Isplata love - pitanje

Bok,

interesira me sljedeće , dali sam dužan platiti porez ako se primi novac putem Western uniona ?
bez obzira bilo to od neke treće osobe ili Google-a.

Te me zanima ako novac sa Paypala prebacim na Payoneer karticu i kasnije novac podignem na bankomatu,
dali sam i u tom slučaju dužan platiti porez ? s obzirom da transkakcije neidu uopće kroz banku.

Cash out your commissions

Hvala !

Rekao bih da na svaki prihod, bez obzira odakle, moraš platiti porez, osim ukoliko u zakonu ne piše suprotno.

Dakle umjesto da u zakonu tražiš da li je gdje napisano da se porez mora platiti u tvojoj situaciji, gledaj da li je napisano da se ne mora.

Kada ne bi morao platiti porez zato što si novac primio preko Western Uniona, onda bismo svi plaće primali preko Western Uniona.

Gledaj, porez moraš platiti na svaki svoj prihod. Osnova za porez je činjenica da si zaradio neki novac. A ne to kako si zaradio novac, preko čega si ga primio, u kojoj je banci stajao i sl.

Čak i ako imaš osnovu za oslobođenje poreza (opet nema veze s mehanizmom kojim si došao do novaca), opet prihod moraš prijaviti, samo što rezultat obračuna na kraju ispadne manji ili čak 0.

Jedino ne moraš platiti porez na novac koji je stečen kaznenim djelom. Taj novac se oduzima.

da, znam da se svaki prihod treba prijavit ali mene zanima dali naša porezna uprava kontrolira kolko tko dobiva putem npr… Western uniona ili npr… Payoneer kartice ? ako nemaju uvid u to, kako onda može netko znati iz porenze da sam ja dobio tolko i tolko love ?
koliko znam jedino banke jednom godišnje dostavlju sve podatke za transakcije unutar naših banaka.

[quote=“chief_wolfinjo”]da, znam da se svaki prihod treba prijavit ali mene zanima dali naďż˝a porezna uprava kontrolira kolko tko dobiva putem npr… Western uniona ili npr… Payoneer kartice ? ako nemaju uvid u to, kako onda moďż˝e netko znati iz porenze da sam ja dobio tolko i tolko love ?
koliko znam jedino banke jednom godi�nje dostavlju sve podatke za transakcije unutar na�ih banaka.[/quote]

 1. ne treba se prijavljivat prihod vec se treba prijaviti svaki primitak.prihod (materijala obveza) nastaje tek nakon sto se primitak prijavi a sve dok se to ne ucini isti je samo obicna “fizicka radnja”.
 2. kod WU isplate u posti ostavljas svoj OIB jer bez njega nema isplate.a cim je OIB tu je i mogucnost kontrole svih primitaka ostvarenih preko WU. za sada su jos uvijek “zasticeni” stedni ulozi ali primitak sredstava doznakom preko WU nije “stedni ulog”.
 3. pretpostavljam da iz PayPala napravis transfer na “on the fly” US bank account pa ti se onda ta sredstva loadaju na Payoneerovu MC. Taj primitak je definitvno nemoguce kontrolirati jer je “sluzbena vjera” na jednom Belizeu tajnost podataka.E sada,dali bi ga morao prijaviti.?Da.Jer je i to u naravi “primitak”.
  ALi nije moguca kontrola samo do onoga trenutka dok izmedju onoga koji ti je isplatio novac i americke administracije / koja jest obracunala porez/ i drzave u kojoj jesi ne postoji “data excange” / npr.Tax Treaty Ugovor izmedju USA i HR. Jer u tom slucaju ako “putuju podaci” obvezuje “podatak” a ne cinjeica primitka novca.Tako da se u tom slucaju bas nece isplatiti novac niti tim kanalom “skrivati”.
  Ali u tom slucaju ono sto su uzeli recimo Ameri po nekom ugovoru o sprecavanju dvostrukog oporezivanja se i u HR priznaje kao “uplata” prema odredbama Zakona o dohotku.
  Ako se radi o nekoj drugoj drzavi koja nema s Hr ugovor (npr Australija) Payonner se i dalje moze “bezkontrolirano” koristiti.Sve zavisi od toga dali onaj tko vrsi isplatu to u svojoj drzavi prijavljuje kao sredstva koja je isplatio nerezidentu a na koja je obracunao domicilni porez.Ako tvrtka isplatitelj u svojoj drzavi nije obracunala porez /kao strancu/ to se u svojoj domicilnoj drzavi nece niti prijaviti jer ne postji uporiste za prijavu.
  Ako je obracunala a ne postoji Ugovor o sprecavanju 2strukog oporezivanja prva drzava nece poslati podatak drugoj jer medjudrzavni ugovori io sprecavanju dvostrukog oporezivanja pretpostavljaju dvosmjernu komunikaciju i “reciprocitet”.
  Tako da ako medjudrzavni ugovor ne postoji nema niti legitimne “forme” za medjudrzavnu razmjenu podataka a koja bi ujedno i omogucavala obostranu kontrolu ostvarenih primitaka.