Informatičar bez posla prosi

Što mislite je li ovo moguće: mobile.net.hr

Meni se čini da ovaj tip nešto folira. Kako je to moguće da netko s diplomom informatike i s diplomom ekonomije bude bez posla? Mogu razumjeti da nije uspio naći posao od 10 000 kn, ali da ne može naći nikakav posao? WTF?!

A čuj imam frenda isto informatičara (ing., cisco, microsoft) ima znanje i nekoliko godina staža i doma je već godinu dana. Uopče ga ne zovu na razgovore…takvo je vrijeme.

Tko zaista traži posao taj će ga i naći.

Pa zar ga moraju zvati na razgovor? Posla ima i na ovom forumu a da nema u “stvarnom” svijetu.

A da li on aktivno traži posao i da li je spreman raditi što uleti ili ćeka da zovu njega i to na neki dobar posao za masnu paru?
BTW, da li je tip u velikom gradu (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek) ili je u gradiću?

Vjerujem da je danas teško naći posao, ali nije nemoguće… Nisam imao ni punih 18 a već sam si znao naći posla i zaraditi nešto. Ista stvar i nakon završenog školovanja, posao sam našao za nepunih godinu dana (stalni posao).

Ključna stvar je TRAŽITI posao, a ne čekati da on nađe tebe…

Pravo rečeno.

Ja zbilja ne kužim takve ljude. On ima diplomu, i sad bi se svi trebali trgati za njega. Pa ti se moraš trgati za posao. U doba interneta, jako mi je teško zamisliti da netko sa IT diplomom može biti nezaposlen. Takvi su obično doma na račun roditelja, i jadikuju kako nemaju prilike, takvi niti ne žele nači posao.

Što se tiče ovog lika koji prosi, on je izgleda stvarno tražio posao i eto, dobar je način odabrao. Dakle samo treba željeti nači posao, posla ima i previše.

[quote=“Dr_Ante”]A da li on aktivno traži posao i da li je spreman raditi što uleti ili ćeka da zovu njega i to na neki dobar posao za masnu paru?
BTW, da li je tip u velikom gradu (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek) ili je u gradiću?[/quote]

A nemam pojma što radi doma nit me ne zanima. Kolko znam poslao je u cca godinu dana između 500 i 1000 molbi. Još sam mu dao veliku bazu firmi i kifla. Sad kolko znam ide za zaštitara ili čuvara…Dok prije 5 godina nalazio je posao u struci bez problema. Ja sam mu rekao da je to vjerojatno jer čelavi pa ga nitko ne želi :zub: šala

IT poslovi su malo specifični, diploma je tek na trećem mjestu, prva dva zauzimaju znanje, portfolio/radno iskustvo problem je naći 1. posao.
Svi bi htjeli radnika koji zna sve raditi a da ga što manje plate, a malo tko želi zaposliti nekoga na ‘praksu’

Teh. za telekomunikacije sam i u zadnje dvije godine su bila možda 2-3 radna mjesta - sve privatnici traže osobe za postavljanje privatni telefonskih linija. asterisk i sl. A gdje to naučiti? osim sam.

500-1000 molbi za posao je cista glupost. kak su izgledale te molbe, copy/paste? Pa za svakog poslodavca se moras pripremiti kad se prezentiras. Nije ni cudo da ga niko ne zove.
Druga stvar je jer covijek spreman svaki dan putovati 2 sata ili se cak preseliti ako to posao zahtjeva.
Cista informatika mu ne znaci previse ako mu soft skill ne stima. U IT biznisu mnogi misle da se samo sjedi u mracnoj sobici u podrumu, di te niko ne pita a ti samo kuckas po PC. Treaba znati prezentirati sta radis, treba znati sa teskim ljudima doci na kraj (ko i u drugim poslovima). Porebno je sto stvari, a najbitnije treba se znati dobro prodati…
Ko posjeduje CISCO certifilkate ima posao dok kazes keks i to dobro placen.
E sad mozda ne kod njga u mjestu ali 500 km dalje…

maestro
Ne bih se slozio sa tobom. Skola je na prvom mjestu jer ako nemas skolu nece ti niko dati ni priliku da pokazes ono sta znas. Naravno ne pricamo o rodjackom sustavu…
Da li odgovaras profilu koji se trazi je na drugom mjestu, zacudio bi se koliko poslodavaca trazi ne pre kvalificirane ljude nego one koje mogu “svijati” po svojim potrebama. Pitanje zeli li neko biti svijan i moze li to uopce. Flexibilnost se danas trazi.

Portfolio, mislis na dosadasnje poslove je na trecem mjestu

[quote=“mestro67”]
Teh. za telekomunikacije sam i u zadnje dvije godine su bila možda 2-3 radna mjesta - sve privatnici traže osobe za postavljanje privatni telefonskih linija. asterisk i sl. A gdje to naučiti? osim sam.[/quote]

Dok sam završio srednju (računarstvo), najviše me tada zanimalo rad u RTV-servisu. I zamolio sam jednoga servisera dali mogu kod njega raditi za đabe jer me prije svega zanima znanje, a pri tome ću mu pomagati. Čovjek me uzeo i dosta toga naučio i zaposlio me. Uletio mi drugi posao i tako više nikad nisam to radio. Danas znam popraviti svoju telku, a i uleti neki sa strane…
Hoću reći, pitaj tako nekoga dali možeš stažirati da te uvede u posao i onda je kasnije sve lakše, bitan je početak, a u današnje vrijeme teško naći poslodavca koji će platiti “početak”.

[quote=“Zgubijumf”]Dok sam završio srednju (računarstvo), najviše me tada zanimalo rad u RTV-servisu. I zamolio sam jednoga servisera dali mogu kod njega raditi za đabe jer me prije svega zanima znanje, a pri tome ću mu pomagati. Čovjek me uzeo i dosta toga naučio i zaposlio me. Uletio mi drugi posao i tako više nikad nisam to radio. Danas znam popraviti svoju telku, a i uleti neki sa strane…
Hoću reći, pitaj tako nekoga dali možeš stažirati da te uvede u posao i onda je kasnije sve lakše, bitan je početak, a u današnje vrijeme teško naći poslodavca koji će platiti “početak”.[/quote], a istovremeno se svi bune kada Vlada uvodi program od godine dana stažiranja za 1600 kuna.

[quote=“Zgubijumf”]Dok sam završio srednju (računarstvo), najviše me tada zanimalo rad u RTV-servisu. I zamolio sam jednoga servisera dali mogu kod njega raditi za đabe jer me prije svega zanima znanje, a pri tome ću mu pomagati. Čovjek me uzeo i dosta toga naučio i zaposlio me. Uletio mi drugi posao i tako više nikad nisam to radio. Danas znam popraviti svoju telku, a i uleti neki sa strane…
Hoću reći, pitaj tako nekoga dali možeš stažirati da te uvede u posao i onda je kasnije sve lakše, bitan je početak, a u današnje vrijeme teško naći poslodavca koji će platiti “početak”.[/quote]

Dok sam išao na praksu sa svojih 16-17 godina me je vlasnik gdje sam išao u servis za laptope/računala mogao ostaviti da sam odradim pola smjene, jer sam znao raditi na kasi,primati narudžbe razgovarati s kupcima i sve što se traži od jednog takvog informatičara.

I što sad vrijedi kada šaljem zamolbe kada nemam radnog iskustva upisanoga u radnu knjižicu - tako da svi koji imaju radnog iskustva su u prednosti ispred mene, bez obzira rade li oni taj posao bolje.

CC, Vlada poveća minimalac i onda uvede Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa - gdje NE MORAJU dati plaću samo taj bijedni iznos od 1600kn. - ok, bar nešto.

A sad se postavi u situaciju da ti roditelji ne plaćaju stan i hranu i daju ti za đeparac, da nemaš automobil, i imaš ženu i dijete.
A samo je karta od 200-1000kn za posao i bar jedno 600kn za obrok. Kako bi ti preživio godinu dana.

Auto ti nije zivotno bitan a i vlastiti stan ces kupiti/iznajmiti kad ga zaradis.
Zenis se i zasnivas obitelj valjda tek kad je mozes izdrzavati. Jebiga ne radis prvo djecu pa onda trazis posao?!
Znaci ostaje 1600 za djeparac i pripomoc u kucanstvu u kojem zivis. Godinu dana mora se izdrzati

[quote=“mestro67”]CC, Vlada poveća minimalac i onda uvede Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa - gdje NE MORAJU dati plaću samo taj bijedni iznos od 1600kn. - ok, bar nešto.

A sad se postavi u situaciju da ti roditelji ne plaćaju stan i hranu i daju ti za đeparac, da nemaš automobil, i imaš ženu i dijete.
A samo je karta od 200-1000kn za posao i bar jedno 600kn za obrok. Kako bi ti preživio godinu dana.[/quote]

Da, tako je. Bolje sjedit doma i neraditi ništa nego otići raditi za 1600 i steći radno iskustvo koje ćeš moći pokazati i drugdje, a ako baš budeš i dobar onda ostaneš i kod tog trenutnog poslodavca zaposle. Je u svakom slučaju je bolje ovo prvo.

Bio sam i ja u situaciji kad smo ja i žena s malim djetetom živjeli(u Zagrebu) na svojoj grbači, a samo je ona radila ili ja za plaće 2.5k kuna pa smo preživjeli. Sa se zna ja sam se sa 17 vratio iz Deutschlanda sam, stara i brat su ostali gore da ne misliš da trabunjam ja iz topline svog doma, pa smo preživjeli i školu završili i nismo bili kruha gladni. Tako da to što si ti tu napisao su puste isprike za one koji ne žele raditi.

[quote=“tom971”]Auto ti nije zivotno bitan a i vlastiti stan ces kupiti/iznajmiti kad ga zaradis.
Zenis se i zasnivas obitelj valjda tek kad je mozes izdrzavati. Jebiga ne radis prvo djecu pa onda trazis posao?!
Znaci ostaje 1600 za djeparac i pripomoc u kucanstvu u kojem zivis. Godinu dana mora se izdrzati[/quote]

Sve to stoji, iz bilo kojeg razloga nemaš svoje kuće, ne možeš živjeti s roditeljima i nemaš automobil.
Moraš iznajmiti stan i ići javnim prijevozom na posao.
Tu su ti troškovi veći od 200€/mjesečno

Isto tako ti nitko ne garantira posao nakon odrađene ‘prakse’

Vlada nedavno u Požeško-slavonskoj županiji zaposlila 101 radnika s HZZ-a na taj način, za 1600kn. Tko nije prihvatio posao izbrisan je 6mj. s burze isto tako tko se nije javio na natječaje, a pozvano je na stotine ljudi, vjerovatno se nisu svi javili i izbrisani su.
I sada će se hvaliti kako je smanjena nezaposlenost/ kako je manji broj prijavljenih na HZZ-o.
Bacanje prašine u oči.

@mestro67
I do sad je/si zivio sa roditeljima, pa mozes i godinu dalje.
Ni jedan posao ti nece biti udaljeniji od 2 sata od kuce, ici ces busom, biciklom, pjesice vlakom, dizat ces se u 5 i dolaziti u 7 sati doma.
Niko u zivotu ne garantira nis, samo je smrt sigurna.
Zivot je zaj…n al nismo kurve da nas da je…t.
Zato ako nisi bolestan nema prepreke.

[quote=“CreatifCode”]Da, tako je. Bolje sjedit doma i neraditi ništa nego otići raditi za 1600 i steći radno iskustvo koje ćeš moći pokazati i drugdje, a ako baš budeš i dobar onda ostaneš i kod tog trenutnog poslodavca zaposle. Je u svakom slučaju je bolje ovo prvo.

Bio sam i ja u situaciji kad smo ja i žena s malim djetetom živjeli(u Zagrebu) na svojoj grbači, a samo je ona radila ili ja za plaće 2.5k kuna pa smo preživjeli. Sa se zna ja sam se sa 17 vratio iz Deutschlanda sam, stara i brat su ostali gore da ne misliš da trabunjam ja iz topline svog doma, pa smo preživjeli i školu završili i nismo bili kruha gladni. Tako da to što si ti tu napisao su puste isprike za one koji ne žele raditi.[/quote]

Nisam to rekao i ne mislim tako.
Nekima je jednostavno bolje raditi na baušteli za 2.5k na crno nego za 1.6k.

Imao si 1k više.
A da te pitam, jesi mogao što postići u životu da dulje živiš tako?

[quote=“tom971”]@mestro67
I do sad je/si zivio sa roditeljima, pa mozes i godinu dalje.
Ni jedan posao ti nece biti udaljeniji od 2 sata od kuce, ici ces busom, biciklom, pjesice vlakom, dizat ces se u 5 i dolaziti u 7 sati doma.
Niko u zivotu ne garantira nis, samo je smrt sigurna.
Zivot je zaj…n al nismo kurve da nas da je…t.
Zato ako nisi bolestan nema prepreke.[/quote]

To ti pokušavam objasniti, da nemaju svi bogate roditelje i neke izvore prihoda koji će potrajati godinu dana i tako će se nekako preživjeti.

Uostalom, i ja čekam nekakav odgovor za 1600kn, meni nije problem to prihvatiti jer bi radio od kuće, imam kuću i hranu, odnosno nemam nikakvih troškova, svi novci idu meni.

Ko nece da radi nadje izgovor.

Ja sam radio sve, od fizickih poslova do rada u kancelariji i nisam se zalio jer sam htio zaraditi i imao sam cilj.

Ne ali smo se borili da nam ne bude tako, pa smo se nakon 9 godina izborili za kredit da kupimo kuću i vratimo se u Slavoniju, a mogli smo sjediti i ne raditi i čekati da nam neko da neku lipu, kunu, marku i kukati kako nema posla, jebeš državu i tako dalje. Ali si promašio poantu, ne radi se tu o dulje raditi za 1600 kuna, nego o jednoj iznimnoj prilici za mlade ljude koji završe fakultet, za dobiti radno iskustvo i steći neka nova znanja itd. kako bi nakon tih godinu dana mogli ravnopravno konkurirati na tržištu rada i kako bi uspješno preskočili onu prepreku o potrebnom iskustvu.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja