I šta ćemo sad (AI, Guglov apdejt algoritma...)?

Zapravo AI content mi nikad nije ni rangirao za te sajtove, a ovo sto je palo je rucno radjen content. Tako da nema.

Ne znam, neke stvari prvi put cujem. Thanks!

as someone said … you cannot build a business on the sand…

5 Likeova

Jel ima negde opsirnije o ovome,izgleda da mi je pogodjen sajt.

Opširnije o čemu točno?

Video sam da se pise o AI i google search ali sam posle naisao na ovu temu i jasnije mi je.https://wmforum.geek.hr/t/najavljen-kraj-google-pretrazivanja-kakvo-smo-dosad-znali/67152/11

Hajd da krenem od jedan i dva:

Od ovog tvog posta do danas proslo 14 dana …elem objavih upravo sajt. Nikad brze, prije mi je trebalo po dva mjeseca samo da smislim strukturu. Bice nesto od mene.
Domena - expired. Nije nesto, DR samo 27, al to sam imala u zalihama pa da se ne baci…
Tema - kripto.
Clanaka - 33 (uglavnom prezvakavanje onog sto je bilo na staroj domeni da linkiovi budu relevantni i par info clanaka)
Social - postavila twitter prije par dana, ima 130 followera vec (kripto je k’o sekta)
Cilj - da nabacim nesto posjete pa da probam i ja guest postove

Uzela sam jos jednu domenu, DR 37, tu cu neki tech zadzaj…

3 Likeova

Ajmo malo on-topic:

1. Google je počeo gasiti AI overview za masu upita jer su skužili da su izbacili poluproizvod na tržište.
  2. Ovaj Google leak koji je izašao otkrio je neke stvari koje smo mi kao webmasteri znali već odavno, kao na primjer: sandbox postoji, puno je bitniji autoritet odnosno jakost stranice nego sadržaj, bitno je koliko i kako vas netko klikće sa Googlea itd.
  3. Google leak otkrio je i neke stvari za koje gotovo nitko nije znao, kao na primjer: postoji kategorija SmallPersonalSite što znači da ako ste mala stranica u očima Googlea rangiranje vam je otežano. Boost u rangiranju daje posjeta iz Google Chrome browsera dok iz drugih browsera ne (jako pokvareno i smradovski od strane Googlea). Također postoji i stavka productReview_demote (demote znači degradiranje) što znači ako radite product reviews Google vam može srušiti pozicije kad kod im se sprdne bez pravog razloga.
  4. Postoji nešto što se zove Twiddler a to znači da Google može u bilo kojem trenutku smanjiti ili povećati vidljivost neke web stranice ako im se tako sprdne.

Mislim da bi svi trebali pročitati (ako već niste) ovaj post na HouseFresh:

Ova web stranica je imala 15 zaposlenih, stvarno su kupili i detaljno testirali svaki pročišćivač i ovlaživač zraka, imaju original slike i Youtube videa, backlinkove sa businessinsider, nytimes, bbc, digg i sličnih vrlo jakih stranica. Radili su i ozbiljne studije tipa ove:

Ali, nakon Google March updatea otišao web u vražju mater:

Ja bih zbilja volio da mi netko tko se u SEO kuži bolje od mene objasni zašto se njima ovo desilo. Inače su njihov web analizirali mnogi i nitko nije mogao pronaći razlog. Jednostavno se Googleu tako sprdnulo, odnosno Google je mašina za pravljenje para i naravno da će favorizirati velike sajtove jer veliki sajtovi njima ostavljaju pare kroz Google Ads. Baš ih briga za jedan mali HouseFresh.

Identično se desilo i meni sa mojim amazon aff product review sajtom kao i još tisućama malih sajtova.
#justusebing

4 Likeova

kako je neko jednom mudro reko… u cannot make business on sand…
gugl voli oglasivace koji placaju i bilo je pitanje vremena kada ce preuzeti sav content da nemora djeliti s publisherima velikim il malim…organski promet je bila bajka koja je trajala dok je trajala tj dok nisu svi navuceni…
kome danas trebaju reviewi kad ti je indikativno 1000 korisnickih ocjena 4.8 na samom amazonu, aliju itd…
to je davno pocelo mic po mic su nestajali razni specijalizirani sajtovi i teme…
ne zaboravimo da je 90% prihoda gugl biznisa dolazilo od malih oglasivaca…
treba nac nacin da se postane profitabilan…

cekajte dok se pocne naplacivat gmail, maps i slicni servisi…

1 Like

Ovo očekujem vrlo skoro - para nikad dosta.

1 Like

Pazi da domene imaju barem 400+ referring domains, vidio sam neke sajtove s visokim DR, a samo par referring domains sa sitewide linkovima. Mozes dobre linkove skupiti besplatno s Wikipedije, Quore, Reddita, IMDb-a, foruma… time consuming je ali se isplati. Dobro je nabaciti nesto sadrzaja unatrag, jer jedno polovica linkova koji se prodaju nisu guest postovi nego link inserti u stare indexirane clanke. Iznenadio sam se koje velike firme ih kupuju, da ih sad ne imenujem, ali da, i najveci svjetski megabrendovi rade offsite SEO. Malo motivacije… jedan poznanik (zivi u Hrvatskoj) ima 500 blogova (eng) i mjesecno od prodaje linkova zaradi cca. milijun eura, s tim da prodaje i homepage linkove. Pali su mu dosta sajtovi ove godine ali ne koliko bi netko ocekivao s obzirom na to da na naslovnim stranicama ima po 50-ak prodanih banner linkova. Vidim da gradi nove sajtove, samo prosli mjesec je napravio desetak novih, takodjer expired domene ili napusteni sajtovi.

Bing je smece, guglam nesto na hrvatskom, a on mi izbaci nerelevantne engleske stranice. Gugl kakav god da je danas, algoritamski je i dalje miljama ispred Binga i ostalih. Uostalom Bing je integrirao AI jos prije Gugla, pa ne vidim poantu.

4 Likeova

@steelmaiden Po čemu si zaključio da je Bing smeće, po jednom upitu? Hahahahaha! Evo ja upravo ovog časa upisujem pojmove na hrvatskom u Google i nijednom nisam dobio nerelevantnu englesku stranicu.
Google je algoritamski postao obično sranje i sa zadnjim updateom je sam sebi pucao u nogu. U vrhu rezultata su Reddit, Quora i hrpa gluposti odnosno nekvalitetnog sadržaja - drugim riječima smeće.
Bing je integrirao AI na potpuno drugi način i korisnik mora kliknuti na Copilot da mu se pokaže AI dio za razliku od Googlea gdje se to silom nametalo.

1 Like

A što da ti kažem, good luck Che…

Nisam zaključio po jednom upitu, imam od Binga nezanemariv broj posjeta pa ga često otvorim i analiziram. Da ga Microsoft ne forsira preko Windowsa i Edgea, nebi imao niti 1% trzista, valjda postoji opravdan razlog zašto je to tako. Ako marketing nije problem, onda je vjerojatno do proizvoda, može se povući paralela s propalim IE-om.

1 Like

Kasnis :grin: Ovaj ima 50-tak reffering domains samo. Drugi mozda 1oo-tinjak. Nmea veze, bice jeftini guest postovi, rasprodaja…

Meni su uglavnom drazi link inserti nego guest postovi kad uzimam beklinkove… Poenta je raditi insert u clanak koji vec rangira… o tom sam pisala na onom topiku za link building

jesam li ovo dobro procitala ?!?! 1.000.000 mjesecno? Pisi sta ti je jos rekao, ocito covjek zna posao. Sve me zanima.

PS. Btw. za moj drugi sajt su se javili Authority Builders i ubacili sajt na njihovu listu. To se desilo isto prije 10-tak dana, ali od tog nece biti nista - prvo zasto sto mi se sajt sunovratio, drugo zato sto sam ja nabila cijenu (jer mi se s tog sajta i ne prodaju linkovi, nije napravljen u tu svrhu), a oni jos odvalili marzu.

Ulogovala sam se isti dan kao potencijalni kupac na Authority Builders, i stranice nisu transparentne kod njih, tako da je to donekle kupovina “macke u vreci”. Stekla sam utisak da ti treba DR i traffic da bi uspio prodati tamo guest post, a struktura beklinkova je manje bitna…

Uspjela sam iskopati svoju stranicu, traze za link $ 450

Mozes samo s Wikipedije nabaciti 20-ak referring domains jer svaki jezik je na svojoj (pod)domeni. No nebi bilo lose to platiti nekom (Fiverr, Upwork…) tko je vec aktivan tamo, da ti kasnije ne pobrisu linkove. Provuces kroz Ahrefs sajt od konkunrecije pa vidis odakle imaju linkove, pa napravis one koji su besplatni. Moze se tako skupiti na stotine snaznih referring domains. To je recimo tom sto sam ga spomenuo jedan od prvih koraka nakon sto kupi expired domenu/sajt - napraviti jos linkova koji su besplatni, ali on ima cijeli tim ljudi za to. Ali za sve to je potrebna priprema, tesko je kad se krece od nule. Npr. na IMDb ili bilo kojem forumu mozes kreirati profil i napraviti backlink ali to nece biti dobro ako taj profil ima samo 2-3 posta i bude ocito u koju svrhu je kreiran. Ili ce biti brisan od strane moderatora ili ce ga Gugl oznaciti kao spammy. Znaci trebalo bi imati aktivne profile na svim tim stranicama kako bi to imalo smisla… ili platiti nekom tko vec ima.

To je moja procjena jer znam koje su mu cijene, koje sve sajtove ima, pa nije bio problem prebrojati linkove. Nisam ga pitao kako na vecini domena uspije nabiti organic traffic, to jos pokusavam skuziti ali ima tim writera, link buildera, on samo trazi domene/sajtove, a ljude je obucio da mu rade sve ostalo. Vjerujem da si puno pomaze linkanjem izmedju svojih postojecih sajtova. Njegovi sajtovi nisu tajna, pa ti mogu poslati linkove na PM ako te zanima.

Ima puno tih platformi, treba se na sve prijaviti. Oni svi ti nece slati puno narudzbi, ali ce te preko njih pronaci drugi outreacheri koji ce te onda kontaktirati direktno.

4 Likeova

Možeš meni poslati linkove tih sajtova, baš me zanima :slight_smile: