Ispis teksta na željenoj poziciji

Pozdrav,

Znate li možda način da se iz php-a ispisuje tekstualni sadržaj unutar nekog html elementa, odnosno na točno željenoj poziciji. Inače sam to radio apsolutno pozicioniranom css klasom, ali me zanima da li se to može izbjeći i riješiti na neki drugi način. Konkretno: imam validaciju input polja u formi. Ako se desi greška kod unosa, želim da se poruka ispiše točno pokraj input polja na kome se dogodila greška, a ne na dnu stranice.

Pa možeš definirati za svako polje unosa neku dodatnu varijablu, i kad se dogodi greška znaš di i ovisno o tome ćeš određenoj varijabli dati vrijednost ( tj. napisati da je greška ) i ispiše se tamo di i treba :smiley: , nez za neki drugi način bi trebalo malo više mozganja :P.

recimo u index.php stavis:

Ja se zovem <?php echo "dpolo" ?>

ok…nadam se da mislite na ovako nešto:

Varijabla se pozove prije nego je definirana.Vrtim se u krug na razno-razne načine i uvijek dobijem istu grešku - varijabla $error nije definirana. Sigurno se radi o nekoj gluposti ali se ne mogu sjetiti kako bih to izveo. Molim vas za pomoć, mislim da primjer dovoljno dobro pokazuje o čemu se radi i što želim postići. Dakle kako ispisati varijablu na željenoj poziciji na prikazani način ???

Stavi PHP na početak file a nemoj varijablu nazvati error već prema elementu za koji se error ispisuje.
Najbolje da ti error bude array.

Stavi joj na početku praznu vrijednost tj. definiraj ju, npr. $error=’’ ili NULL ali hmm onda moraš to staviti prije nego se generira greška jer bi po tome greška bila poništena, al probaj stavit tako, a ako nejde stavi ovaj php kod za provjeru na mjesto di ti je sada “<?php echo $error; ?>” i stavi još jedan if nema greške $error = ‘’. Poigraj se malo sa time jer ti je rješenje negdje oko ovoga što sam ti rekao, time da ako sam skužiš bit će efikasnije :slight_smile:

Da moj primjer nije baš najbolji izbaciti će mu notice i još će se break biti napravljen.
Bolje ovako:

[quote=“gorrc”]Da moj primjer nije baš najbolji izbaciti će mu notice i još će se break biti napravljen.
Bolje ovako:

To je to!

@Dragon: Odmah sam to pokušavao. Samo sam se vrtio u krug a rezultati uvijek isti. Ovo je dobitna kombinacija.

@gorcc: Stvar radi super. Ali zašto array? Misliš zbog slučaja da imam validaciju više input polja? …pa da bude sve u istoj varijabli?

Baš me zanima da li se susrećete često s ovakvim stvarima i kako ih rješavate? Kada pogledam sad ovaj kod, možda apsolutno pozicioniranje i nije toliko loše :D. Čini mi se da se stvari nepotrebno kompliciraju pogotovo u smislu preglednosti koda. Npr. logičnije je da php i validacija ide ispod forme. No dobro, ja bih sad i ovce i novce :smiley:

Da imati ćeš samo jednu varijablu i za više polja.
Druga stvar možeš i jednostavno napraviti provjeru dali error postoji na jednom mjestu.

isto tako možeš i sve greške napisati iznad forme ako ti to bolje odgovara.

[quote=“gorrc”]Da imati ćeš samo jednu varijablu i za više polja.
Druga stvar možeš i jednostavno napraviti provjeru dali error postoji na jednom mjestu.

isto tako možeš i sve greške napisati iznad forme ako ti to bolje odgovara.

E svaka čast, super fora. Znači to bi onda ovako nekako izgledalo:

Samo ako izpisujem pomoću foreach svi errori bi se prikazivali na jednom mjestu, a ne pokraj pojedinog polja.

Zato mislim da mi je ovo opcija da dobijem što sam zamislio:
Umjesto:

dodam u html:

Nadam se da je to ok opcija. U tom slučaju bih mogao koristiti i varijable umjesto polja. Gore u kodu: <span class="syntaxdefault"></span><span class="syntaxkeyword">if(!empty(</span><span class="syntaxdefault">$errors</span><span class="syntaxkeyword">))&nbsp;</span><span class="syntaxdefault"></span> sam zamijenio sa <span class="syntaxdefault"></span><span class="syntaxkeyword">if(isset(</span><span class="syntaxdefault">$errors</span><span class="syntaxkeyword">))&nbsp;&nbsp;</span><span class="syntaxdefault"></span> Valjda to dođe na isto. Uglavnom…super je ova ideja s poljem za koristiti kod validacije, ne bih se toga inače sjetio. Samo ovo je eto specifična situacija, ali je svejedno dobro znati.Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo! Hvala!

Pripazi kod isset() i empty() jer isset provjera dali je varijabla postavljena i nije null a empty dali je prazna tako da to nije isto.

Ako želiš pored svakog polja ispisati pogrešku, onda bi ti bilo zgodno napraviti funkciju za to koja će sav posao odraditi (i provjeru i ispis).

Nešto poput

I onda ako imaš recimo sljedeću formu:
[HTML]

[/HTML]

Možeš funkciju pozvati na način

i ukoliko ima greška sa imenom, ispisat će grešku “Ime je obavezno!”. Isto vrijedi i za prezime i za email.

[quote=“toniperic”]Ako želiš pored svakog polja ispisati pogrešku, onda bi ti bilo zgodno napraviti funkciju za to koja će sav posao odraditi (i provjeru i ispis).

Nešto poput

I onda ako imaš recimo sljedeću formu:
[HTML]

[/HTML]

Možeš funkciju pozvati na način

i ukoliko ima greška sa imenom, ispisat će grešku “Ime je obavezno!”. Isto vrijedi i za prezime i za email.[/quote]

E da, bravo, super ideja. Za sada mi još nije upalilo dobiti rezultat na ovakav način. Sram me priznati - ali ipak moram malo bolje i detaljnije proučiti funkcije. Pogotovo njihovo korištenje u konkretnim i specifičnim situacijama. Inače logika je odlična, baš ću se poigrati s ovim. Hvala!

Nema na čemu. Ako zapneš još gdje, slobodno se javi.

Inače, primjer koji sam ti dao je vrlo banalan i ovo se može još više proširiti i bolje složiti.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja