Isplativost internet caffea

Pozdravčići :slight_smile:
Već par dana se bavim idejom o otvaranju Internet caffea.Kako živim u malom turističkom mjestu, na dobroj lokaciji sa neiskorištenim poslovnim prostorom, to mi se samo po sebi postavilo kao dobra ideja.Zanima me dali netko od vas ima konkretnih iskustava vezano uz ovo?
Planirao sam kupiti jedno 6-7 polovnih računala (mogu se naći za 800tinjak kuna-P4 sa 256-512 RAMa i starijim LCD monitorima) koji bi služili samo za surfanje i standardne office radnje, uvesti ADSL spojen na WiFi router, printer, skener, par stolova za goste sa prijenosnim računalima, kave, sokove i tako te stvarčice…
Zanima me što vi mislite o ovoj ideji, te koliko bi vi bili spremni platiti za npr. sat vremena korištenja ovih usluga…
Hvala na pomoći :slight_smile:

Već je jedna slična tema nekad bila otvorena. Nisam siguran je li bio internetski kafić ili možda PC-igračnica, ali probaj potražiti, možda nađeš nešto.

Na forumu.hr, u pdf-u Pravo imaš otvorenu jednu temu o nekim frajerima koji su imali ili dobili internetski kafić, pa su ga zatvorili i svu opremu rasprodali. Odjednom im je došla policija s nalogom za pristup do nekih podataka - neki sumnjivac je navodno koristio kafić. Kako opisuju, imali su problema zbog toga, moguće i neke tužbe ili sl.

Čini se, ako je to istina, da bi svakako bilo dobro da se raspitaš o svojim zakonskim obvezama, a ne bi bilo na odmet uzeti firmu licenciranu za tehničku zaštitu da postavi video-nadzor, te osigurati i čuvanje tragova rada s računalom - ali do mjere koja ne izlazi van zakona. Tako da pokriješ svoju guzicu. Čitam u jučerašnjem Večernjaku da se naša policija ozbiljno sprema za značajnu promjenu u kriminalnom krajobrazu koji će nastupiti s ulaskom u EU (od lihvara koji već imaju spremnu ilegalnu lovu za pranje kroz legalna ulaganja, do pljačkaša i prodavača falsficirianog novca - posebno će i Dalmacija biti meta u turističkoj sezoni).

Ako si u prilici, dođi u Zagreb i obiđi više kafića da vidiš logiku i cijene. Ja sam koristio samo jednom onaj Vipov na Cvjetnom jer sam morao pogledati neku adresu na brzaka. Zgodno mi je bio to što sam mogao u aparat ubaciti kovanicu od dvije kune, tj. mogao sam platiti svega par minuta korištenja, jer toliko mi je i trebalo.

U glavnom, ako govorimo o strancima, morao bi im ponuditi nešto što ne mogu napraviti preko svog super-mobitela.

Tehnički, nisam siguran hoće li jedan ADSL biti dosta? Morao bi vidjeti maksimalnu nazivnu, ali i stvarnu brzinu koju možeš dobiti.

Investicijski, softver za kiosk će ti biti najveća stavka, pretpostavljam.

P.S.

Također, moje osobno mišljenje je da u internetskom kafiću nije “internetski” glavni, a kafić sporedni, već je kafić ono o čemu govorimo, a internetski je samo lajtmotiv. Nitko ne ide na surfanje, već popiti piće uz knjigu, a ovom slučaju popiti piće uz internet.

IMHO, business case ti mora pokrivati kafić i to je ono čime se moraš htjeti baviti. Internet je tu samo dodatna vrijednosti.

A po ljeti kafić mora imati terasu ili dobru klimatizaciju, sposobnu nositi se s računalima.

Ja mislim da ces vise uspjeha imati sa kaficem koji ima besplatni wlan.
Sve ovo sta ti spominje @tsageg, dok nabavis klimatizaciju, video nadzor i sve moguce dozvole mislim da ni u tri ljeta nebus vratio ulozeno.

danas u doba smartphone, prijenosnih računala…, jako teško da prođe.

@piper, po tvojem postu je bolje taj poslovni prostor ostaviti prazan i dalje. :zub:

Definitivno odustani od zamisli, ako je dobra lokacija otvorit kafić pa ponudi besplatan net, ne mora ni biti besplatan ali to ti nije dobara ide danas.
Uglavnom sve to izgleda lijepo u glavi, a u stvarnosti ispadne noćna mora.

Evo ti dobar biznis za takav prostor. Kupi 2-3 kreveta za masažu i honorarno zaposliš dvije zgodne maserke, možda i muškog i masirat. Još pogotovo ako je blizu plaže, nečeš pogriješiti vjeruj mi.
Danas svaka čuča ima internet na mobu, a ti dok izvadiš sve potrebne dozvole, proći će ljeto. A za masažu otvoriš obrt, ubaciš krevete i masiraš :smiley:

Pa danas više manje svaki kafić ima otvoreni wireless, a internet je stvarno dostupan svuda, dtako da mi to baš i ne liči na ideju, najbolje otvoriti birtiju i gotovo, to uvijek ide, pogotovo ako je neko turističko mjesto u pitanju

Ovo s masažom mi se čini kao dobra ideja, i in.

Ili naprosto napravi dobru klimu, ubaci nešto fotelja i kauča i par onih aparata na kovanice za kavu, pića i sl. Mjesto za hlađenje usred ljeta. Uz dobru toplinsku izolaciju i grijanje usred zime.

Ljudi, hvala na odgovorima!
Kada sam pisao post, zaboravio sam napomenuti jednu važnu stvar…
Naime, ovo bih otvarao u BiH, u jedinom gradu na moru Neum-u…
Stvar je u tome da mi obitelj dolje ima poslovni prostor koji zjapi prazan, pa je šteta to ne iskorisiti…
Računala mogu nabaviti za 800tinjak kuna po komadu (polovna), ADSL (6MBita) je već uveden, stolovi već imaju, kao i aparat za kavu i hladnjak…
Da, većina turista ima neke smartphoneove ili laptope, ali to baš i nije profil turista koji ljetuju dolje…
Naime, dolje ima dosta ekskurzija iz Bosne, te dosta dijasporaca kao i nešto stranih gostiju.
Svima treba mjesto gdje mogu na brzinu otići provjeriti mail, poslati slike, djeca na Facebook…
Kako su tamo zakoni blago rečeno “loši”, nebih morao puno brinuti o tome…
To bi bilo to…
Još jednom hvala svima na odgovorima!

S obzirom da je prostor tvoj, ne košta te puno barem probati.
Ja ti mogu dati konkretan savjet vezano uz softver za vođenje toga -
http://www.truecafe.com
, neusporedivo povoljniji od konkurencije, izvrstan support, i isprobano radi odlično kod nas u PEEK&POKE.

Zanimljivi odgovori od, čini mi, se ljudi koji ne žive na moru…
Samo ti otvori, biti će stalno krcato, a ako nemaš infrastrukturu za uredan kafić, radije stavi automat za kavu.
Turisti dođu povirt internet, nazvat skypom i sl. bez obzira na ugostiteljsku ponudu, to mogu bilo gdje. Evenutalo pogledaj neke od operatera za jeftine telefonske pozive pa i to ubavci…
Jedino nisam upoznat koliko je Neum uopće turističko mjesto. Ako su pretežno BiH državljani, onda možda ipak nešto drugo otvori.

Sve ovisi o profilu turista i konkurenciji. Ako se radi o strancima, vjerojatno će ići ukoliko cijene budu povoljne. Npr da ljetujem u HR ne bi mi palo na pamet platiti korištenje interneta pošto imam na smartphone-u sve što mi treba…

Kad sam bio u Francuskoj bio sam spreman platiti neku razumnu cijenu za korištenje interneta, ali sam srećom naišao na besplatan wifi.

Ako možeš ostvariti ideju kroz neku povoljnu financijsku konstrukciju, mogao bi probati. Ljetujem doma pa nemam baš iskustvo kao turist, osim kada sam u inozemstvu službeno. Tada uvijek tražim net caffe iako imam internet na mobitelu. Surfanje u roamingu je bolesno skupo.

A kaj stvarno je na jadranu dolje teško naći otvoreni wireless? Meni to zvuči stvarno čudno jer u Vž-u imaš otvoren wireless na svakom koraku, gotovo u svakoj birtiji, pa čak i po okolnim selima isto svuda, tako da mi je to malo čudno…

Pod “otvorenim wirelessom” misliš na nezaštićeni privatni kućni LAN?

otvoreni wireless = hot spot + susjedov LAN :slight_smile:

Ne, mislim na kafiće koji imaju namjerno otvoren wireless, mislim na namjerno otvorene wirelesse namjenjene svima, a ako netko ima otvoren wireless, ja isto automatski smatram da nema ništa kontra da se neko na njega zakači, pa eto i ja imam doma otvoren wireless i nemam ništa protiv da se netko zakači.

Za Uskrs sam bio u Istri i prikopčao se na wireless obližnjeg kafića.
Da nije bilo toga, prikopčao bih se na nečiji nezaštićeni kućni LAN (bilo je dostupnih). Nisam napravio veliki promet, pa ne bih imao puno grižnje savjesti da jesam.
Otkad nosim laptop sobom, ne treba mi Internet cafe.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja