Iskustva sa prelaskom na HTTPS

Na raznim temama se provlačilo, ali bilo bi dobro da se ima sve na jednom mestu.

Pa hajde ko je imao iskustva sa tim, bilo bi korisno i za ostale da napiše:

  1. Da li je primetio pad posete nakon prelaska sa http na https, u kom procentu, koliko je to trajalo i da li se poseta potpuno vratila i nakon kog perioda?

  2. Da li postoji neki bezbedan način da se izbegne taj pad posete?

  3. Da li ste primetili neki pomak na pretrazi tj bolje rangiranje i slično? Verovatno je rano za to i teže je uporediti ali ako imate neke zaključke, takodje je korisno.

  4. Šta se dešava sa svim sagradjenim backlinkovima ka sajtu u http obliku? Jel ste nijedan od tih linkova neće vrednovati kada se predje na https ili ipak hoće i kako?

Eto mislim da bi tema mogla biti korisna da se razmene razna iskustva.

Hvala unapred svima.

Ja sam nedavno prebacio par sajtova na https. Zasad nisam primijetio neki pad pozicija niti neko variranje. Ovo sam radio sa sajtovima koji nemaju neku veliku posjetu tako da ne mogu reci nista vezano za pad posjete. Prema svemu sto sam citao na stranim forumima ako je izveden pravilan redirect na https ama bas nista se ne dogadja sa backlinkovima.

1 Like
  1. Broj posjeta nije opao. Nisam siguran ni zašto bi trebao da opadne. http nece nestati ako dodaš i ssl sertfikat za https. Ako ne napraviš redirekciju sa http na https, obje verzije web sajta su pristupačne na webu, ali ostavljanje obje verzije web sajta nije preporučljivo.

  2. Neke stranice su se pomjerile na bolje za po 3 do 4 mjesta, neke ostale iste. Nisam siguran da li je ovo zbog prelaza na https, posto sam radio i neke druge oprimizacije.

  3. Ako dodaš redirekciju u .htaccess, sve linkovi sa http će automatski biti preusmjereni na https. Ako ti je web sajt prijavljen na Google search console (bivši webmasters tools), dodaj i https verzije web sajta i sitemaps. 301 redirekcija na https se prepručuje, pošto će Google vidjeti 2 websajta sa istim sadržajem ako to ne uradiš. Za Bing nije potrebno ništa mjenjati, pošto Bing vidi 301 redirekciju sa http na https i registruje to kao jedan web sajt. Nisam siguran zašto Google komplikuje i moraš im dati sve moguće verzije, http://, http://www, https:// i https://www.

  4. Izgubit češ sve socialne signale. Facebook Likes, shares, G+, Pinterst, Twitter itd… Imaju neke instrukcije kako da dodaš signale sa http na https webstranicu ali ja nisam uspio. Imaju i neki wordpress plugins koji to rade. Ja ih nisam koristio.

1 Like

Kod mene je primjecen pad posjeta sa Google, malo upsorena stranica kao i nekada zna izbaciti nekakve erore radi prevelike redirekcije.

1 Like
  1. Prvo mi je na par dana stranica nestala sa Googla tj sve pozicije su nestale i onda se pomalo vratilo al i dalje imam manje posjetitelja, za nekih 30% manje al cini mi se da se pocinje sad oporavljat jer su mi neke pozicije se dosta popravile (al opet to moze bit i zbog novih backlinkova)

  2. Koliko sam citala po netu o tom padu posjete, to bas na random nekog uhvati a nekom sve prođe dobro. Mislim da jednostano moras imat srece :smiley:

  3. Zadnjih tjedan, dva su mi se dosta popravile pozicije al opet to moze bit i jer sam nekoliko novih kvalitetnih linkova dobila.

  4. Svi linkovi i dalje vrijede. U WMT su mi se na https verziji pojavili svi backlinkovi a pod http verzijom su svi nestali.

Koji socijalni signali? Pretpostavljam da se to odnosi na brojač koliko je članaka shareano, osobno mi je to nebitno, što još ima?