
) specijalizirana za razvoj malih internetskih projekata.

Google, microsoft, yahoo, bing.com, facebook… mislim da pratimo standarde zapravo

Ne bi rekao da ih zanemaruju. Vidi se velik postotak XHTML stranica, a mislim da se bas zbog toga pojavljuje velik broj gresaka - HTML kod se jos uvijek pise na XHTML stranicama, XHTML se posluzuje kao “text/html” umjesto “application/xhtml+xml”, itd.

Ne znam zašto se oko toga podiže toliko prašine, kad se ionako radi o preporuci, a ne o standardu. :slight_smile:
Uostalom, propustite stranicu za provjeru kroz provjeru i - uživajte. :smiley:
Nije moja ideja, Zombix je bio brži.

Uredno se validira.

Čak i ona neka stranica koju je Zombix išao validirati se uredno validira na samoj sebi.

Pa naravno da se poslužuje kao text/html kada bi inače bilo kakva pogreška na web-u uzrokovala ne prikazivanje komletne stranica, a da ne spominjeno da bi IE prikazao XHTML kôd umjesto stranice.

Kolega i ja smo razvili nacional.hr, te iako nas je ovo istraživanje ugodno iznenadilo, ne znači nam previše niti smo na samim stranicama to isticali. Ja sam ionako mišljenja da bi sve stranice trebale biti takve.

Više se veselimo detaljnoj procjeni pristupačnosti koju bi trebali dobiti od jedne slijepe osobe uskoro, jer to je ono što korisnicima puno više znači od geek lamentacija na temu.

You missed the point. Nisam rekao da bi se tako trebalo raditi, nego da bi se validirao ispravan XHTML dokument potrebno ga je posluziti kao XHTML dokument. Doduse, ovisi i o validatoru koji se koristi, al ne bitno sad.

Pozdrav.

Ove lošiji imaju oko 300-500 grešaka.

http://www.zena.hr

 • 1284 lol pa to je duplo više od drugoplasiranog.

Ja stvarno ne vidim oko čega bi se trebala dizati prašina. Stvar se vrti oko posjetitelja, a nekako sumljam da je većinu uopće briga što su to web standardi.

Neznam možda propuštam nešto zbilja bitno ? :slight_smile:

[quote=“Mr.X.”]Neznam možda propuštam nešto zbilja bitno ? :)[/quote]Pa da. Propuštaš uočiti da standardi nemaju veze s posjetiteljima. Njih, kako si i sam rekao, nije briga za to, niti bi ih trebalo biti. Slično kao što ukućane stvarno nije briga za standarde o dimenzijama grlića žarulja, vojnike koji koračaju po mostu stvarno nije briga za standarde u legurama čelika, itd. Njih je samo briga da sve funkcionira.

Kad se uvede pravilo da kod mora biti ispravan i da će to imati neke veze s brojem posjetitelja, onda će bit ispravan, do tad mi je svejedno važno je jedino da funkcionira…

Potpisujem. :vipme:

Nije da sam ljubitelj ne poštivanja standarda, al to je jednostavno tako.

Funkcionira ti samo zato jer su browseri sposobni ispraviti pa i izrenderirati pogresan kod. Pouzdavanje u to da ce browser ispraviti pogreske je po meni kriv nacin razmisljanja, a i presmjesno mi je da ti treba pravilo da nesto pises ispravno (cemu kod onda uopce?!). :smiley:

U australiji je jedna osoba tuzila OI zbog loseg koda, jel… screenreader mu jednostavno nije mogao procitat stranicu jer je kod bio isto tak puno gresaka i neoptimiziran za invalide (i normalno dobio je parnicu).

Probajte bilo koji od ovih gore na listi proci sa screenreaderom kakvim koji koriste osobe sa ocnim ostecenjima ili potpuno slijepe, to je kaos zivi, niti sam nisam vjerovao dok nisam probao iz znatizelje…

Sa jedne strane, dobro zbori covjek gore, dok se ne uvede neki zakon o web stranicama oko validacije i accessbilitya nitko ne mari… a nit bude, a kad dodje… mislim da se ljudi nece bas lako prebacivat zbog cega je po meni nekak najbolje praksu validiranog koda i optimiziranog koda drilat od samog starta kada uletis u vode web-a, pa makar ti nikad ni zatrebalo jel…


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja