Iz banke (Rajfajzen) su mi blokirali isplatu sa Adsense-a

Iz banke (Rajfajzen) su mi blokirali isplatu sa Adsense-a koja je trebala da legne ovaj mjesec, maloprije stize mejl i traze mi ovo:

Molim vas da kontaktirate klijenta I trazite da dostavi:

Osnov priliva
Pregled transakcija s Google racuna na kojem se vide stvarni uplatioci
Poreznu prijavu za 2020.godinu- godisnja prijava licnog dohtka
Poreznu prijavu za 2021.godinu-akontativna prijava licnog dohotka

Jel ko imo slicna iskustva i kako je najbolje rjesit ovo?

ja sam im sve to poslao prošli mj i pustili su mi uplatu…kad vidi đavla, evo opet su blokirali uplatu… poslao sam mail ebo im znanje, mjenjanje banke jedino riješenje…

Kako si rješio porez, jesil ga platio i koliko?

U dosadašnjoj praksi ovaj tip usluge je u najvećem broju slučajeva bio oslobođen plaćanja poreza po odbitku zbog zaključenih ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i zemlje rezidentnosti pružaoca usluge, kojim je definisano da se takve usluge oporezuju u zemlji primaoca prihoda.

“Konkretno, za usluge reklamiranja na Facebook-u i Google-u (rezidenti Irske), primjenjuju se odredbe Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Irske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak i poreze na dobit od imovine, te ukoliko su ispunjeni uslovi propisani Zakonom i Pravilnikom, porez po odbitku se ne obračunava i ne uplaćuje u Federaciji BiH”, stav je Poreske uprave FBiH.

Ovako su rekli iz Poreske u Junu, a ja sam iz FBIH a zovu me iz Republike Srpske, iz filijale Rajfajzena iz Istocnog Sarajeva. Reko sam da u FBIh jos ne vazi taj zakon ovo ono kaze nazvat cenmo te.

Pa ne znam što nam blokiraju novac, nek nas ganja poreska za porez sta oni imaju s tim? …

pobrko si lončiće, to se odnosi na firme koje od bh rezidenata primaju novac za usluge oglašavanja … dakle kada bh. rezident pošalje novac fejsbuku i googleu kako bi se oglašavao na facebook ili googleu … u tom slučaju google i fejsbuk na to plaćaju PDV samo u irskoj

ovo je obrnuta situacija, kada ti kao bh. rezident primaš novac od fejsbuka ili googlea, to onda pokriva Zakon o porezu na dohodak i plaćaš ga ti, koji kao fizičko lice primaš novac iz inostranstva, i plaćaš na u mjestu prebivališta, porez na dohodak za fizička lica iznosi 10% (u fbih moraš i 4% za zdravstveno koje plaćaš a ne možeš koristiti)

ne kontam kako te zovu iz filijale iz istočnog sarajeva … jesi tamo račun otvorio?

2 Likeova

Nisam otvorio tamo račun uopšte, iz tuzlanskog sam kantona. Ne znam zašto mi se javljaju iz Istočnog Sarajeva, još sam i mejl dobio od njih.

Kod vas ui Bosni se majke mi ne zna ni ko pije ni ko plaća ni kome šta platiti (FBiH ili RS)
P.S. Da je nama u Srbiji tih vaših 10% plus zdravstveno 4% mi bi bili sreći i ko mala deca kad dobiju igračku :grinning:

2 Likeova

onda im reci neka se gone u tri lijepe … zovi call centar, centralu i objasni im situaciju … i bježi od te banke, u posljednja 2-3 mjeseca čuo sam od najmanje 10 ljudi negativna iskustva s njima … lešinari mrtvi …

1 Like

redovno ga plaćam…
dns sam im otišo u poslovnicu počastio ih i odmah mi pustili pare bez da sam išta predočio :innocent:

recite mi da sam krivo skonto, dragi nam premijer hoće metnuti 42,5% poreza ?

Ma oborit ce ovo frljavom majmunu nema od toga nista.

znači dobro sam skonto ?
ti zaboravio di živimo ?

1 Like

Ma nema od ovog nista vidjeces…u najgorem slucaju nece biti na nivou drzave, pa samo predjes u rs.

nešto sam o ovome prije 10ak dana pričao sa jednim knjigovođom (nisam imao pojma da će i nas uključiti u ova 32,5%) i kaže mi da je to dobro, ko ima puno radnika ovo ono izrefa se jer radnici će od toga dobiti .I. a gazdama ostane nekoliko % po radniku… tako da me toga strah da će ovi lobirati i prolaze, a mi koji smo šačica ostajemo na .I.

isto kao i za nove fiskalne kase, niko nije prihvatio a Jelka to sama progurala i eto ti države i toga kako neće proći. i Nova će ovo ugurati sam ako neće većina…

ko moze- S.P. Minimalni doprinosi i 2% poreza na prihod

1 Like

Nemogu da verujem ahaahhah pa ovi prepisali od naših poreskih derikoža iz Srbije poreze za freelancere
Do duše freelanceri iz Srbije imaju sad u naredne do 2 godine neoporezivi deo od 32.000 dinara (oko 370€)

Ma nas Novalic hoce zive da pokopa :joy: Nije lik zdrav, nadam se samo da ima neko normalan u parlamentu. Danas kazu da slucaj poreza nece biti 30-og na sjednici, ali vidjet cemo. On je udario na sve pa gdje mu upali, hoce porez na topli obrok, prijevoz, regres, poklon ako dobijete od gazde… porez na stednju, porez na nasljedstvo, ma na sve redom :woozy_face:

trošiti ćemo 42,5% manje i sve uredu :hear_no_evil:

jeste li vi uopšte pročitali prijedloge ta dva zakona? previše se mi na balkanu igramo gluhih telefona, rekla-kazala … pročitajte prijedloge koji su objavljeni na stranici parlamenta pa onda iznosite zaključke

Paket zakona, da … citala sam sve, a i sta je on objavio

Ti si stvarno poludio…