Izdavanje računa za oglašavanje

Volio bih ćuti iskustva forumaša koji imaju usluge oglašavanja na svojim stranicama a naplaćuju ih putem svoje firme ili obrta.
Pokušao sam se informirati putem različitih kanala no nigdje nisam uspi dobiti zadovoljavajuće odgovore pa počinjem sumnjati da je to uopće pravno definirano :slight_smile:

Na koji način fakturirate uslugu oglašavanja te dali uz račun prilažete i ugovor koji specificira što se naplaćuje (nešto slično kao kod hostinga, kada se uz naziv paketa na računu nalazi i specifikacija i ugovor koji se sklapa prilikom naručivanja usluge)

Unaprijed Hvala!

Nije to neka filozofija. Fakturiraš najobičniji račun koji bi fakturirao i za bilo koje druge usluge.
Samo pod opis usluge navedeš da se radi o oglašavanju na tom i tom portalu. Nije potreban ugovor.

[quote=“SteelMaiden”]Nije potreban ugovor.[/quote]Samo napominjem da su Opći uvjeti korištenja (usluge reklamiranje) također posve isto to - ugovor. S time da se to, ako se ne varam, smatra ugovorom po špranci, gdje se ona druga strana onda drži “slabijom” stranom u sporu jer nije imala mogućnost pregovaranja. Hosting kompanije to tipično imaju upravo tako riješeno - specifikacije pojedinih paketa + ugovor u obliku Općih uvjeta. Ne kažem ovime da je to obavezno - ako nema ugovora, sudac će u slučaju spora biti sretniji, jer će moći presuditi bez da ima glavobolje dešifriranja i interpretiranja ugovora (što ne mora biti loše, spor je prije gotov). Ispravi me ako sam što u krivu u odnosu na praksu.

Ako sam dobro shvatio najbolje je da u online formularu/narudžbenici ubacim tekst sa parametrima usluge koju nudim (vremenski period oglašavanja, lokacija na webu i sl.) te pored toga check box za prihvaćanje uvjeta?

Također vezano za te “ugovore po špranci” postoje li negdje šprance istih pa da samo promijenim uvjete, ili da se primim pera?

Ne znači da postoji špranca, već da se svima daje isti ugovor - po špranci. Svi potrošački ugovori su takvi - dobiš ga otisnutog i možeš prihvatiti takvog ili ne uopće.

Što si dobio kada si googlao “ugovor o oglašavanju”?

Ma jasno je meni da se ti ugovori zovu “ugovori po špranci” zato što ga potencialni kupci mogu prihvatiti takvoga ili odustati od usluge. Ali sam mislio da negdje postoje primjeri istih da mi posluže kao “kostur” za pisanje vlastitog ugovora.
Ispravi me ako griješim ali dosta odvjetničkih ureda ima takve iste šprance/šablone za različite podneske, žalbe… pa samo mijenjaju podatke po potrebi kako ne bi pisali svaki iznova.

Vezano za rezultate pretrage “ugovor o oglašavanju” dobio sam linkove na par stranica od portala i časopisa sa njihovim ugovorima no oni se međusobno razlikuju pa ne znam koji je ispravan.

Da se razumijemo, ja namjeravam raditi sve legalno: pružiti uslugu koju sam naplatio i na to platiti porez no ne bih volio da zbog banalne greške (jednog zareza na krivom mjestu ili određenog podatka na krivoj podstranici) kasnije imam problema sa pravosuđem ili poreznom upravom.

Najbolji primjer toga je tema otvorena danas na ovome forumu
Tema: Crno jaje kažnjeno zbog nepotpunih podataka na webu

Dakle, nema ispravnog ugovora. Svaki je ispravan. Da li svaki zakonski “pije vodu”, to je drugi par rukava, ali odgovor na to pitanje - po definiciji i koliko sam ja razumio - mogu dati samo dvije instance: sud i odvjetnik kojem si ti dao povjerenje, nitko drugi (svi drugi mogu nagađati, ali to ništa ne znači). Sud će odgovor dati tek u konkretnom slučaju kada bude spora (ako nema spora, onda je ionako sve OK). Odvjetnik može dati nekakvo mišljenje o tome koliko je ugovor “dobar” za tebe (da štiti tvoje interese i da ga nitko ne može “srušiti” na način da na sudu dokaže da su neke odredbe ugovora protivne zakonu ili da je na neki drugi način ishoduje da ga sud “oslobodi” činjenice da je stvar potpisao slobodnom voljom). Jedino odvjetnik kojem si ti odlučio vjerovati može dati najvjerodostojnije objašnjenje - to je poanta “izbora odvjetnika”, slično kao izbora liječnika: ne možeš unaprijed znati na čijem ćeš operacijskom stolu preživjeti operaciju, a na čijem otegnuti papke, iako su obojica nesumnjivo kvalificirani.

Odnosi između dvije strane u poslovanju se temelje na Zakonu o obveznim odnosima. Taj zakon je specifičan po tome što se većine njegovih odredbi ugovorne strane čak ne moraju niti pridržavati - ako ugovore nešto drugačije, to je isto u redu. Tek ako se nisu sporazumili oko nečega, primjenjuje se kako piše u Zakonu. Zakon se ne može “izmijeniti” ugovorom samo u onim odredbama gdje to eksplicitno tako piše u Zakonu.

Znači - pogledaj te ugovore koje nađeš po webu i sastavi onda neki svoj koji bi najbolje opisivao uvjete pod kojima ti želiš poslovati. Nemoj prepisivati tekst tuđih ugovora, jer je i tekst ugovora je zaštićen autorskim pravima. Onda odi do odvjetnika s tim ugovorom neka ti on provjeri da je usklađen sa zakonom.

[quote=“cmyk”]Najbolji primjer toga je tema otvorena danas na ovome forumu
Tema: Crno jaje kažnjeno zbog nepotpunih podataka na webu[/quote]

Ako te to brine, onda si skroz fulao temu domaće zadaće. Ovo nema nikakve veze s poslovnim ugovorima. I to za što je Crno Jaje kažnjeno, kažnjeno je s punim pravom i Bogu hvala da jest – ja ne znam koliko samo puta sam na ovom forumu navodio točno to, linkao točne zakone.

Danas sam počeo sastaviti svoj “ugovor”, a u slijedeću srijedu imam dogovoreno kod odvjetnika da mu objasnim svoju situaciju i dam predložak na uređivanje.
U svakom slučaju puno ti hvala na savjetima!

I da vezano za crno jaje. Nisam ja uspoređivao svoj poslovni ugovor sa njihovom situacijom. Samo sam htio naglasiti da danas čovjek može nastradati radeći grešku koje nije svjestan jer teško mi je vjerovati da je taj propust napravljen namjerno u svrhu prijevare. Ali kao što si sam rekao u toj temi, ne znamo mi cijelu priču pa je nezahvalno komentirati.

Podijeli svoja iskustva. Praktično iskustvo vrijedi puno više od teoretiziranja.

Svakako.
Čim sve riješim obnavljam temu sa prikupljenim informacijama!