Initial Coin Offering (ICO) - Generalna rasprava

Što je ico?

Za sve koji se po prvi puta upoznaju sa pojmom ICO-a, to je ekvivalent IPO (Initial Public Offering) odnosno inicijalna javna ponuda kojom korporacija na “standardnom” tržištu kapitala po prvi puta javno emitira svoje dionice puštajući tako investitore s javnog tržište u svoju vlasničku strukturu. Kod kompanija u “crypto” domeni ovaj proces se naziva ICO (Initial Coin Offering) te je postao način za dizanje kapitala i investicije u firme i projekte kao što je DECENT. Kod ICO-a radi se inicijalna distribucija coinova (tokena) prema potencijalnim investitorima, a kapital koji je prikupljen se alocira u daljnji razvoj, marketing, pravna pitanja i sve što zapravo definira određeni projekt. Neke od popularnih kriptovaluta koje su koristile ovaj model financiranja su Ethereum, Augur, Bitshares, NXT, Mastercoin, Factom.

Izvor: http://crobitcoin.com/decent-blockchain-distributor-sadrzaja-najavio-ico/

Korisne stranice:

https://www.icoalert.com/
https://www.icoalert.com/
https://www.smithandcrown.com/icos/

Dakle, jel netko od vas ulaže u ICO projekte, koji projekti vam se cine zanimljivi, na cemu ste digli veliku lovu, itd…?

Čitao sam da je ICO prema postojećim američkim zakonima ilegalan i da bi to moglo koštati ETHa i ekipu koja se bazira na ICO.

Caka je u tome da kada imas investitore, onda cijela struktura mora biti pravno postavljena sukladno zakonima…i velika je razlika spram coina koji nisu ICO.

No iako slova na papiru kazu da bi to trebalo biti ilegalno, postoje naravno mišljenja kako je to glupost i da nebi smjelo biti ilegalno…zivi bili pa vidjeli sto ce biti. Ali ja se nebi usudio drzati pare u ETHu, jer ako krenu ikakve sankcije…to bi se sigurno moglo opako odraziti na cijeni…

Mmmda, puno ICOa zabranjuje sudjelovanje amerima jer SEC moze gledat na tokene kao security, sto bi znacilo da firme koje ih izdaju moraju postovat postojece regulatorne zakone. Ovo je realan problem onim firmama koje su bazirane u SADu.

Ja sam ulozio u cetiri ICOa, iskljucivo u projekte za koje virujem da:

  1. rjesavaju konkretan postojeci problem
  2. imaju barem demo spreman, ako ne i MVP
  3. imaju kvalitetan team
  4. token kojeg izdaju ne sluzi samo skupljanju novaca, nego ima bitnu/centralnu ulogu u proizvodu
  5. ciljaju na razumnu kolicinu novaca, i imaju sustav koji inicijalno raspodjeljuje tokene na sto veci broj investitora

Ulaganje u ICOe je visoko rizicno ulaganje, puno vise nego u postojece crypto tokene/coinove. Ako bilo koji gornji uvjet nije zadovoljen, nema sanse da cu ga taknit.

Pogledajte npr. NEO https://coinmarketcap.com/currencies/neo/ kolko se njegova cijena digla u par mjeseci, ko je uskocio u taj vlak odlicno je zaradio :smiley: