.htaccess pitanje - redirect subdomene koja ne postoji

Znači zanima me jel postoji način da se u .htaccess-u podesi redirect koji će ako subdomena kojoj je posjetitelj pokusao pristupiti ne postoji prebaciti posjetitelja na root domenu.

znaci posjetitelj pokusava otvoriti nesto.domena.com, buduci da ta poddomena nije kreirana posjetitelja htaccess redirecta na domena.com

mislis li bilo koja subdomena ili neka posebna?

za bilo koje;

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.example\.com$ [NC,OR]
RewriteRule ^(.*)$ http://example.com$1 [R=301]

pazi na tocku u rewritecond

Moras dodati wildcard u DNS zone ako već nisi. *.domena.com. bi trebala imati cname na domena.com.

Tek nakon toga možeš rewritati. Ali ako želiš da ti sve poddomene vode na root domenu onda ti je dovoljan samo wilcard dns zone.

Hvala obojici na savjetima,

ubacio sam u DNS zone *.domena.com i sada je situacija bolja :smiley: umjesto da se ponasa kao da sam upisao potpuno krivu domenu, sada me prebaci na test.domena.com/404.html

e sada kako da me preusmjeri na domena.com, umjesto tog 404 page-a? Jel trebam nesto u htaccess ubaciti ili?

Sa ovim kodom sto je tom971 dao, dobijem “This webpage has a redirect loop”

I još jedno pitanje vezano za DNS zone, jel moguce file u koji upisuje te podatke editirati preko ftp-a, dakle bez potrebe logiranja u cpanel. Kako se uopće zove file gdje to upisuje?

Ja ti mogu pomoći tek navečer. Sad sam u gužvi.

Uglavnom, ako si u dns dodao cname kao što sam ti rekao onda ti ne treba rewrite jer svaka poddomena pointa na domenu. Alternativno, možeš probati umjesto CNAME staviti A record, ali tom slučaju moraš pointati na IP adresu na koju pointa i root domena.

Nema problema, kad god stigneš pomoć je dobrodošla.

Pokušao sam i CNAME sa domenom i A record sa IP-om, ali u oba slucaja umjesto na root domenu napravi redirect na subdomena.domena.com/404.html

A što ne odradiš to da ti 404.html šalje na željenu putanju?

<meta http-equiv="REFRESH" content="0;url=http://www.domen.com">

[quote=“ivan.m”]Nema problema, kad god stigneš pomoć je dobrodošla.

Pokušao sam i CNAME sa domenom i A record sa IP-om, ali u oba slucaja umjesto na root domenu napravi redirect na subdomena.domena.com/404.html[/quote]

Možeš li cijeli .htaccess pejstati ovdje?

pokusaj samo sa .httaccesom, bez da diras dns, tj vrati kako je bilo prije. lako navecer promjenis kad nam junior to objasni.

Ovo sta je junior napisao za dns ne kuzim, bilo bi dobro da napise sta radi tocno taj postupak. Jer ne kuzim kakvu vezu ima dns zona sa mogucnoscu rewrite.
Hvala

Samo da ti napomenem da ti je bolje redirectati na 404 page nego na glavnu domenu, barem što se SEO tiče.

[quote=“tom971”]pokusaj samo sa .httaccesom, bez da diras dns, tj vrati kako je bilo prije. lako navecer promjenis kad nam junior to objasni.

Ovo sta je junior napisao za dns ne kuzim, bilo bi dobro da napise sta radi tocno taj postupak. Jer ne kuzim kakvu vezu ima dns zona sa mogucnoscu rewrite.
Hvala[/quote]

Poanta je u tome što request prema whatever.domain.com neće ni doći do tvog (pretpostavimo) apache servera ukoliko ne postoji dns zapis koji bi takav request znao proslijediti na odgovarajuće mjesto. Dakle, u tom slučaju neće ni doći do .htaccessa. Nisam siguran, ali moguće je da je kod nekih servera po defaultu postavljen wildcard koji requestove sa svih poddomena šalje na isti ip osim ako eksplicitno ne navedeš drugačije. Nešto tipa “Catch all”.

Uglavnom, nije tajna kako DNS funkcionira:


.

Ako šalješ request na poddomena.domena.com. resolvanje ide od vrha tj od “.”

Laički: dns će prvo provjeriti da li zna što raditi sa .com, nakon što ustanovi provjerit će da li zna kamo slati .domena.com, kad ustanovi da to zna, provjerit će da li zna kamo slati requestove prema poddomena.domena.com. Ako to ne zna vratit će nešto tipa “Cannot resolve poddomena.domena.com” ili “Destination host unreachable” ili sl.

Uglavnom, ima ovdje na forumu ljudi koji više znaju o tome.

Ono što sam ja htio reći je to da requestovi na takve poddomene neće doći do odredišta ako ne postoji dns record koji će to hendlati.

Postoji druga strana te priče. Ovo ima smisla samo ako routaš taj promet dalje, ako ti sve poddomene vode na isti content to naravno nema smisla.

U tom trenutku trebaš .htaccess

EDIT:

RewriteRule koji je tom971 napisao je u biti infinite loop i ne može raditi kao takav. On hvata sve requestove i šalje ih na adresu koja će opet biti uhvaćena i prosljeđena opet na adresu koja će biti uhvaćena itd.

Hvala za objasnjenje.

@ lxGuru - takav redirect ne mogu napraviti jer taj 404 page zapravo ne postoji na serveru, postoji onaj na domena.com/404.shtml, ali ovaj na poddomeni ne.

@Junior

u htaccess-u je trenutno samo ovo ErrorDocument 404 /

Znaci trebao bi sve 404 stranice redirectati na homepage, ali izgleda to ne radi jer server predpostavljam ocekuje htaccess sa takvim kodom u folderu od poddomene (koji zapravo ne postoji). Problem je u tome sto dns record na preusmjeri poddomenu na domenu, nego samo pokusa otvoriti 404.html page na poddomeni.


Možda će pomoći ako objasnim situaciju što točno radim, i zašto mi ovo treba. Znači imam više domena (čitaj preko 100) koje imaju hrpu starih backlinksa na razlicite stranice na toj domeni, ali i na razlicite poddomene. Cilj je automatski kreirati te stranice kako bi se na njih dodao neki sadrzaj, ili kako bi se redirectale na neke nove stranice da se prosljedi link juice. Problem je nastao kod poddomena, ima domena koje imaju hrpu linkova prema poddomenama, i rucno kreiranje svake pojedine poddomene ne dolazi u obzir jer ih je previse. Zato moram na neki nacin poddomene redirectati na domenu.

i ja imam isti problem


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja